Θησαυρίζουν προμηθευτές, έμποροι κ.α. από το φυσικό αέριο – Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης



Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης:

Από την πρώτη στιγμή της κατακόρυφης ανόδου της τιμής του Φυσικού Αερίου (Φ.Α.) και παράλληλα και της Ηλεκτρικής Ενέργειας (Η/Ε) ήταν τόσο φανερό ότι το πρόβλημα δεν έχει παροδικό χαρακτήρα, αλλά θα κρατήσει καιρό, αποφέροντας τεράστια κέρδη στο σύστημα. Είναι αναμενόμενο κανείς να μην θυσιάζει για το “τραπέζι” του την “κότα με τα χρυσά αυγά”….

Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο ΥΠ.ΟΙΚ. Χρήστος Σταικούρας θέλησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με παρεμβάσεις μείωσης του κόστους των τιμολόγιων Η/Ε των καταναλωτών, συμπεράνοντας ότι η κρίση θα κρατήσει μερικούς μήνες.

Δεν θέλει ή δεν “μπορεί” η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών Φ.Α. με αποτελεσματικές δράσεις, παρά μόνο με επιδοτήσεις, από τον κρατικό κορβανά. Ουσιαστικά από τη μια τσέπη του πολίτη αφαιρούν και στην άλλη προσθέτουν, ενώ κάποιοι θησαυρίζουν.

Ακόμα κι αν τα πρόστιμα από τις τιμές του CO2 υπερβαίνουν κατά τι τις τιμές της Η/Ε της παραγόμενης από Φ.Α. και πάλι έπρεπε προσωρινά να καίμε λιγνίτη. Πόσο μάλλον τώρα που οι τιμές της Η/Ε από το εισαγόμενου Φ.Α. είναι πολύ υψηλότερες από την Η/Ε που παράγεται από τον δικό μας λιγνίτη.

Πόσες φορές πρέπει να το επαναλάβουμε σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση: ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ-ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 5-ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 & ΑΗΣ ΜΕΓΕΛΟΠΟΛΗΣ Επιβάλλεται να λειτουργούν και μάλιστα ανταγωνιστικά έναντι του Φ.Α.

Η ΔΕΗ σε πλήρη λειτουργία, επιβάρυνε με CO2 το περιβάλλον στην Ελλάδα κατά 30%. Η Ελλάδα προσθέτει παγκοσμίως στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος 0,2%. Μακάρι να μπορούσαμε περιορίζοντας το 30% του 0,2% να σώσουμε τον πλανήτη μας, για το μεταβατικό αυτό διάστημα των 30 περίπου ετών, μέχρις ότι επαρκέσει όπως εκτιμούν η πράσινη ενέργεια.

Παρατηρώντας πως διαμορφώνονται οι τιμές της ενέργειας στις Ευρωπαϊκές χώρες, διαπιστώνονται μεγάλες διαφορές στις τιμές του Φ.Α. κυρίως σε βάρος των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Που σημαίνει ότι η ανταγωνιστικότητα στις τιμές των παραγόμενων βιομηχανικών κ.α. προϊόντων είναι άνιση και άδικη. Η κοινή αγορά Φ.Α. από την ΕΕ αν και όταν πραγματοποιηθεί, δεν θα δώσει οριστική λύση, μια και θα δυσχεραίνει την παγκόσμια ανταγωνιστική θέση εξαγωγής προϊόντων, των βιομηχανικών χωρών της ΕΕ.

Να ένας από τους σοβαρούς λόγους που δεν επέτρεψαν τον Νότιο Saouth Stream 2 που υπέγραψε ο Κώστας Καραμανλής (χωρίς να έχει αντίρρηση για τον Αζέρικο μέσω Τουρκίας ανεπαρκή αγωγό Φ.Α. TAP) και που επέμενε και πήρε η Γερμανία από την Ρωσία! Σοβαρός λόγος και για την Γαλλο-Ιταλική προ ημερών συμφωνία, μεταξύ Εμ. Μακρόν και Μάριο Ντράγκι.

Οι αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια θα μακροημερεύσουν και θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ της ΕΛΛΑΔΑΣ. Δεν μπορείτε κ Μητσοτάκη, κ Τσίπρα και οι άλλοι να εθελοτυφλείτε και να επιδοτείτε τα τιμολόγια των καταναλωτών Η/Ε, ως πότε; Ανασηκωθείτε και πράξτε τα δέοντα .

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.