Προσδοκίες από το νέο έτος – Γράφει ο Απόστολος Παπαδημητρίου

Ο χρόνος είναι έννοια που απασχόλησε έντονα τους φιλοσόφους, πριν παραδώσουν τη σκυτάλη στους φυσικούς επιστήμονες. Εκείνο που είχε επιτύχει ο άνθρωπος στην προεπιστημονική λεγόμενη περίοδο ήταν η διαίρεσή του. Και αυτή έγινε με βάση θαυμαστές παρατηρήσεις, ώστε να αδικούμε τους προγόνους μας ισχυριζόμενοι ότι εισήλθαμε στην επιστημονική περίοδο μόλις κατά τον 19ο αιώνα. Η περιστροφή της γης περί τον ήλιο υποστηρίχτηκε από τον αστρονόμο Αρίσταρχο τον Σάμιο (310-230 π.Χ.), δεν έτυχε όμως της δέουσας προσοχής, καθώς βάραινε πολύ η γνώμη του Αριστοτέλη. Η παρατήρηση της κίνησης της σελήνης περί την γη ήταν επίσης σημαντική για τους αρχαίους λαούς.

Έτσι οδηγήθηκαν οι άνθρωποι στον σχηματισμό των ημερολογίων στους πολύ πρώιμους πολιτισμούς. Δύο χιλιάδες περίπου έτη μετά τον Αρίστραχο, ο Νικόλαος Κοπέρνικος (1473-1543 μ.Χ.), ρωμαιοκαθολικός ιερέας, εισηγήθηκε εκ νέου το ηλιοκεντρικό σύστημα, μάλιστα αποφεύγοντας να κάνει αναφορά στον πρωτοπόρο Αρίσταρχο. Ανθρώπινη αδυναμία. Την έρευνά του αφιέρωσε στον τότε πάπα, ενώ η «Ιερή εξέταση» ήταν εν πλήρει δράσει! Αιώνα αργότερα, και ενώ η Ευρώπη είχε εισέλθει στην περίοδο της λεγόμενης «Αναγέννησης», ο Γαλιλαίος Γαλιλέι (1562-1642 μ.Χ.) οδηγήθηκε το 1633 ενώπιον των «ιεροεξεταστών», επειδή υποστήριζε το ηλιοκεντρικό σύστημα όχι βέβαια του Κοπέρνικου αλλά του Αριστάρχου. Για να αποφύγει την τιμωρία, αναγκάστηκε να αποκηρύξει τις απόψεις του. Έγραψε κάποιος πολύ ορθά ότι ο επιστήμων δεν έχει κίνητρο, για να καταστεί μάρτυρας. Οι μάρτυρες υπερασπίζονται αλήθειες που θεωρούν υπέρτερες των φυσικών αληθειών. Έγινε πάντως ο Γαλιλαίος ίνδαλμα κατά την περίοδο του λεγόμενου «Διαφωτισμού» και παραμένει, καθώς με επιμέλεια αποκρύπτεται ότι προηγήθηκε ο Κοπέρνικος, που υπήρξε ιερέας και το έργο του δεν είχε ριφθεί στην πυρά.

Σύγχρονος του Γαλιλαίου υπήρξε ο Γιοχάννες Κέπλερ (1571-1630 μ.Χ.), ο οποίος ανακάλυψε τους νόμους της κίνησης των πλανητών περί τον ήλιο. Όμως οι ηγεμόνες και οι λοιποί «ευγενείς» έδειξαν πολύ μικρό ενδιαφέρον για τις ανακαλύψεις του. Τους ενδιέφερε πολύ περισσότερο να ετοιμάζει κατά καιρούς ο μεγάλος επιστήμων το προσωπικό τους ωροσκόπιο και από αυτά ο Κέπλερ έβγαζε το ψωμί του! Η ειμαρμένη των αρχαίων, το κισμέτ των μουσουλμάνων ήταν σε πλήρη άνθηση στους κύκλους των «ευγενών» και ήθελαν να τη γνωρίσουν μέσα από την κίνηση των άστρων. Βέβαια, θα σπεύσουν κάποιοι να τονίσουν, αυτά συνέβαιναν στην προεπιστημονική περίοδο. Όμως εθελοτυφλούν όταν αποφεύγουν να αναλύσουν τα συμβαίνοντα στη σύγχρονη δυτική κοινωνία. Τα ωροσκόπια φιλοξενούνται σε πλήθος από εφημερίδες και περιοδικά και αστρολόγοι δίνουν συμβουλές μέσω τηλεοπτικών εκπομπών. Άμοιροι επιστήμης είναι αυτοί, ίσως σπεύσουν να ισχυριστούν κάποιοι. Τους διαψεύδουν τα συμβαίνοντα. Ο διαπρεπής υλιστής του 20ού αιώνα Μπέρτραντ Ράσελ έγραψε: «Στον Άγιο Αυγουστίνο συναντούμε ένα επιστημονικό επιχείρημα ενάντια στην αστρολογία, που απευθύνεται σ’ έναν από τους ελάχιστους σκεπτικιστές ειδωλολάτρες. Κατά την Αναγέννηση, η πίστη στην αστρολογία έγινε γνώρισμα του κάθε ελεύθερα σκεπτόμενου ανθρώπου. Αφού η Εκκλησία την είχε αποκηρύξει, έλεγε με τον νου του, σημαίνει ότι υπάρχει αλήθεια στην αστρολογία»! Δικαιολογεί τη στάση τους, καθώς βίωναν κατά την προεπιστημονική περίοδο. Αλλά ήταν ελεύθερα σκεπτόμενοι οι «ευγενείς»; Αν σημειώσουμε ότι οι αστρολόγοι κατά τον Μεσαίωνα ενοχοποιούνταν και για την τέλεση μαγικών πράξεων, ασφαλώς πολλοί σύρθηκαν στα «ιεροεξεταστήρια». Είχαν αυτοί το κίνητρο να καταστούν μάρτυρες; Καθώς οι «ιεροεξεταστές» δεν άφηναν εύκολα να τους ξεφύγει η λεία, οι κατηγορούμενοι είχαν δύο επιλογές: ή να εμμείνουν στις απόψεις τους και να καούν στην πυρά ή να αποδεχθούν τα σφάλματά τους και να εκτελεστούν ανώδυνα! Αυτά στον σκοτεινό αποκαλούμενο Μεσαίωνα.

Αισθάνθηκα μεγάλη έκπληξη όταν σε ολοσέλιδη διαφήμιση αστρολόγου σε εφημερίδα της Αθήνας, με αναγνωστικό κοινό μορφωμένους, που την έφεραν κατά τους περιπάτους διπλωμένη, ώστε ο παρερχόμενος να βλέπει ευκρινώς τον τίτλο της, διάβασα στο φύλλο της 12.3.1989 και το κράτησα στο αρχείο μου: «Αναρωτηθήκατε ποτέ, γιατί ο πρόεδρος Ρέηγκαν, η Μιρέιγ Ντάρκ, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο νομπελίστας Φρανσουά Ζακόμπ καταφεύγουν στη διάσημη γαλλίδα αστρολόγο Ελιζαμπέτ Τεσσιέ, για να καταρτίσει το ωροσκόπιό τους; Και αναρωτηθήκατε, γιατί εδώ στην Ελλάδα άνθρωποι επώνυμοι από τον χώρο της τέχνης, του θεάματος και της πολιτικής απευθύνονται για τα ωροσκόπιά τους στον αναγνωρισμένου κύρους αστρολόγο Κώστα Λεφάκη; (τον διαφημιζόμενο!). Η απάντηση είναι μία: Διότι ένα ωροσκόπιο ειδικά μελετημένο, υπεύθυνα καταρτισμένο με βάση τη θέση των πλανητών, κατά τη στιγμή της γέννησης κάθε ανθρώπου, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου αυτού, να γίνει το κλειδί της προσωπικής ευτυχίας και επιτυχίας του σε όλους τους τομείς»!

Από τους αναφερόμενους εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Γάλλος βιολόγος Ζακόμπ, ο οποίος συνέγραψε κείμενο 600 σελίδων («Η λογική του ζώντος»), για να «αποδείξει» ότι δεν υπάρχει Θεός. Τί ελαφρυντικό θα του έδινε ο Ράσελ, αφού ο νομπελίστας έζησε στον κολοφώνα της επιστημονικής προόδου; Πόσο τραγικό είναι ηγέτες, που οι αποφάσεις τους καθορίζουν το παρόν και το μέλλον λαών, να αναμένουν από αστρολόγους να τους υποδείξουν να ενεργήσουν ή να αποφύγουν ενέργειες! Αν είναι συμπατριώτες μας οι προσβλέποντες στους αστεροσκόπους –οιωνοσκόπους,, φαίνεται να αγνοούν τη θαυμάσια ρήση του Ομήρου: «Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης»! Αλλοίμονο στους λαούς που έχουν τέτοιους ηγέτες! Όσο για τους «αστέρες», του επιγείου στερεώματος, τα ινδάλματα των νέων, που οι θηλυκού γένους αποκαλούνται και ντίβες (diva στα λατινικά η θεά), επανέρχονται στη δοξασία των προγόνων μας «ανάγκα (στους αστέρες) και θεοί πείθονται».

Ο άνθρωπος πλάστηκε από τον Θεό ελεύθερος, γι’ αυτό και υπεύθυνος για τις πράξεις του και τις παραλείψεις του. Εκείνος που δέχεται ότι ο βίος του επηρεάζεται και μάλιστα δραστικά από τις κινήσεις των άστρων καταπίπτει σε οικτρή δεισιδαιμονία, ασυγχώρητη στην εποχή των επιστημονικών φώτων! Και όμως οι επιστήμονες σιωπούν στην θυελλώδη επέλαση του προεπιστημονικού σκοταδισμού. Δεν έχουν κίνητρο να καταστούν μάρτυρες της αλήθειας, την οποία διαφυλάγει η Εκκλησία. Ευτυχώς πάντως, που δεν ξεπέφτουν από ανάγκη, να συνθέσουν και οι ίδιοι ωροσκόπια υποκαθιστώντας τους τσαρλατάνους που δεν έστησαν ποτέ μάτι σε τηλεσκόπιο. Η ένοχη σιωπή τους όμως τους καθιστά ένοχους, ιδιαίτερα εκείνους που ανάλωσαν τον βίο τους να πολεμήσουν τον περί Θεού «μύθο».

Αν ο άνθρωπος δεν είναι ελεύθερος, αλλά επηρεάζεται η δράση του από υλικά συστήματα, τότε καταρρέει το οικοδόμημα της δικαιοσύνης, αυτής της ανίσχυρης, έστω, κατά το ανάλογο του ιστού της αράχνης. Μήπως δικαιώνεται ο Χίτλερ και τόσοι άλλοι ομοϊδεάτες του, τυφλά εκτελέσαντες τις διαταγές του; Και εκείνος είχε εκδηλώσει έντονη την προσήλωσή του στον αποκρυφισμό, το σύγχρονο υποκατάστατο θρησκευτικής πίστης, και είχε μάγους στο περιβάλλον του. Αστρολογία, αποκρυφισμός, μαγεία, σατανισμός η «ανοδική» πορεία προς την αλλοτρίωση του ανθρώπου. Και όμως αρκετοί πολυπράγμονες επιστήμονες αγωνίζονται να ξεριζώσουν την πίστη στον αληθινό Θεό από τις καρδιές των ανθρώπων. Θέλουν να τον κάνουν να ασχολείται αποκλειστικά με το μέλλον του σ’ αυτόν εδώ τον βίο. Και ο μεγάλος διανοητής Αλμπέρ Καμύ, υλιστής, έγραψε: «Το μέλλον είναι η μόνη υπερβεβαιότητα των ανθρώπων χωρίς θεό».

Τι όμως προσδοκά ο άνθρωπος από το μέλλον; Θα εξετάσουμε στο επόμενο άρθρο.

«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»

 
 

loading…


 
 

4 σχόλια στο άρθρο “Προσδοκίες από το νέο έτος – Γράφει ο Απόστολος Παπαδημητρίου

 1. Παντα περιμενω να διαβασω τα αρθρα σας και αλλες φορες συμφωνω και αλλες διαφωνω με τα γραφομενα σας!
  Σας θαυμαζω για τις γνωσεις σας και την αριστη γνωση της ελληνικης γλωσσας!
  Ειστε προσκολλημενος στα τρωτά και φθαρμεμενα ,για σας ,του Διαφωτισμου!
  Κρινετε,επικρινετε και ριχνετε το αναθεμα σε στοχαστες,διανοητες,σε Βολταιρο,Ντιντερο,Μοντεσκιε,)Μακαβελι),Καμυ και στους ιδικους μας Κοραη και Ρηγα!!
  Εμεις εκεινα τα χρονια που πηγαιναμε στο σχολειο,πρωτα χαιρετουσαμε τον Κοραη και Ρηγα που μας εβλεπαν αγρυπνα απ τον τοιχο της αιθουσας και μετα λεγαμε καλημερα στους δασκαλους μας!
  Αλλη φορα για αυτα που αρχισα,τωρα αλλο ειναι το θεμα!!
  Μιας και ειστε πολυγραφοτατος και εχετε πλουσιο εργο στο αρχειο σας,θα ηθελα καποτε να μας γραψετε ενα αρθρο για τους ΑντιΚαμυ,Αντιβολταιρους,Αντικοραήδες,να μας γραψετε για τα ” εργα και ημερες” των Ιεραρχων απο του 1922 μεχρι σημερα3/1/2022!!
  Απο τη χρονια του Μαρτυρικου θανατου,του Αγιου Χρυσοστομου Σμύρνης,ο οποιος ” εδωσε Αίμα και ελαβε Πνευμα” μεχρι τη σημερινη Ιεραρχια!!
  Ονοματα και εργα αυτων!!
  Ειναι ωραιο για σας να κρινουμε παντα τον Αθεο διαφωτισμο και τους εκπροσωπους του και να αποκρυπτουμε το εργο των Ένθεων Ιεραρχων;
  Σε τελικη αναλυση,ουτε ο Βολταιρος ,ουτε ο Ντιντερο,ουτε ο Κοραης ησαν ” εις Τυπον και εις Τοπον Χριστου”
  Ηταν στοχαστες,συγγραφεις,ποιητες,λογοτεχνες!!
  Ποσο περηφανοι πρεπει να ειμαστε απο ανθρωπους που ειδικα τα δυο τελευταια χρονια,οχι μονον ηρνηθησαν να βοηθησουν την Επιστημη και δη την Ιατρικη,αλλα αντιθετως,συμφωνα με τον Αλεξ/ πολεως Ανθιμο με τα κηρυγματα της αρνησης,οδηγησαν συνανθρωπους μας,στη αγκαλια του Θεου,πριν την ωρα τους;
  Και αλλοι απ αυτους υποκριτικα ταυτιστηκαν με τους Μόσιαλους και εκαναν τους ναρθηκες των Εκκλησιων εμβολιαστικα κεντρα και αλλοι βγαινουν στα ρεπό του Αυτια ( ο Πειραιως)και βασιλικοτεροι του Μητσοτακη,επιπληττουν και διασυρουν τους Ιερεις των;
  Για ποιο λογο;
  Γιατι προυπολογιζουν απο τωρα τα ψηφαλακια τους για την ημερα του Αγγελματος( ξερετε τι εννοω)
  Π χ ο Δημητριαδος και Αλμυρου,ο Λαρισης και τυρναβου,ο Πειραιως( η κορωνις της υποκρισιας,δικηγορος γαρ)
  Και αλλοι..
  Εγω νομιζω πως εναν νταλκα εχουν ολοι,εναν καημο και γκαιλε,ποιος απ ολους,απ ολους θα ειναι ο επομενος Αρχιεπισκοπος,ολοι,μα ολοι εχουν ραψει κ.Παπαδημητριου,εχουν ραψει και κοψει τη στολη την Αρχιεπισκοπικη,ξεχνωντας τη στολη της ΨΥΧΗΣ!!
  Ολοι εχουν κανει τα” κονε “τους και περιμενουν τα άι φον να χτυπησει!
  Κι αν ο λογος μου εχει απολυτη ελαφροτητα,ξανακουστε και ξαναδειτε τα οσα ειπε ο απλος,απλοικος,γλυκύς Παπα- Νικολας” γεμισαμε απο Πνευματικους που εστειλαν ανθρωπους στην απώλεια” δεν ειπε αυτη τη λεξη αλλα ειπε τη λεξη” στον θανατο”
  Εγω δε χρησιμιποιοω τη λεξη αυτη,γιατι απο μικρο παιδι εμαθα πως οι πνευματικοι οδηγουν τους ανθρώπους στη ΖΩΗ!!
  Να ομως που η πραγματικοτητα αλλα μας δειχνει!!
  Τα λενε κληρικοι,τι βαρυτητα να εχει ο φτωχος μου λογος;
  Και αν οι ανθρωποι,κ Παπαδημητριου, καταφευγουν σε αστρολογους,χειρομαντες,τσαρλατανους,μηπως,μηπως δεν φταει ο Καμυ,ο Ντιντερο και ο Βολταιρος και ο Κοραης;
  Οι πιο πολλοι που καταφευγουν σε γραφεια χωρις Σωτηρια,καταφευγουν γιατι παρακινηθηκαν απο τον διαφωτισμο η γιατι δεν υπαρχουν σημερινα στηριγματα να στηριξουν τη ζωή τους;
  Αυτοι που βρισκουν ψευτικα λιμανια,ουτε τα ονοματα του Βολταιρου και Κοραη γνωριζουν,αλλα ουτε τη φωνη των Ιεραρχων ακουνε,γιατι μεριμνουν και τυρβαζουν περι άλλων πολλων,για την προβολη τους,τις πολιτικες τους γνωριμιες,τα “κονέ” τους και την αναρριχηση τους στον Αρχιεπισκοπικο Θρονο και οχι για τη σωτηρια της ψυχης!!!
  Μπορει ο Παπα- Νικολας να ειπε” απο τοτε που τους λεγω να εμβολιαστουν,ΔΕΝ με μιλούν οι μισοι Παπαδες”
  Εμενα και οι Παπαδες μ αγαπουν και τους φιλώ το χέρι!!
  Μακαρι να ειχα λιγη πιστη παραπανω….για να αγαπω τους παραπανω….

 2. Απόστολος Παπαδημητρίου

  - Edit

  Απαντήστε

  Αγαπητέ Στέλιο, χαίρε.
  Ευχαριστώ, που μελετάς τα άρθρα μου. Έχεις παράπονο που δεν απαντώ στα σχόλιά σου. Παρακαλώ κατανόησε την έλλειψη χρόνου ως τον μοναδικό λόγο. Αν πράγματι θέλεις να σου λυθούν κάποιες απορίες, σου δίνω τη
  δυνατότητα επικοινωνίας στους αριθμούς κλήσεων 24610 31374 και 6977 749240. Πιστεύω ότι δεν σχολιάζεις για να διαβάσουν τα σχόλια άλλοι αλλά εγώ. Ως εκ τούτου αναμένω τηλεφώνημά σου. Δεν είναι ανάγκη να συστηθείς. Ας κρατήσεις την ανωνυμία σου, η οποία βέβαια, αντιλαμβάνεσαι, έχει κάποιο τρωτό.
  Επί του σχολίου σου στο τελευταίο μου άρθρο.
  Δεν είμαι εναντίον ουδενός προσώπου. Είμαι εναντίον απόψεων και πράξεων. Σέβομαι όλα τα πρόσωπα ως εικόνες Θεού. Γράφω ως μέλος της Εκκλησίας και αντιλαμβάνομαι ότι και συ είσαι μέλος, συνειδητό εννοώ.
  Κάποια συμπεράσματά σου, νομίζω, είναι αυθαίρετα. Τον Ρήγα θαυμάζω για το έργο του και ποτέ δεν έγραψα κάτι εναντίον του. Εκτιμώ και τη σκέψη του υλιστή Καμύ και πολλές φορές παρουσιάζω σκέψεις του, ιδιάιτερα από το έργο του Ὁ επαναστατημένος άνθρωπος”.
  Αναλύω σε βάθος την κοινωνία της νεωτερικότητας, την μετά τον λεγόμενο “διαφωτισμό” σκοταδισμό για μένα. (Άραγε για σένα τί είναι;), επειδή η νεοελληνική κοινωνία έχει επηρεαστεί σε βάθος από την ιδεολογία του, την υλιστική. Σημαιοφόρος σ’ αυτόν τον μετασχηματισμό υπήρξε ο Κοραής, ο Θεός να τον αναπαύει. Αλλά η ιστορία είναι ιστορία.
  Κατ’επανάληψη έχω γράψει σε άρθρα μου ότι ο μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας συντελέστηκε υπό την παθητική στάση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας μας, η οποία έχει υποταγεί στο Καίσαρα και παραμένει υποταγμένη. Το να εκτοξεύω μύδρους κατά συγκεκριμένων ιεραρχών δεν θεωρώ πρέπον και σύμφωνο με την παράδοση της Εκκλησίας. Σαφώς και η καταφυγή στους μάγους και αστρολόγους είναι σύμπτωμα του εκκλησιαστικού σώματος, την κύρια ευθύνη του οποίου φέρουν οι ιεράρχες.
  Εύχομαι υγεία και παρά Θεού ευλογία.
  Αναμένω τηλεφώνημά σου
  Απόστολος.

 3. Κυριε Αποστολε,Σας ευχομαι καλη και Ευλογημενη χρονια!
  Δεν ανηκω σε αιρετικους,ουτε σε σχισματικους,ανηκω στην Εκκλησια την οποια γνωρισα,πριν ακομα διαβω το ευλογημενο σκαλοπατι του σχολειου!!
  Βοηθος του Παπα-Γιωργη,πριν ακομα οι συμμαθητες μου ανακαλύψουν τον δρομο που οδηγουσε στην Εκκλησια!!
  Ισως η υπερβολικη μου αγαπη στην Εκλησια και στον Χριστο μας με ” εκαναν” ολιγον Ζηλωτη!!
  Χαιρομαι χαραν μεγαλην,διοτι δυο ,απο τους συμφοιτητες μου, κοσμουν δυο Επισκοπικους Θρονους της των Κρητών Εκκλησιας και ενας μαθητης μου κοσμει Επισκοπικον Θρονο Μιας Των Νεων Χωρων Μητροπολεως!
  Η αγαπη μου και για τους τρεις ειναι μεγαλη και μεγαλυτερη για τον μαθητη μου!
  Επικοινωνω μαζι τους,δειχνω τον σεβασμο μου και τους υπενθυμιζω πως το εργο των σημερινων Επισκόπων υπολειπεται του Αγιασμένου Αξιωματος των!!
  Οταν επικοινωνουμε,τα λεμε,αλλα δε χαμηλωνω ουτε στιγμη τη φωνη της δικισς μου σκεψης,μαλλον απο μικρο παιδι το ταγκαλακι,ως οιστρος,επισκίαζε και επισκιαζει τη σκεψη μου!!
  Λεγω τη γνωμη μου αφοβα,ετσι εμαθα,ετσι πορευομαι!
  Δεν διεκδικω δαφνες Πιστού ανθρωπου,αλλα εκεινη η εικονα του μικρου παιδου που περιμενε μεσα στα αγρια χαραματα,που περιμενε τον Παπα- Γιωργη ν ανοιξει την Εκκλησια,με ακολουθει π α ν τ α !!
  Κυριε Αποστολε,στην Εκκλησια δεν με πρωτοπηγαν ,οοτε οι γονεις μου,ουτε η πνευματικη μου Μητερα,την Εκκλησια την ανακαλυψα μονος μου!
  Ισως αυτη η υπερβολικη προσκολληση στον Ιερο της Χωρο,με εδωσε περισσοτερη αψάδα,η Εκκλησια ηταν και ειναι για μενα το ” Ευλογημενο Καταφυγιο”( Κοντογλου) μου,το Καταφυγιο του Πτωχού,του Ανυπόδητου Βασιλέα των Παντων που γεννηθηκε σε μια υγρή,παγωμενη και σκοτεινή Φάτνη,Σπηλαιο…

 4. Κυριε Αποστολε,Σας ευχομαι καλη και Ευλογημενη χρονια!
  Δεν ανηκω σε αιρετικους,ουτε σε σχισματικους,ανηκω στην Εκκλησια την οποια γνωρισα,πριν ακομα διαβω το ευλογημενο σκαλοπατι του σχολειου!!
  Βοηθος του Παπα-Γιωργη,πριν ακομα οι συμμαθητες μου ανακαλύψουν τον δρομο που οδηγουσε στην Εκκλησια!!
  Ισως η υπερβολικη μου αγαπη στην Εκλησια και στον Χριστο μας με ” εκαναν” ολιγον Ζηλωτη!!
  Χαιρομαι χαραν μεγαλην,διοτι δυο ,απο τους συμφοιτητες μου, κοσμουν δυο Επισκοπικους Θρονους της των Κρητών Εκκλησιας και ενας μαθητης μου κοσμει Επισκοπικον Θρονο Μιας Των Νεων Χωρων Μητροπολεως!
  Η αγαπη μου και για τους τρεις ειναι μεγαλη και μεγαλυτερη για τον μαθητη μου!
  Επικοινωνω μαζι τους,δειχνω τον σεβασμο μου και τους υπενθυμιζω πως το εργο των σημερινων Επισκόπων υπολειπεται του Αγιασμένου Αξιωματος των!!
  Οταν επικοινωνουμε,τα λεμε,αλλα δε χαμηλωνω ουτε στιγμη τη φωνη της δικισς μου σκεψης,μαλλον απο μικρο παιδι το ταγκαλακι,ως οιστρος,επισκίαζε και επισκιαζει τη σκεψη μου!!
  Λεγω τη γνωμη μου αφοβα,ετσι εμαθα,ετσι πορευομαι!
  Δεν διεκδικω δαφνες Πιστού ανθρωπου,αλλα εκεινη η εικονα του μικρου παιδου που περιμενε μεσα στα αγρια χαραματα,που περιμενε τον Παπα- Γιωργη ν ανοιξει την Εκκλησια,με ακολουθει π α ν τ α !!
  Κυριε Αποστολε,στην Εκκλησια δεν με πρωτοπηγαν ,οοτε οι γονεις μου,ουτε η πνευματικη μου Μητερα,την Εκκλησια την ανακαλυψα μονος μου!
  Ισως αυτη η υπερβολικη προσκολληση στον Ιερο της Χωρο,με εδωσε περισσοτερη αψάδα,η Εκκλησια ηταν και ειναι για μενα το ” Ευλογημενο Καταφυγιο”( Κοντογλου) μου,το Καταφυγιο του Πτωχού,του Ανυπόδητου Βασιλέα των Παντων που γεννηθηκε σε μια υγρή,παγωμενη και σκοτεινή Φάτνη,Σπηλαιο…
  Θα επικοινωνησουμε και θα εχουμε πολλα να πουμε!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.