Ο εορτασμός των φετινών Θεοφανείων στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό



Με την παρουσία πιστών (παραμονή και ανήμερα των Θεοφανείων 2022) στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, και με τήρηση των μέτρων σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, έγιναν, όπως ορίζει το Τυπικό της Εκκλησίας και όπως θέλει η μακραίωνη παράδοση του εμβαπτισμένου στην λειτουργική ζωή της Εκκλησίας λαού μας, οι ι. Ακολουθίες των Θεοφανείων – Φώτων και ο Αγιασμός των υδάτων.

Έψαλαν τους εόρτιους ύμνους των Θεοφανείων οι ψάλτες μας: Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Σεραφείμ, Γιώργος Στεργιόπουλος, Δήμητρα Κίτση, Τάκης Στεφανόπουλος.

Οι ψάλτες μας έψαλαν θαυμάσια με ρυθμό πανηγυρικό τις διπλές Καταβασίες των Θεοφανείων. Τους ειρμούς δηλ. του πεζού Κανόνα, ‘’Βυθού ανεκάλυψε πυθμένα..’’ ποίημα του αγίου Κοσμά του Μαϊουμά και τους ειρμούς του ιαμβικού Κανόνα ‘’Στίβει θαλάσσης..’’ ποίημα του αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού.

Μετά τις ιερές Ακολουθίες (Όρθρος και Θεία Λειτουργία, 6-1-2022) ακολούθησε το έθιμο ‘’δημοπρασίας’’ του Σταυρού και των Εικόνων του Ναού. Διακονητές: Περικλής Παπαγεωργίου εκφωνητής και Λάμπρος Κουτσιούκης γραφεύς. Το Σταυρό τον ‘’πήραν’’ ο Γιώργος Στεφάνου (‘’παλιός’’ επίτροπος) με τη σύζυγό του Άννα Στεφάνου για όλη την οικογένειά τους.

Στο ηλιόλουστο προαύλιο του Ναού ο π. Κ.Ι.Κ. τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού των υδάτων και μετέφερε στο λαό την ευλογία και τις εόρτιες ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου από την Ποιμαντορική Εγκύκλιο Θεοφανείων 2022: ‘’Υπέκλινας κάραν τω Προδρόμω, συνέθλασας κάρας των δρακόντων, επέστης εν τοις ρείθροις, εφώτισας τα σύμπαντα… Λαέ του Θεού περιούσιε και ευλογημένε, … Υπάρχει Σωτηρία! Ο καθένας μας ελεύθερα και αβίαστα έχει τη δυνατότητα της επιλογής στην επιστροφή στην αγκαλιά του Θεού, στην θυσιαστική Του αγάπη. Πώς επιστρέφουμε; Διά της μετανοίας και εξομολογήσεως και διά της προσελεύσεως στο Ποτήριον της ζωής, που σημαίνει ένωση στο Πανάγιον Σώμα του Ιησού! Αγκαλιάστε την πανήγυριν των Θεοφανείων και χαρείτε, με την καρδιά σας και μη φοβείσθε, ‘’εάν ο Θεός είναι μαζί μας κανείς δεν μπορεί να μας βλάψει’’. Χρόνια πολλά και ευλογημένα, γεμάτα φως Ιησού και πλημμυρισμένα στα αγιασμένα νερά του Ιορδάνου. Ο πνευματικός Σας Πατέρας, ο Επίσκοπος και Μητροπολίτης σας. Ο Σερβίων και Κοζάνης Παύλος’’.

Συγχαρητήρια: Στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, Άννα Κρομμύδα, Περικλή Παπαγεωργίου, Ολυμπία Δολδούρα. Στο Φιλόπτωχο, Άννα Γεωργάκη, Ανθή Παπαγόρα, Άννα Παπαδημητρίου.

Όσοι απέρχονται εκ του βίου, μας λείπουν και μας πονά η απουσία τους. Βέβαια όλοι είμαστε του Κυρίου. ‘’Εάν τε ζώμεν εάν τε αποθνήσκομεν του Κυρίου εσμέν’’. Ωστόσο η απουσία φέτος των δύο διακονησάντων (στο Συμβούλιο, στο Ιερό και στο Αναλόγιο) Θεοδώρας Κακούλη και Γιάννη Παπαγόρα ήταν αισθητή. Αγάλλονται στο Χριστό, τον επιφανέντα Θεό. ‘’Ο επιφανείς Θεός, τούτον λαοί προσκυνήσωμεν’’.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

2 σχόλια στο άρθρο “Ο εορτασμός των φετινών Θεοφανείων στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό

  1. Εμείς αγκαλιάζουμε την Πανήγυρι των Θεοφανείων και χαιρόμσστε,καποιοι άλλοι δεν αγκαλιάζουν τον πιστό λαο και δε χαίρονται,αλλά εξοργίζονται!!
    Καλή Χρονιά με Χριστό ,τα λόγια δεν καρπίζουν,η Αγάπη φερει καρπούς!!
    Μεταξύ σας Σύναξη Αγγέλων,ο ένας θυμιατίζει τον άλλον,με τις κραυγες και τα θυμωμένα κηρύγματα,γκρεμίζετε καμπαναριά!
    Εδω με την πανδημία ηλθαν τα πάνω κατω,Οσμή θανάτου περισκεπάζει ολη τον πλανήτη και σεις αγρόν αγοράζετε,στην κοσμααααρα σας!
    Εχετε χασει την επαφη με το κοινό,γιαυτό θυμώνετε και εκνευρίζεστε!!
    Παραλήπτες των γλυκανάλατων λογων σας,ο ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ και οχι ανθρωποι του σημερα με γνώσεις,μάθηση και αγωνιστες της πραγματικοτητας!
    Τα λογια σας με χριστόσκονη δεν εχουν καμία σχεση με τον Σωτηρα Χριστό,σταματείστε επιτελους να τον πληγώνετε και να τον εμπαίζετε απ τα γεννοφάσκια του,προχθες Γεννήθηκε και με τα λόγια τα γλυκαναλατα αρχίσατε να Τον Σταυρωνετε απο χθές,την ημερα του Βαπτισματός Του!
    Καλή Φώτιση και σε Σας με Φως Χριστού και οχι ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ!!
    Εδω θα πέσει το Καμπαναριο της Κοζανης,το μονο που θ απομεινει ορθιο και σες αλληλοασπαζεστε και ευλογάτε τα γένια σας!!
    Στην κοσμαααααρα ΣΑΣ!

  2. Εαν ενας δασκαλος η μια δασκαλα πει στη μαθητρια η στον μαθητη,κλεισε το στομα σου,πως σε ανεχονται οι γονεις σου;θα περασουν απο στρατοδικειο!
    Κανει δεν εχει δικαιωμα να προσβαλλει προσωπα ,εικονες του Θεου!
    Και αν καποιοι απο σας μαθατε ψηγματα της απεραντης Θεολογιας,δε σημαινει πως φτασατε στον φωτισμο και στη Θεωση και γινεσθε επικριτες των πάντων και πασών!!!
    Μαθετε εσεις οι τυπολατρες και σχολαστικιζοντες,οι ενδεδυμενοι με ενδυμα παχύ της υποκρισιας και του φαρισαισμου,πως ο Ιωαννης ο Βαπτιστης,ο πρωτος μετα Τον Εναν,τον Χριστό( κατα την Πατερικη Θεολογια),κοιμόταν και ξυπνούσε πανω σε πετρες και οχι σε πουπουλενια στρώματα και επιπλα μασίφ!!
    Εκεινος εδωσε τη ζωη του για τον Χριστο,εσεις βγαζετε δεκάρικους λογους,στομφώδεις,αγορευσεις κενολογιας και απο πανω θυμώνετε και επιπλήττετε τους παντες,αναλογα …απο με ποιό πλευρό ξυπνήσατε!
    Λες καποιοι αλλοι δε διαβαζαμε θεολογικά βιβλια,αλλα λύναμε σταυρόλεξα στο Ρομαντζο..
    Οι ανεσεις της ζωης σας,σας στέρησαν την ασκητική ζωή ,ψαξτε να τη βρειτε,γιατι θα απομεινετε μονοι σας,φολκλορικες φωνες” βοώντων εν τη ερήμω”!!
    Ο Αγιος Βαπτιστης μαζευε ανθρώπους με τα κηρυγματα Του,εσεις διώχνετε ανθρώπους απ τα ευλογημενα καταφυγια,τις Εκκλησιες!
    Αφηστε τα γλυκαναλατα,σηκωστε τα μανικια για δουλειά Πνευματικη ,άδειασαν οι Εκκλησιες,γεμισαν απο πάλλευκες κεφαλες πιστών,που σαν ώριμα στάχυα ετοιμάζονται για θερισμό..
    Φροντισατε και διωξατε τους νεους,τους μαθητες απο τις Εκκλησιές,ο Λογος υποκρισιας δεν πείθει,απωθει…
    Δεν μπορείτε να κρυφτείτε απ τ αγνά και άδολα παιδια…αυτά τα ξέρουν..ό λ α..

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.