Σχέδια φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε Δήμο Κοζάνης και Δήμο Σερβίων από την startup «Rhoé Urban Technologies»



Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μία επανάσταση στον χώρο των μεταφορών, πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στην επίτευξη αυτού που αποκαλείται “βιώσιμη κινητικότητα”. Παίχτης “κλειδί” σε αυτό φαίνεται να είναι η ηλεκτροκίνηση η οποία αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων που έχουν τεθεί και αναμένεται να απασχολήσει ιδιαίτερα στο άμεσο μέλλον. 

Μέχρι πρόσφατα η ηλεκτροκίνηση φάνταζε κάτι το απρόσιτο για τα ελληνικά δεδομένα, με την εφαρμογή της να παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις ιδίως σε θέματα κινήτρων και υποδομών. Το δεύτερο μάλιστα, μαζί με την αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από το θέμα του, έχει αποδειχθεί πως αποτελούν κομβικό παράγοντα για τους οδηγούς αναφορικά με την απόφαση τους να στραφούν στην απόκτηση ενός ηλεκτρικού οχήματος.

Το πρόβλημα αυτό έρχονται και λύνουν τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.), ένα έργο που τρέχει υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του Πράσινου Ταμείου της χώρας μας, με στόχο την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα. Πρόκειται για την ανάπτυξη στρατηγικών σχεδίων με απώτερο σκοπό την αποτελεσματική χωροθέτηση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Σερβίων και ο Δήμος Κοζάνης κινήθηκαν άμεσα στα πλαίσια του παραπάνω έργου, ακολουθώντας την γενικότερη κατεύθυνση της χώρας προς την υιοθέτηση καθαρότερων μορφών ενέργειας, και συνεργάστηκαν με την “Rhoé Urban Technologies”, μια startup από Θεσσαλονίκη, η οποία μαζί με τη τη “Lever-Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε.” ανέλαβαν την ανάπτυξη των Σ.Φ.Η.Ο. στους δύο δήμους.

Προκειμένου να προχωρήσουν στη βέλτιστη υλοποίηση των Σ.Φ.Η.Ο, λαμβάνουν υπόψιν τα μοναδικά λειτουργικά και χωροταξικά χαρακτηριστικά που έχει ο κάθε δήμος, καθώς και τις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, αξιοποιώντας τόσο την εκτενή εμπειρία τους στις μεταφορές όσο και το electr.io . Το electr.io πρόκειται για μία πρωτοποριακή και ολοκληρωμένη μέθοδο υπολογισμού της ζήτησης στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και της βέλτιστης χωροθέτησης σταθμών φόρτισης τους η οποία αναπτύχθηκε από την “Rhoé Urban Technologies” και αποτελεί εργαλείο κομβικής σημασίας στην όλη προσπάθεια.

Μέχρι στιγμής είναι σε στάδιο υλοποίησης τα σχέδια για τον Δήμο Κοζάνης και έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια για τον Δήμο Σερβίων, ο οποίος μετράει 19 θέσεις φόρτισης συνολικά (14 για Ι.Χ. και 5 ειδικές θέσεις φόρτισης) τις οποίες μπορεί κανείς να δει επισκεπτόμενος τους χάρτες στην ιστοσελίδα της “Rhoé Urban Technologies” κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο ( https://rhoe.gr/sfio.html ).  Το γεγονός πως ο πληθυσμός του δήμου είναι διασκορπισμένος σε οικισμούς με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους δημιούργησε την ανάγκη για ανεξάρτητη εξυπηρέτηση των οικισμών αυτών με θέσεις φόρτισης.

Τα θεμέλια έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν και ένα είναι σίγουρο: Μία νέα εποχή για την ηλεκτροκίνηση έχει ήδη ξεκινήσει για την Ελλάδα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.