Ορθοπεδικές παθήσεις ή τραυματισμοί που αποτελούν «καμπανάκι» για επίσκεψη σε έναν ορθοπεδικό!



Με μια έντονη καθημερινότητα οι ορθοπεδικές παθήσεις που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους είναι ολοένα και πιο συχνές. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν περισσότερο μια καθιστική ζωή και λιγότερο καθημερινή άσκηση. Παρακάτω θα αναλύσουμε ορισμένες συχνές ορθοπεδικές παθήσεις ή και τραυματισμούς που αποτελούν ένα καμπανάκι για να επισκεφτείτε τον ορθοπεδικό σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα; Πως γίνεται η διάγνωση και ποια η κατάλληλη αντιμετώπιση; Όλες οι απαντήσεις βρίσκονται εδώ.

Αρθρίτιδα Γόνατος

Η αρθρίτιδα γόνατος είναι μια πλέον συχνή πάθηση και ο ασθενής συνήθως το αντιλαμβάνεται από τον έντονο πόνο. Ένας γνωστός τύπος αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα. Η πρώτες μέρες με βασικά συμπτώματα όπως είπαμε είναι ο έντονος πόνος. Ωστόσο ο ασθενής θα το καταλάβει άμεσα καθώς θα έχει μια δυσκολία στην κίνηση και στην καθημερινότητα. Ο πόνος και η δυσκολία στην κίνηση ενδέχεται να γίνεται ακόμα πιο έντονος το βράδυ και τις νυχτερινές ώρες.

Η θεραπεία συνήθως εξαρτάται ανάλογα με την περίπτωση. Τις περισσότερες φορές ο ορθοπεδικός θα σας συμβουλέψει να προχωρήσετε σε μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος ή σε ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος

Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος δεν είναι τόσο γνωστή, ωστόσο αποτελεί μια σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδο στην αρθρίτιδα του γόνατος. Πολλοί ασθενείς την επιλέγουν, καθώς είναι μια χειρουργική ελάχιστης επεμβατικότητας στην οποία αντικαθίσταται μόνο το πάσχον τμήματα του γόνατος με μια πρόθεση, σε αντίθεση με την ολική αρθροπλαστική γόνατος κατά την οποία αντικαθίστανται όλα τα τμήματα του γόνατος ανεξαρτήτως αν πάσχει μόνο το ένα από αυτά.

Ρήξη Μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου ίσως αποτελεί τον πιο γνωστό τραυματισμό, καθώς είναι αυτός οπού συμβαίνει τις περισσότερες φορές σε αθλητές, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν γίνεται να συμβεί και στην καθημερινότητα. 

Η ρήξη μηνίσκου ανήκει στην ομπρέλα των αθλητικών κακώσεων, και ο ασθενής συνήθως το καταλαβαίνει άμεσα. Την ώρα που συμβαίνει η ρήξη υπάρχει ένας χαρακτηριστικός θόρυβος και στην συνέχεια επικρατεί ο πόνος. Επικίνδυνο γίνεται όταν ο ασθενής δεν το έχει αντιληφθεί άμεσα και επιχειρήσει να συνεχίσει κανονικά την δραστηριότητα του. 

Μόλις ο ορθοπεδικός πραγματοποιήσει την διάγνωση με την βοήθεια εξετάσεων, τότε η πλέον διαδεδομένη θεραπευτική επιλογή είναι η αρθροσκόπηση γόνατος. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση ο ορθοπεδικός θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική λύση. Σε άλλες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να προτείνει και μηνισκεκτομή, ωστόσο αυτό και πάλι θα κριθεί ανάλογα το μέγεθος της κατάστασης.

Ρήξη Χιαστού

Η ρήξη χιαστού είναι μια πάθηση που στα συμπτώματα μοιάζει αρκετά με την ρήξη μηνίσκου και αποτελεί ένα εξίσου σοβαρό τραυματισμό που συμβαίνει και αυτός συνήθως κατά την αθλητική δραστηριότητα. Κατά την στιγμή του τραυματισμού ο αθλητής ακούει ένα χαρακτηριστικό «κρακ» και θα νιώσει έντονα την αίσθηση αστάθειας στο γόνατο.

Μόλις γίνει αντιληπτός ο σοβαρός τραυματισμός πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον ορθοπεδικό σας, ο οποίος θα σας κατευθύνει και ανάλογα για τις εξετάσεις που πρέπει να κάνετε. Στην πορεία, έρχεται το στάδιο της διάγνωσης όπου μέσα από τις εξετάσεις, ο γιατρός θα μπορεί να δει το μέγεθος τους τραυματισμού. 

Ο ορθοπεδικός θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική επιλογή για την περίπτωσή σας. Συνήθως η αποκατάσταση γίνεται αρθροσκοπικά και πάλι, ωστόσο καλό αυτό εξαρτάται ανάλογα την περίπτωση.

+ Αρθρίτιδα Ισχίου

Τέλος, μια ακόμα σοβαρή πάθηση αποτελεί η αρθρίτιδα ισχίου, όπου ουσιαστικά αποτελεί μια φθορά της άρθρωσης και προκαλεί πόνο αλλά και… φθορά!

Αυτό σημαίνει ότι στο ισχίο γίνεται πιο λεπτός ο χόνδρος ή ακόμα και απουσιάζει εντελώς. Περιορίζει τον ασθενή σε μια δυσκολία της κίνησης στην καθημερινότητά του ακόμα και για κινήσεις απαραίτητες για αυτόν.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ακριβή αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε αρθρίτιδα του ισχίου, ωστόσο κάποια από αυτά σίγουρα επιβαρύνουν την κατάσταση όπως το βάρος του ασθενή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο γιατρός θα σας προτείνει ολική αρθροπλαστική ισχίου, ωστόσο και πάλι αυτό εξαρτάται ανάλογα την περίπτωση και ο γιατρός λαμβάνει αυτή την απόφαση ύστερα από μια σειρά εξετάσεων.

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

ΔΡ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.