Ανακοινώσεις με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κοζάνη



Σχόλιο της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κοζάνη. 

Δύο χρόνια τώρα ο Πρωθυπουργός εξαγγέλλει «φιλόδοξα σχέδια για τη Δυτική Μακεδονία». Κι ενώ ισχυρίζεται πως αντιλαμβάνεται την «απολύτως κατανοητή και δικαιολογημένη ανησυχία από την πλευρά των κατοίκων για το σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή η ιδέα της δίκαιης μετάβασης» αποφεύγει να απευθυνθεί στους πολίτες της περιοχής. Κρύβεται πίσω από αστυνομικές κλούβες. Ακόμη όμως και στις συσκέψεις με τον καθ’ ύλην αρμόδιο για την ανάπτυξη της περιοχής τον βάζει στη γωνία. 

Άλλωστε, την σημασία που αποδίδει στην περιοχή και την «ιστορική ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία» πρόδωσε εκτός των άλλων και το ατημέλητο –  «χαλαρό», όπως ο ίδιος ζήτησε –  ντύσιμο. Ξέχασε τη στολή εργασίας του Πρωθυπουργού στην Αθήνα. Ίσως η επίσκεψη στην Κοζάνη ήταν μια δυσάρεστη στάση πριν από ένα ακόμη τριήμερο.

Νομαρχιακή Επιτροπή

Κινήματος Αλλαγής Κοζάνης

Γραφείο Τύπου


Δίνουμε παρακάτω το σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ  για την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία:

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Δυτική Μακεδονία συνοδεύτηκε με τις γνωστές εξαγγελίες περί “απολιγνιτοποίησης” και “πράσινης δίκαιης μετάβασης”, όταν είναι πλέον φανερό ότι αυτή η πολιτική μόνο δεινά και ανεργία φέρνει στον λαό της περιοχής, ενώ ευθύνεται για το πανάκριβο ρεύμα και την ενεργειακή φτώχεια που πλήττει συνολικά τον λαό.

Επειδή η επίσκεψη του πρωθυπουργού ήταν μακριά από τα πραγματικά προβλήματα και τις αγωνίες, επέλεξε να απαντήσει στο λαό που διαδήλωνε με αστυνομική καταστολή, ΜΑΤ και χημικά.

Το ”νέο παραγωγικό μοντέλο” που οραματίζεται για τη Δυτική Μακεδονία είναι φτιαγμένο από τα ίδια παλιά υλικά του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της εμπορευματοποίησης του αγαθού της ενέργειας, που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, προκειμένου να ανοίξουν νέα πεδία “πράσινης” κερδοφορίας σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο λαός της περιοχής μπορεί και πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι σε αυτή την πολιτική και να διεκδικήσει να ζει με βάση τις δυνατότητες της εποχής και τις σύγχρονες ανάγκες του.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής».

Από το Γραφείο Τύπου

 της Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας


«Καλλιόπη Βέττα: O κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι ούτε θέλει, ούτε μπορεί να στηρίξει την Π.Ε. Κοζάνης. Ζει σε μια εικονική πραγματικότητα, προωθώντας ανερυθρίαστα ιδιωτικά συμφέροντα την ώρα που η  περιοχή υποφέρει»

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κοζάνη, δήλωσε:

«Η ολιγόωρη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Π.Ε. Κοζάνης,  απέδειξε και στον πλέον καλοπροαίρετο ότι η κυβέρνηση ζει στον δικό της εικονικό κόσμο και πορεύεται με αποκλειστικό γνώμονα την προώθηση των συμφερόντων των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων.

Με ένα μικρό κλιμάκιο, που αποτελούνταν από μερικούς υπουργούς και γενικούς γραμματείς -σε αντίθεση με τις διαρροές για επίσκεψη του ΄΄μισού υπουργικού συμβουλίου΄΄-, ο Πρωθυπουργός, ανίκανος να αντιληφθεί την αγωνία της τοπικής κοινωνίας, προσπάθησε να μας ΄΄επιπλήξει΄΄ ότι δεν έχουμε καταλάβει το σχέδιο του, να μας πείσει ότι υπάρχει έλλειμμα επικοινωνίας και ότι όλα βαίνουν καλώς στην περιοχή.

Παράλληλα, αναμάσησε τα τετριμμένα για ενεργειακό πυλώνα και ταχεία ανάπτυξη, ενώ προεξόφλησε με απίστευτη ελαφρότητα το ύψος των πιθανών χρηματοδοτήσεων για τη μετάβαση, αθροίζοντας ευρωπαϊκά κονδύλια με αμφίβολες ιδιωτικές επενδύσεις, την ίδια ώρα,  βέβαια, που δεν έκανε καμία αναφορά στο γεγονός ότι άλλες χώρες θα πάρουν πολλαπλάσια ποσά, χωρίς να ακολουθούν το ίδιο, βεβιασμένο χρονοδιάγραμμα.

Έπειτα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εμπλοκής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο Σ.Δ.Α.Μ. την περίοδο που, λόγω της Ε.Β.Ε., της υποχρηματοδότησης και των μηδενικών προσλήψεων το Π.Δ.Μ. αποψιλώνεται.

Επιπρόσθετα, επιχείρησε ανεπιτυχώς να κατευνάσει τους βάσιμους φόβους όσων επιχειρηματιών, κυρίως μεγάλων, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για λίγο μαζί του, χωρίς να κάνει καμία στοχευμένη αναφορά σε επενδυτικά κίνητρα, καινοτόμες τεχνολογικές ζώνες και, σαφώς, στην ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Επίσης, έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση του για το νομοσχέδιο σχετικά με τις δομές μετάβασης που θα δημιουργηθούν, ενδεχόμενα, το 2022 για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τη πλήρη παύση των υφιστάμενων μονάδων έως το 2023!

Στις τοποθετήσεις του δεν έκανε καμία αναφορά στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, στις χιλιάδες –ήδη-  χαμένες θέσεις εργασίας στην περιοχή, στην αξιοποίηση των εκτάσεων της ΔΕΗ, την άναρχη ανάπτυξη Α.Π.Ε., τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, ενώ θολό είναι το τοπίο για τις αποκαταστάσεις εδαφών και, ειδικά, για την τηλεθέρμανση, σε μια περίοδο που η επάρκεια, το κόστος για τους πολίτες και τους Δήμους και η αδιάλειπτη τροφοδοσία παραμένουν ένα ερωτηματικό.

Επίσης, αντί να απαντήσει επί της ουσίας στα χρόνια ερωτήματα των κατοίκων της Ακρινής, επέλεξε να ενταφιάσει το σχέδιο μετεγκατάστασης και να τάξει φθηνό ρεύμα και μερικές εκατοντάδες ευρώ από τη λειτουργία ενός φωτοβολταικού πάρκου.

Παράλληλα, δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις στα αιτήματα των αυτοδιοικητικών φορέων, αναλωνόμενος σε γενικόλογες αναφορές ενώ, βέβαια, δεν έκανε μνεία για τα νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης, μιας περιοχής που έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από την αλλοπρόσαλλη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, σε μια χώρα άλλωστε, που σε αυτό το πανδημικό κύμα είναι πρώτη σε θανάτους σε όλο τον δυτικό κόσμο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η δυσανεξία της κυβέρνησης απέναντι στην διαφορετική γνώμη. Οι αστυνομικοί φραγμοί, τα μπλόκα, τα χημικά, ακόμα και σε δημοσιογράφους, και ο περιορισμός των συγκεντρωμένων σε απόσταση χιλιομέτρων από την Περιφέρεια αποδεικνύει πως βλέπει η κυβέρνηση την  Δημοκρατία.

Η κοινωνία της Π.Ε. Κοζάνης δεν βγήκε σοφότερη από τη σύντομη, πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού έπειτα από την εξαγγελία του πριν 26 μήνες για βίαιη απολιγνιτοποίηση, που επέφερε τον ξαφνικό θάνατο στην περιοχή.

Αποδείχθηκε περίτρανα, σε όλες και όλους, ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του, ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να στηρίξουν ουσιαστικά την Δυτική Μακεδονία ώστε να αντιμετωπίσει τις πληγές που άνοιξαν με δική τους ευθύνη.

Τα προσωπεία έπεσαν σήμερα οριστικά.

Με την κυβέρνηση της Ν.Δ. η Π.Ε. Κοζάνης οδηγείται σε ερημοποίηση και μαρασμό. Είναι στο χέρι όλων μας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσει η πορεία περαιτέρω απαξίωσης και υποβάθμισης.

Πρέπει να το κάνουμε άμεσα, δεν έχουμε άλλη επιλογή.»

Με εκτίμηση,

Γραφείο Βουλευτή Καλλιόπη Βέττα


Ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης για την επίσκεψη του πρωθυπουργού

Διάλογος, διαβεβαιώσεις, πακτωλός χρηματοδοτήσεων και φοροαπαλλαγών προς τους μεγάλους επιχειρηματίες για «πράσινη ανάπτυξη» – καταστολή χημικά και μαύρο μέλλον για τους εργαζόμενους, την νεολαία και το λαό μας

Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ύστερα και από την τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού  κλιμάκιου , πως το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης υλοποιείται και σχεδιάζετε με γνώμονα της ανάγκες των επιχειρηματικών ομιλών για να αυξήσουν την κερδοφορία τους που θα επιτευχθεί μέσα από την δικιά μας ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Οι εργαζόμενοι από το πέρασμα του πρωθυπουργού μόνο μεγάλα λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις εισέπραξαν για θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν. Γνωρίζουμε καλύτερα από τους ίδιους τα ποσοστά ανεργίας όσο και την καθημερινή ανασφάλεια των εργαζομένων και των οικογενειών τους που περιπλανιούνται από εργοτάξιο σε εργοτάξιο που κλείνουν σε όλη τη Δυτική Μακεδονία και την Ελλάδα. Ούτε και δώσανε μια απάντηση για το τι θα γίνει  με τις μόνιμες θέσεις εργασίας που θα χαθούν στην περιοχή. 

Τα περί αυξήσεις του εισοδήματος μόνο οργή μας προκαλούν την ώρα που κυριαρχούν οι ατομικές συμβάσεις με χαμηλά μεροκάματα, που οι εκβιασμοί από τους εργοδότες προς τους εργαζόμενους για να επιστρέψουν τα δώρα έχει γίνει νόμος. Τι ώρα που προχωράνε στην εφαρμογή του εκτρώματος Χατζηδάκη που προβλέπει και νομιμοποιεί τις απλήρωτες υπερωρίες. 

Αλήθεια για ποια αύξηση του εισοδήματος μας μιλάτε; Γιατί σήμερα οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους μόνο ισοπέδωση βλέπουν στο εισόδημα τους από το πανάκριβο ρεύμα, την αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα και σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Αντίθετα αυτό που βλέπουμε είναι ότι ένα μάτσο εταιρίες πανηγυρίζουν μήνα με το μήνα για τα κέρδη τους. 

Για όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση επιδόθηκε στην καταστολή και τον αυταρχισμό γιατί έτσι επιδιώκει να περάσει την αντιλαική της πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος των πολλών.

Ως Συνδικάτο Οικοδόμων μαζί και με τα υπόλοιπα σωματεία και τους εργαζόμενους θα συνεχίσουμε την μάχη της οργάνωσης και του αγώνα για να μην πληρώσουμε εμείς τις συνέπιες της πράσινης ανάπτυξης. 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

ΧΗΜΙΚΑ, ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ

ΜΥΡΕΣΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της χουντικής εμπνεύσεως και υποστηρικτών της χούντας κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε με συνοδεία ολόκληρης στρατιάς από μονάδες  καταστολής, για να μην χαλάσει η εικόνα στη φιέστα που είχαν στήσει, από τους κάτοικους, εργαζόμενους και νεολαία που ήθελαν να διαδηλώσουν ενάντια στην καταστροφική πολιτική τους.

Αφού τα ΜΑΤ και αστυνομία  απέκλεισαν το σημείο της ομιλίας  στα τρία χιλιόμετρα, βάρεσαν στο ψαχνό και έριξαν χημικά στους διαδηλωτές, για να τους τιμωρήσει γιατί ζητούσαν το δίκιο τους και αγωνιούν για το μέλλον της χώρας και της περιοχής.

Οι μόνοι που τον υποδέχτηκαν πανηγυρικά, ήταν οι περισσότεροι τοπικοί άρχοντες, που έγιναν ζητιάνοι στην λογική του ( δώσε και μένα μπάρμπα) και προφανώς όχι για το καλό της περιοχής και των κατοίκων.

Πλέον είναι φανερό σε όλους μας το που θέλουν να πάνε την περιοχή τους εργαζόμενους την νεολαία, φτώχεια, ανεργία, περιβαλλοντική καταστροφή, αυταρχισμό και καταστολή για μας και από την άλλη πακτωλός χρημάτων στα μεγάλα συμφέροντα και σε λίγους ημέτερους και υπάκουους.

Χαιρετίζουμε όλους αυτούς που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και διαδήλωσαν αγωνιστικά ενάντια στην πολιτική αυτή.

Καλούμε όλο τον λαό, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους την νεολαία, να συνεχίσουν και να εντείνουν με μαζικότητα και ενότητα των αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Γραφείο τύπου


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Δώρα στο κεφάλαιο και την ΔΕΗ Α.Ε. 

Φτώχια και εξαθλίωση για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

    Η παρουσία του πρωθυπουργού στην Κοζάνη την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η «πράσινη» ανάπτυξη, το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης δεν αφορά τίποτα άλλο, από την στήριξη των κερδών επιχειρηματικών ομίλων εις βάρος των εργαζόμενων και του λαού.  

Ενώ ανακοίνωσε επιπλέον δώρα στο κεφάλαιο και την ΔΕΗ Α.Ε., ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παρουσίας του δεν βρήκε να πει λέξη για τους χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται σε ορυχεία και ΑΗΣ και αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα και το φάσμα της ανεργίας. Δεν χρειάστηκε να πει κάτι, αφού με τις πράξεις της κυβέρνησης του, έχει αποδείξει ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι πώς θα εξασφαλίσουν την κερδοφορία της ΔΕΗ Α.Ε. και των επιχειρηματικών ομίλων.

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του σχεδίου απολιγνιτοποίησης φάνηκαν οι διαθέσεις τους. Λίγο διάστημα μετά ανακοινώθηκε το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ Α.Ε. που προέβλεπε την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων στον κλάδο (κατάργηση μονιμότητας, αξιολόγηση, είσοδος manager, κτλ). Πριν λίγες μέρες ένα ακόμα δώρο δόθηκε στη ΔΕΗ Α.Ε. που στην ουσία την απαλλάσσει από την υποχρέωση αποκατάστασης των εδαφών και την μεταφέρει στο κράτος, ενώ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε με αφορμή την παρουσία του στην περιοχή, ένα νέο δώρο, αυτό της μετεγκατάστασης της Ακρινής με την πρόταση του για την δημιουργία ενεργειακής κοινότητας από τους κατοίκους, στους οποίους η ΔΕΗ Α.Ε θα «χαρίσει» ένα φωτοβολταικό πάρκο. Έτσι η ΔΕΗ Α.Ε απαλλάσσεται από υποχρεώσεις που θα τις στοίχιζαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τις αποκαταστάσεις και την μετεγκατάσταση και απλά υποχρεώνεται στην δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου.

Πέρα από αυτά τα δώρα η κυβέρνηση έχει στρώσει το δρόμο με το νόμο Χατζηδάκη για το σμπαράλιασμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με την κατάργηση του 8ωρου, των υπερωριών (τελευταίο δώρο η μη υποχωρητικότητα στη δήλωση της υπερεργασίας), με την απαγόρευση στην ουσία της απεργίας στον κλάδο της ενέργειας, την καταστρατήγηση συνδικαλιστικών ελευθερίων, το ηλεκτρονικό φακέλωμα αγωνιστών κ.α. Πάνω σε αυτό το αντεργατικό πλαίσιο θα πατήσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα επενδύσουν στην περιοχή. Οι όποιες «σύγχρονες» θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι κακοπληρωμένες, επισφαλείς, με ελλιπή μέτρα υγείας και ασφάλειας κτλ. 

Ταυτόχρονα για το κεφάλαιο θα ανοίξουν οι κάνουλες της χρηματοδότησης με δισεκατομμύρια  από τα διάφορα ταμεία, θα τους εξασφαλιστεί τζάμπα εργατικό δυναμικό μέσα από διάφορα προγράμματα διαχείρισης της ανεργίας από το σχέδιο «έκτακτης ανάγκης». 

Παράλληλα αυτή η πολιτική που κλείνει Ορυχεία και ΑΗΣ, την στιγμή που μπορεί να τους αναβαθμίσει περιβαλλοντολογικά, απαξιώνει ένα εγχώριο ορυκτό καύσιμο που μπορεί να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια και ανοίγει το δρόμο για εξάρτηση από το εισαγόμενο Φυσικό Αέριο που έχει γίνει πανάκριβο και μας εξαρτά από τις διεθνείς εξελίξεις και ανταγωνισμούς, αλλά και από τις ΑΠΕ που δεν μπορούν να στηρίξουν σταθερά το ενεργειακό μίγμα. Εκεί εντάσσεται και η αναζήτηση νέας μορφής που θα αξιοποιεί η μονάδα «Πτολεμαΐδα 5». Για την πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα στην Ευρώπη θα απαιτηθούν νέα εκατομμύρια από τις τσέπες του λαού για την μετατροπή της.     

Επίσης το πώς αντιλαμβάνονται τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα φάνηκε και από τις τοποθετήσεις – εξαγγελίες για την υγεία. Σε μια περιοχή που η πανδημία «θερίζει» και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας καταρρέει, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ είναι υποστελεχωμένα, το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι απαιτείτε εξορθολογισμός του συστήματος υγείας, δίνοντας συνέχεια στο σχεδιασμό για συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών ενώ για μια ακόμα φορά απευθυνόμενος στους πολίτες της περιοχής, τους παρότρυνε να εμβολιαστούν στην λογική της «ατομικής ευθύνης». 

Αυτό είναι το «προσωπικό τους στοίχημα». Το πώς μέσα από την εξαθλίωση του λαού θα βγουν κερδισμένοι οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Ο λαός ήδη πληρώνει το «πράσινο» ρεύμα πανάκριβα, θα πληρώνει πανάκριβα την θέρμανση, ενώ το εισόδημά του ροκανίζεται από το μεγάλο κύμα ακρίβειας σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Η ανεργία θα εκτοξευτεί, το περιβάλλον θα υποβαθμιστεί για μια ακόμα φορά κτλ. Για να εμπεδωθεί καλύτερα ο «μονόδρομος» αυτός όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθε και η καταστολή με χημικά και ΜΑΤ ενάντια στην συγκέντρωση σωματείων και φορέων της περιοχής.

Φτώχια, ανεργία, εκμετάλλευση, καταστολή είναι τα δώρα και οι εξαγγελίες για το λαό.

Συνάδελφοι , συναδέλφισσες

Ευθύνη για την κατάσταση έχουν και οι συμβιβασμένες ηγεσίες του εργοδοτικού –κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΓΕΝΟΠ, Σπάρτακος, Ένωση κ.α.) που στήριξαν διαχρονικά την πορεία απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (μετοχοποίηση, τριχοτόμηση κ.α.). Δεν ξελασπώνουν με μαντινάδες, μνημόσυνα και στεφάνια και επικοινωνιακές ενέργειες. Έχουν ευθύνη για τον κοινωνικό αυτοματισμό και για την απονεύρωση των συλλογικών διαδικασιών των σωματείων. (Δεν κήρυξαν έστω μια στάση εργασίας, δεν οργάνωσαν έστω μια συνέλευση στους χώρους δουλειάς, για να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στην κινητοποίηση).  Δεν μπορούμε να αφήσουμε της υπόθεση των δικαιωμάτων μας σε αυτές τις ηγεσίες. Από την μία φωτογραφίζονται σαν αγωνιστές και από την άλλη είναι πρόθυμοι συνομιλητές για το τι θα χάσουμε.

Εμείς έχουμε το «δικό μας στοίχημα». Το πώς θα ικανοποιήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας. Το πώς δεν θα ζήσουμε τον 21ο αιώνα σαν δούλοι, αλλά όπως μας αρμόζει σαν παραγωγοί όλου του πλούτου που παράγεται. Δεν περιοριζόμαστε στα ψίχουλα των προγραμμάτων κατάρτισης – επανακατάρτισης που έχουν ημερομηνία λήξης. Δεν περιοριζόμαστε στα ψίχουλα των επιδοτήσεων στο ρεύμα και την θέρμανση. Δεν θέλουμε να γίνουμε έμποροι – μέτοχοι ενεργειακών κοινοτήτων.

Οργανωμένα και αποφασισμένα μέσα από τα συνδικάτα μας μπορούμε να διεκδικήσουμε όλο το «καρβέλι». Οι αγώνες των εργαζόμενων στην Efood, στην Cosco, στην ναυπηγοποισκευαστική ζώνη και αλλού μας δείχνουν το δρόμο. Το δρόμο του οργανωμένου, αποφασισμένου αγώνα που μπορεί να νικήσει, ενάντια σε εργοδοσία και κράτος. Σε αυτό το δρόμο θα δώσουμε βάρος και θα συμβάλουμε οι ταξικές δυνάμεις. Να ζωντανέψουν οι συλλογικές διαδικασίες στους χώρους δουλειάς. Να πάρουν οι εργαζόμενοι τα πράγματα στα χέρια τους.     

Απαιτούμε:

  • Ρεύμα και θέρμανση φθηνά για όλο το λαό. Καμία διακοπή σε λαϊκό σπίτι. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Όχι στο κλείσιμο ορυχείων και ΑΗΣ. Ούτε ώρα χωρίς τηλεθέρμανση, καμία αύξηση της τιμής της. Κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση  φόρων στα καύσιμα.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλο το προσωπικό (οκταμηνίτες, εργολαβικοί) με μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων, του εκτρώματος Χατζηδάκη.
  • Μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Όχι στην καύση απορριμμάτων και την μετατροπή της περιοχής σε χαβούζα επικίνδυνων αποβλήτων. 
  • Ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία). Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.  

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ- ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ


ΚΚΕ Δυτικής Μακεδονίας

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κοζάνη ανέδειξε μια σειρά αστικούς σχεδιασμούς που τρέχουν για τη Δυτική Μακεδονία.

Σε κάθε περίπτωση αυτοί οι σχεδιασμοί θα έχουν κερδισμένους και χαμένους. Κερδισμένοι θα είναι ελάχιστοι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα ξεκοκαλίσουν τη μερίδα του λέοντος από τα όποια πακέτα χρηματοδότησης και που θα δουν τα «πράσινα» κέρδη τους να αυξάνονται. Χαμένη θα είναι η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του λαού της περιοχής που για άλλη μια φορά θα πληρώσει τα σπασμένα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αυτή τη φορά της «πράσινης» ανάπτυξης, όπως στο παρελθόν πλήρωσε το μάρμαρο της καπιταλιστικής κρίσης. 

Είναι μύθος το ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να είναι δίκαιη για το λαό, να είναι ανάπτυξη «για όλους». Το ίδιο μύθος είναι και η «δίκαιη μετάβαση», η οποία αποτελεί κοινό αφήγημα για όλα τα αστικά κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, που θα έχει τάχα κερδισμένο και το λαό της περιοχής.

Ήδη τα τελευταία χρόνια έχει συσσωρευτεί αρκετή πείρα για το τι έρχεται να φέρει η «πράσινη μετάβαση» για το λαό και έτσι μπορούν να κριθούν οι όποιες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την περιοχή: 

  • χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας που τις αντικαθιστούν ολιγόμηνα προγράμματα απασχόλησης,
  • ένταση της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας που η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί την πιο ακραία της μορφή με ορισμένα μέτρα «σταγόνα στον ωκεανό» των απανωτών αυξήσεων της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου.
  • χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο της ενέργειας και «κυνήγι» των λαϊκών νοικοκυριών – καταναλωτών, με αποκοπές ρεύματος ή απειλές για αποκοπές για να προσέλθουν στο ταμείο, για να μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τη «σωτηρία της ΔΕΗ» και την αύξηση της κερδοφορίας της.
  • μένει στον αέρα η λειτουργία των τηλεθερμάνσεων και οδεύουν προς αύξηση τα τιμολόγιά της. Πράγμα που αντιμετωπίζεται με ευχές από την κυβέρνηση να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για τα έργα σύνδεσης με νέες πηγές τροφοδοσίας (Πτολεμαΐδα V). Όσο για την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο σημαντικό κόστος του εξοπλισμού για να μπορέσει να αξιοποιηθεί για οικιακή κατανάλωση και καμία κουβέντα για τη μεγάλη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς.
  • οι μετεγκαταστάσεις οικισμών μένουν στον αέρα και ο πρωθυπουργός τάζει «δώρο» φωτοβολταϊκά πάρκα για να καλμάρει τις αντιδράσεις των κατοίκων.
  • ενώ οι εξαγγελίες για «εξορθολογισμό του νοσοκομειακού χάρτη» και στη Δυτική Μακεδονία, εν μέσω πανδημίας, μόνο ανησυχία μπορούν να δημιουργήσουν για την επερχόμενη υποβάθμιση και περαιτέρω εμπορευματοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. 

Το «νέο παραγωγικό μοντέλο» που οραματίζεται ο Μητσοτάκης για την περιοχή είναι φτιαγμένο από τα ίδια παλιά υλικά του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και την εμπορευματοποίησης του αγαθού της ενέργειας. Έρχεται να εξειδικεύσει για την περιοχή τον στρατηγικό σχεδιασμό του «πράσινου New Deal» που έχει ως στόχο να ανοίξει νέα πεδία «πράσινης» κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο, αξιοποιώντας ως πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος. 

Ο λαός της περιοχής πρέπει να συνεχίσει και να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στην στρατηγική των ΕΕ – κυβερνήσεων – κεφαλαίου, την αστική στρατηγική της «δίκαιης μετάβασης» και «πράσινης ανάπτυξης».

Αυτό που χρειάζεται είναι ένας ριζικά άλλος δρόμος ανάπτυξης για τη χώρα και τη Δυτική Μακεδονία, όπου στο επίκεντρο θα είναι η κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων της εποχής μας και όχι η ανάπτυξη για τα κέρδη μια χούφτας μονοπωλιακών ομίλων. Στα πλαίσια αυτού του δρόμου ανάπτυξης θα μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές ενέργειας και όλες οι σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις για να μπορεί να προσφέρεται φθηνά το κοινωνικό αγαθό της ενέργειας και να προστατεύεται ουσιαστικά το περιβάλλον, για να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων. 

Στον αντίποδα των εξαγγελιών της κυβέρνησης για την περιοχή, μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα της περιοχής η πάλη για: 

  • Την υπεράσπιση του αξιοπρεπούς εργατικού – λαϊκού εισοδήματος, τη μείωση του χρόνου εργασίας, την κατοχύρωση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς, την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη διασφάλιση μόνιμης δουλειάς για όλους, με σταθερό ωράριο, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, την κατάργηση των έμμεσων φόρων, την ουσιαστική μείωση της φορολογίας για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους και μετακύλιση των φορολογικών βαρών στο μεγάλο κεφάλαιο. 
  • Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Η ενέργεια να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη. Ρεύμα και θέρμανση φθηνά για το λαό. Να μην υποστούν οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες τις συνέπειες της ενεργειακής φτώχειας. Κανένα κλείσιμο μονάδων και ορυχείων. Αγώνας ενάντια στην πολιτική της «απελευθέρωσης» – «απολιγνιτοποίησης». Να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς τηλεθέρμανση, να μην αυξηθεί η τιμή της, να επεκταθεί το δίκτυο και στα χωριά.
  • Την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού. Για αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και στα μέτρα προστασίας στους τόπους δουλειάς. Για πλήρη στελέχωση όλων των δομών υγείας της περιοχής.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής. Μόνο ο λαός μπορεί να υπερασπιστεί το μέλλον του, το μέλλον των παιδιών του και της περιοχής στην οποία ζει, της Δυτικής Μακεδονίας.

 

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ανακοινώσεις με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κοζάνη

  1. Το διάλειμμα( στελιος)

    - Edit

    Απαντήστε

    Εισαι ενα παρατεταμενο διαλειμμα πολιτικης αναλγησιας!
    Ηλθες διαβασες ενα ανεμοσκόρπισμα – ποίημα χωρις ομοιοκαταληξια και εφυγες και πηγες στα Γιαννενα να κοιμηθεις για να κοιμηθουν και οι σιδεροφρακτες στρατιες των αστυνομικων που σε φυλαγαν,εισαι ο ηθικος και φυσικος αυτουργοςωτων επεισοδιων και των χημικων που ξεραναν τα ματια και τα πνευμονια των Κοζανιτων που τους οδηγεις ολοταχως στη δικαιη μεταβαση στον δημογραφικο,οικονομικο και κοινωνικο ολεθρο και αφανισμο!!
    Χθες διεγραψες τον λαο της Κοζανης ,δεν τον δεχτηκες,σημερα διαγραφεις για παντα απο τον χαρτη της Ελλαδος,ολοκληρη τη Δυτικη Μακεδονια!!
    Τόσος ησουν χθες,όσο ησουν παντα στην αναλγητη πολιτικη σου πορεια,καποτε,ως υπουργος εδιωξες εκατονταδες καθηγητες- Νοσηλευτες απο τα ΕΠΑΛ,απο το δικο μου σχολειο,21 νοσηλευτες και 6 βρεφονηπιοκόμους,εδιωξες τους σχολικους φυλακες,απο το δικο μου σχολειο 4 στον αριθμο!!
    Χθες μεσουσης της πανδημιας,με εκατομβες νεκρους καθημερινα εδιωξες υγειονομικους και στερησες απο ασθενεις τη φροντιδα και τη θεραπεια,ηθικε αυτουργε και φυσικε αυτουργε των δεινων αυτου του τοπου!
    Οσος ήσουν χθες,τοσος ησουν και πριν αναλαβεις την εξουσια!!!
    Κατηγορουσες τον Τσιπρα για προδοτικη συμφωνια για να χαιδεψεις τα αυτια γιαλατζί μακεδονομαχων,να ομως που το ψεμα εχει κοντα ποδαρια,ο Αλεξης εκανε τη συμφωνια,εσυ θα υπογραψεις τα πρακτικα της συμφωνιας!!
    Εδω ταιριαζει για σενα ,το ” και έσται η εσχάτη πλάνη μείζων της πρώτης”
    Εξαπελυες βελη φαρμακερα κα μύδρους κατα του Αλέξη Τσιπρα στο μεταναστευτικο,αλλα εσυ ειπες στη Βουλη ,το θυμαμαι πολυ καλα,γιατι παρακολοθω ολες,μα ολες τις ομιλιες,χρονια τωρα,καθοταν διπλα σου ο γεραπετριτης,αλλος σκοτεινος,αχρωμος,αοσμος,ο απ εξω τηβεννο καθηγητου και απο μεσα χολή και όξος για τον Τσίπρα,ειπες”για οικονομικους λογους πρεπει να μπολιαστουν οι μεταναστες με την ελληνικη κοινωνια”
    Ειναι ποτε δυνατον να μπολιασεις εσυ τους μεταναστες για ανθρωπιστικους λογους;μονο για οικονομικους,ως γερο- λαδάς του Καζαντζάκη,το χρημα ειναι το alter ego suo!!
    Και τους μπολιασες και βουλιαξες τρια νησια με χιλιαδες μεταναστες,για να μην ερχονται σε επαφη με τα πλουσιοπαιδα των αθηνων και τη Βουλτεψη,η οποια ειπε στη Βουλη” δίπλα στους ανθρωπους μενουν ρομά και μεταναστες και αυτη την εκφραση του αντιανθρωπισμου την εχρισε ,εσυ ο μωυσής της νεας διαθηκης- δημοκρατιας υφυπουργο μ ε τ α ν α σ τ ε υ τ ι κ η ς πολιτικης!!
    Σημερα στο προσυνεδριο του κομματος σου φόρα γραβατα κριστιάν και στενη γραβατουλα ντιορ και κοιταζε προς το τελος της αιθουσας ,μην εμφανιστει κανενας σαμαρας που αγαπουσε πολυυυυυυύ τον γιόρ πατερα σου και τον καρατομησε!
    Δυο καραδοκουν στη γωνια και περιμενουν την πτωση σου,ο ελληνικος λαος για να αναπνεύσει και ο διαχρονικος εφιαλτης- Νενεκος για να μας ξαναριξει παλι στη δυστυχια!!
    Θα μεινεις στην Ιστορια,ως ενα παρατεταμενο διαλειμμα πολιτικης υποκρισιας και ως ηγετισκος της δικαιης μεταβασης στον χαλασμό της χώρας,αρχης γενομενης απο την Κοζανη!!
    Μηπως φταιει ο Τσίπρας που χθες εκαιγαν τα ματια των Κοζανιτων απο τα χημικα και καπνογονα;
    Λιγνίτη δε θελεις,τα δακρυγονα ομως τα θελεις,μιας και καθαριζουν το περιβαλλον και μοσχοβολουν λ ε β α ν τ α ,κριστιαν ντιορ!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.