Συλλογή υπογραφών κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑΜ στα ΜΑΒΕ

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ / ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑΜ ( Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αμιαντούχων ) ΣΤΑ ΜΑΒΕ ( Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος )

Το θέμα της κατασκευής νεκροταφείου αμιάντου ( ΧΥΤΑΜ ) στο ορυχείο των ΜΑΒΕ, δεν έχει κλείσει. Με τον αγώνα μας καταφέραμε να αποκαλύψουμε όλες τις κρυφές μεθοδεύσεις, να αναδείξουμε τις πτυχές και τη βλαπτικότητα μιας τέτοιας προοπτικής και να καταστήσουμε τη δημιουργία ΧΥΤΑΜ ως ένα απ’ τα σημαντικότερα ζητήματα του τόπου μας.

Η μεγάλη σεισμικότητα, τα ενεργά ρήγματα, η επικοινωνία των υδροφορέων με ένα ορυχείο σουρωτήρι, ο Αλιάκμονας και η λίμνη Πολυφύτου όπου καταλήγουν όλα τα νερά, καθιστούν τον χώρο εντελώς ακατάλληλο για ταφή αμιαντούχων υλικών.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα μολύνει ανεπίστρεπτα με τον εξαιρετικά καρκινογόνο αμίαντο μια μόλις ανανεωμένη από την αποκατάσταση, λίμνη. Κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή της αλιείας, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας, την απαξίωση του φυσικού πλούτου και την γρήγορη οικονομική και κοινωνική κατάρρευση της περιοχής. Ταυτόχρονα, τοξικές ενώσεις μετάλλων θα δηλητηριάσουν το πόσιμο νερό όλων των χωριών αλλά και της πόλης της Κοζάνης.

Δημοτικά και Κοινοτικά συμβούλια της περιοχής μας, αντιτίθενται με συντριπτικές πλειοψηφίες στην κατασκευή ΧΥΤΑΜ στα ΜΑΒΕ και αξιώνουν την ολοκλήρωση της αποκατάστασης όπως προβλέπει το αρχικό σχέδιο. Απαιτούμε άμεση συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα τον ΧΥΤΑΜ στο ορυχείο των ΜΑΒΕ και απόφαση που να εξαιρεί κατηγορηματικά τα ΜΑΒΕ από τον τελικό σχεδιασμό του υπουργείου. Συγκεντρώνουμε χιλιάδες υπογραφές για να επιβάλλουμε τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας Αυτή την απόφαση θα την πάρουμε εμείς.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑΜ ΣΤΑ ΜΑΒΕ / ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ
αντιΧΥΤΑΜ

Δείτε εδώ περισσότερα

 
 

loading…


 
 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.