Δήμος Κοζάνης: Με τέσσερα νέα απορριμματοφόρα ενισχύεται ο στόλος της καθαριότητας – Νέοι κάδοι για βιοαπόβλητα και κομποστοποίησηΤέσσερα νέα απορριμματοφόρα οχήματα, κάδους βιοαποβλήτων και κάδους κομποστοποίησης απέκτησε ο Δήμος Κοζάνης, για την ανάπτυξη και βιώσιμη διαχείριση προγραμμάτων χωριστής Διαλογής στην Πηγή των αστικών βιοαποβλήτων,  με την υλοποίηση της Πράξης «Ανάπτυξη συστημάτων χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων και προώθηση οικιακής κομποστοποίησης στο Δήμο Κοζάνης». 

Συγκεκριμένα ο Δήμος Κοζάνης παρέλαβε:

  • δύο (2) απορριμματοφόρα οχήματα με σύστημα συμπίεσης τύπου πρέσας,  χωρητικότητας 12,0 m3,
  • δύο (2) απορριμματοφόρα οχήματα με σύστημα συμπίεσης τύπου πρέσας,  χωρητικότητας 8,0 m3,
  • τετρακόσιους (400) καφέ κάδους προσωρινής αποθήκευσης βιοαποβλήτων 240lt, 
  • διακόσιους (200) καφέ κάδους προσωρινής αποθήκευσης βιοαποβλήτων 360lt, 
  • πενήντα  (50) καφέ κάδους προσωρινής αποθήκευσης βιοαποβλήτων 660lt  
  • χίλιους (1000) καφέ κάδους προσωρινής αποθήκευσης βιοαποβλήτων 10lt, τύπου κουζίνας (θα διανεμηθούν στα πλαίσια των δράσεων ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων) 
  • εκατό (100) κάδους κομποστοποίησης (θα διανεμηθούν στα πλαίσια των δράσεων ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων και την προώθηση της κομποστοποίησης).                         

Η χρηματοδότηση της προμήθειας καλύπτεται με ιδία συμμετοχή του Δήμου και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», του Άξονα προτεραιότητας: 14 «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος – προαγωγή της Αποδοτικής χρήσης των Πόρων (ΤΣ)», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής με τίτλο «Δράσεις Διαχείρισης Βιοαποβλήτων».

Στόχος του Δήμου Κοζάνης είναι: 

  • να βελτιώσει το σύστημα συλλογής, διαλογής/ μεταφοράς βιοαποβλήτων, 
  • να παρακινήσει τους κατοίκους να συμμετέχουν περαιτέρω στα προγράμματα ΔσΠ,
  • να μειώσει τις ποσότητες συλλογής των σύμμεικτων απορριμμάτων στον πράσινο κάδο και κατά συνέπεια, να συγκρατήσει η και να μειώσει το κόστος διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων. 

Τα αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο Δήμος Κοζάνης θα επεκτείνει και σε άλλες συνοικίες το Πρόγραμμα Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) για τα Οικιακά Βιοαπόβλητα, που υλοποιείται πιλοτικά τα τελευταία χρόνια στην περιοχή Πλατάνια, Αγ. Αθανασίου αλλά και στην Κοινότητα Πετρανών. 

Η συλλογή των βιοαποβλήτων θα πραγματοποιείται με τον ανωτέρο εξοπλισμό, ώστε να συλλέγονται στον καφέ κάδο υπολείμματα φρούτων, λαχανικών, κρέατος, ψαριών, ζυμαρικών, όσπριων, ψωμιού, γλυκών, γαλακτοκομικών, αυγών κ.λπ. που θα κατέληγαν μέχρι σήμερα στον πράσινο κάδο των σύμμεικτων οικιακών απορριμμάτων.

Στόχος του Δήμου Κοζάνης είναι να συμβάλουμε όλοι μαζί να υλοποιήσουμε πρώτοι όσα αναφέρονται στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων για τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων, καθώς και να επιτύχουμε τους στόχους που ορίζονται σε αυτό.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.