Κομματική Οργάνωση Σερβίων του ΚΚΕ: Να μην κλείσει το μαιευτικό τμήμα του ΚΥ Σερβίων – Εδώ και τώρα στελέχωση του με το αναγκαίο προσωπικό!



Στις 4/12/2020, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στη βουλή για τα προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Σερβίων, λόγω υποστελέχωσης. Στην ερώτηση επισημαίνονταν ότι: οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό του Κ.Υ Σερβίων, είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής υποχρηματοδότησης της υγείας και της στήριξης των επιχειρηματιών υγείας από όλες τις κυβερνήσεις. Ευθύνες έχουν και οι τοπικές διοικήσεις που αποδέχονται αυτή την πολιτική και συγκαλύπτουν τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας.

Στην απάντηση της ερώτησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, η κυβέρνηση απλά αποτυπώνει με συγκεκριμένους πίνακες τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό του ΚΥ Σερβίων και κάνει μια αναφορά σε κάποιες προσλήψεις που θα έκανε, γιατρών γενικής ιατρικής και νοσηλευτικού προσωπικού, που δεν λύνουν το πρόβλημα.

Αντίθετα το επιδεινώνουν, γιατί είναι γνωστό ότι ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες με την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19, το προσωπικό συχνά αποσπάται από την μια δημόσια δομή σε μια άλλη για την προσωρινή κάλυψη των τεράστιων αναγκών που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ΚΥ Σερβίων να είναι μόνιμα υποστελεχωμένο και ερχόμαστε σήμερα, 18 περίπου μήνες μετά την ερώτηση του κόμματος μας στην βουλή, το ΚΥ Σερβίων με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης, όχι μόνο να μην έχουν καλυφθεί οι κενές θέσεις που υπάρχουν, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τους χιλιάδες κατοίκους στα Σέρβια και στα όμορα χωριά, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, να κινδυνεύει να σταματήσει τη λειτουργία του το μαιευτικό τμήμα, λόγω μετακίνησης της μοναδικής μαίας που υπηρετεί σ’ αυτό, σε ΚΥ κοντά στην Θεσσαλονίκη. Λόγω των κενών που υπάρχουν ουσιαστικά το προσωπικό δεν μπορεί να πάρει ούτε άδεια αν αρρωστήσει, να μετακινηθεί με βάση τις ανάγκες του, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «τινάζεται» στον αέρα η λειτουργία τμημάτων.

Αυτό θα είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για την περιοχή Σερβίων, αφού θα αναγκάσει τις νέες γυναίκες, ή να γεννούν όπως οι προηγούμενες γενιές (στο σπίτι ή στο χωράφι χωρίς ιατρική βοήθεια), ή με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, να καταφεύγουν στα ιδιωτικά μαιευτήρια – επιχειρήσεις, που σημαίνει ένα τεράστιο κόστος για την λαϊκή οικογένεια που είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις σημερινές συνθήκες.

Καλούμε την κυβέρνηση και το υπουργείο να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην κλείσει το μαιευτικό τμήμα του Κ.Υ Σερβίων. Να καλυφθούν εδώ και τώρα οι 6 οργανικές θέσεις για μαίες ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του τμήματος, όπως και η ειδικότητα του γυναικολόγου. Είναι ανάγκη το Κ.Υ. Σερβίων να στελεχωθεί με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων καθώς και με τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό, ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία του.

Καλούμε το λαό των Σερβίων να μην αποδεχτεί αυτή την κατάσταση, που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως κόστος και απαξιώνει τον δημόσιο τομέα υγείας, ενώ την ίδια στιγμή τον οδηγεί στην αγκαλιά των επιχειρηματικών ομίλων υγείας ως ακριβό εμπόρευμα. Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, είναι επικίνδυνη ακόμα και για την ίδια του τη ζωή. Καλούμε το λαό της ευρύτερης περιοχής Σερβίων να αγωνιστεί για ένα ΚΥ Σερβίων που να είναι σε θέση να ικανοποιεί τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες του λαού της περιοχής.

Το ΚΚΕ παλεύει για αποκλειστικά κρατικό, δωρεάν, λαϊκό σύστημα υγείας. Ένα σύστημα υγείας που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως συμβαίνει σήμερα, ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Με πλήρη χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας και πλήρη στελέχωση τους με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.