Σωματεία, σύλλογοι και φορείς κινητοποιούνται για την αυριανή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κοζάνη – Οι ανακοινώσειςΣωματείο εστίασης Κοζάνης Ερμής

Πέρασαν περισσότερα από δύο χρόνια από τότε που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε από τον ΟΗΕ ότι το τέλος του λιγνίτη θα έρθει το 2028.

Μεσολάβησαν αρκετά πράγματα, που όλα τα έκαναν ακόμη πιο δύσκολα.

Η Περιοχή μας χάνει καθημερινά θέσεις εργασίας που δεν αντικαθίστανται αλλά και σημαντικά ποσοστά του ΑΕΠ της.

Είναι γνωστό σε όλους ότι η οικονομία της περιοχής ήταν στηριγμένη για δεκαετίες επάνω στο λιγνίτη, έτσι λοιπόν, κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι δεν ήξερε.

Και όμως ένα βάρβαρο χωρίς επόμενη ημέρα πείραμα συντελείτε στη Δυτική Μακεδονία στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης».

Οι επιχειρήσεις και του δικού μας κλάδου πλήττονται από αυτή την πολιτική και σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από τη διαχείριση της πανδημίας, στραγγαλίζονται κυριολεκτικά.

Ζούμε μαύρες μέρες, δίχως αύριο !

Το σωματείο εστίασης «Ερμής» προσκαλεί την Κυβέρνηση, ακόμη και αυτή την ύστατη στιγμή, να αναθεωρήσει τους χρόνους απολιγνιτοποίησης και με ουσιαστική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας να ξανασχεδιαστεί η επόμενη ημέρα.

Φοβόμαστε αυτά που θα γίνουν για εμάς χωρίς εμάς!

Το 2023 και το 2028 είναι ημερομηνίες βίαιης, άγριας αλλαγής με τρομακτικές αρνητικές επιπτώσεις.

Καλούμε τα μέλη μας, τους εργαζόμενους στον κλάδο και όλη την κοινωνία στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής 26 Νοεμβρίου στην Περιφέρεια (ΖΕΠ) μαζί με όλους τους άλλους φορείς για να μην απαξιωθεί η Δυτική Μακεδονία, οι πόλεις και τα χωριά μας !!


Το Σωματείο Εργαζομένων στην ΔΕΥΑΚ συμμετέχει στην αυριανή κινητοποίηση

Διαδηλώνουμε και διεκδικούμε: 

 1. Να παραταθεί και να δίνεται προτεραιότητα στην λειτουργία των Μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου για όσο χρόνο λειτουργεί η τηλεθέρμανση για να τροφοδοτείται απρόσκοπτα  με την απαραίτητη θερμική ενέργεια, μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα διασύνδεσης της. 
 2. Να χρηματοδοτηθεί στο 100% το κόστος κατασκευής των έργων διασύνδεσης με την ΣΥΘΗΑ. 
 3. Να ενταχθεί και η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. στην χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να καλυφθεί το αυξημένο κόστος των τηλεθερμάνσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΖΕΠ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/11/2021 ΩΡΑ 11:00π.μ.

   Το Δ.Σ. 


Κάλεσμα του ΕΚΝΚ στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή (26/11) και ώρα 11 το πρωί.

Την Παρασκευή 26/11/2021 και ώρα 11 το πρωί από την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας (ΖΕΠ) στέλνουμε ηχηρό μήνυμα για παράταση του χρόνου λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, την άμεση υλοποίηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), την δημιουργία προϋποθέσεων για ένταξη του τόπου μας σε αναπτυξιακή τροχιά
Το Ε.Κ.Ν.Κ ενώνει τη φωνή του και καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί, με αφορμή την έλευση του Πρωθυπουργού στην περιοχή μας.

Γραφείο Τύπου


Συναδέλφισσες-οι

Το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ Η «ΕΝΩΣΗ», σας ενημερώνει ότι, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, θα γίνει η ώρα 11:00 το πρωί στην Περιφέρεια (ΖΕΠ).

 Συναδέλφισσες-οι

Από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας δεν πρέπει να λείψει κανείς.

 • Το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων σημαίνει απαξίωση για την περιοχή μας.
 • Σημαίνει Ανεργία.
 • Σημαίνει οικονομικό μαρασμό.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗ


Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια- ΣΕΕΕΝ

Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης

Σωματείο Ιδ. Υπαλλήλων Κοζάνης

Σωματείο Γουνεργατών -τριων Σιάτιστας

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κοζάνης

ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ – παραρτήματα Κοζάνης και Πτολεμαΐδας

Καλούμε τους εργαζόμενους , το λαό της περιοχής να συμμετέχει μαζικά στην κινητοποίηση σωματείων και φορέων που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Νοέμβρη και 11:00π.μ στη ΖΕΠ (κτήριο Περιφέρειας).

Να διατρανώσουμε μαζικά την αντίθεση μας στην πολιτική που μας μαυρίζει τη ζωή.

Ενάντια στην πολιτική της απολιγνιτοποίησης και της «πράσινης» μετάβασης που εντείνει την ενεργειακή φτώχεια των εργατικών – λαϊκών νοικοκυρών με την εκτίναξη των τιμών σε ρεύμα , θέρμανση. Που εκτινάσσει την ανεργία και σμπαραλιάζει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στον κλάδο. Που μετατρέπει το περιβάλλον σε πεδίο επιχειρηματικής αξιοποίησης και υποβάθμισης του. Που θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Ενάντια στην ακρίβεια που ροκανίζει το εργατικό – λαικό εισόδημα και μας οδηγεί στην φτώχια και την εξαθλίωση ως αποτέλεσμα της επεκτατικής πολιτικής και της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Πληρώσαμε την κρίση με περικοπές μισθών, συντάξεων κ.α. και τώρα στην ανάπτυξη βιώνουμε την ακρίβεια και την ένταση της εκμετάλλευσης.

Ενάντια στην διαχείριση της πανδημίας στην λογική «κόστους – οφέλους» που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές. Που έχει οδηγήσει σε άθλια κατάσταση στο Δημόσιο σύστημα υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας ,περιφερικά ιατρεία). Που αντιμετωπίζει το ζήτημα της υγεία του λαού σαν επενδυτική ευκαιρία και με το «νέο ΕΣΥ» συγχωνεύει τμήματα, κλινικές και νοσοκομεία, ανοίγει το δρόμο στους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας, μετατρέποντας το αγαθό της υγείας σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Ενάντια στους αντεργατικούς νόμους όπως αυτό το έκτρωμα του Χατζηδάκη που μετατρέπει τους εργαζόμενους σε «ομιλούντα εργαλεία» στην διάθεση του εργοδότη καταργώντας το 8ωρο, τις υπερωρίες κ.α. οδηγώντας μας στο μεσαίωνα . Που καταστρατηγεί συνδικαλιστικές ελευθέριες που έχουν κατακτηθεί με αίμα, απαγορεύοντας την απεργία σε μια σειρά κλάδους, φακελώνει τους αγωνιστές εργαζόμενους κ.α.

Δεν θα ανεχτούμε να ζούμε σαν δούλοι τον 21ο αιώνα. Διεκδικούμε την ζωή που μας αρμόζει με βάση τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Δεν τσιμπάμε στις αυταπάτες που θέλουν να δημιουργήσουν με τις «εμβληματικές» επενδύσεις που ετοιμάζουν, αφού αυτές θα βασιστούν στα σμπαραλιασμένα δικαιώματα μας. Ούτε στα διάφορα προγράμματα κατάρτισης, επανακατάρτισης που έχουν ημερομηνία λήξης. Οι νίκες των εργαζόμενων στην Cosco, στην Efood, στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, στην Μαραγκός κ.α δείχνουν ότι μπορούν να ακυρώνονται στην πράξη οι αντεργατικές –αντιλαϊκές πολιτικές όταν οι εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι και αποφασισμένοι.

Συνεχίζουμε τον αγώνα:

Να μην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης. Όχι στο κλείσιμο μονάδων και ορυχείων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με ΣΣΕ που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ρεύμα και θέρμανση φθηνά για όλο τον λαό , καμιά διακοπή σε κανένα λαϊκό σπίτι. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ σε είδη μαζικής λαϊκής κατανάλωσης. Να καταργηθούν οι φόροι στα καύσιμα.

Μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ενίσχυση του ΕΟΔΥ με προσωπικό και πόρους. Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Κατάργηση του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη. Αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ –ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ


Συνδυασμός Ελπίδα: Συμμετέχουμε στην αυριανή κινητοποίηση. Αγωνιζόμαστε για τον τόπο μας και την ζωή μας.

Η Χώρα οφείλει να σεβαστεί την Ευρωπαϊκή συνθήκη για το Κλίμα, με ρεαλιστικό πρόγραμμα και με ασφάλεια εφοδιασμού. 

Με ασφαλή Μετάβαση της Χώρας και της Περιφέρειας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού χρονοδιαγράμματος.

Συμμετέχουμε στην αυριανή κινητοποίηση

Γιατί ακόμη ζητούμε απαντήσεις: για τις 20.000 θέσεις εργασίας που χάνονται, για τον πλούτο που θα μηδενιστεί, για τη Γη που δεν θα επιστρέψει στους αγρότες, για τις αποκαταστάσεις ορυχείων που δεν προβλέπονται, για τις τηλεθερμάνσεις που θα σβήσουν, για τις επενδύσεις που δεν βλέπουμε, για τους νέους εργαζόμενους που θα μείνουν χωρίς εργασιακά δικαιώματα, για τις μετεγκαταστάσεις των χωριών των ορυχείων που θα μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε εγκαταλελειμμένα ορύγματα και καθρέφτες, για την Αγροτική Γη και φυσικούς πόρους που χάνονται χωρίς σχέδιο για να «φυτρώσουν» γιγάντιες εγκαταστάσεις ΑΠΕ με οφέλη εκτός Δυτικής Μακεδονίας. 

Την Παρασκευή διατρανώνουμε το αίτημα της περιοχής να μην προχωρήσει η ΒΙΑΙΗ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ το 2023

Ζητάμε μια ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΜΕ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ μέχρι το 2050

 • Με Φωτοβολταϊκά στις στέγες για ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών,  των επιχειρήσεων και  των ΤΟΕΒ. Ενεργειακή Δημοκρατία, με όφελος για τους πολλούς
 • Με τη ΓΗ των Ορυχείων αποκατεστημένη και με χρήσεις ΓΗΣ προς όφελος της Δυτικής Μακεδονίας 
 • Με Σιδηρόδρομο, Διευρωπαικά Οδικά Δίκτυα και Διεθνείς Αεροπορικές Συνδέσεις σε λειτουργία
 • Με σύγχρονες Επιχειρηματικές Υποδομές σε οργανωμένους χώρους ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ
 • Με επενδύσεις στην πράξη και όχι στα χαρτιά
 • Με τις Τηλεθερμάνσεις να λειτουργούν σε κόστος προσιτό για τους πολίτες
 • ΜΕ τις Μετεγκαταστάσεις των οικισμών ολοκληρωμένες

Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  

ΣΤΗΝ ΖΕΠ ΩΡΑ 11:00 π.μ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΖΩΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Γραφείο Τύπου


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΠΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –  ΚΑΛΕΣΜΑ 

ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ «ΥΠΟΔΟΧΗ» ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ.

 ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΟΣΑ ΑΔΙΚΩΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ, ΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 

Απαιτούμε άμεσες λύσεις:

-Προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών, δημιουργία ΜΕΘ, και επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας

-Να αποδοθεί σε όλους τους συνταξιούχους η 13η και 14η σύνταξη, με αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με ταυτόχρονη μείωση των τιμών στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης  

-Να μας αποδοθεί το 0,5% του τακτικού προϋπολογισμού που είναι νομοθετημένο για τα έτη 2020-2021.

-Να μας αποδοθούν τα αναδρομικά για τις κύριες, επικουρικές συντάξεις και για την 13η και 14η σύνταξη αφορολόγητα αφού αυτά αποδίδονται  μετά από χρόνια άτοκα.

-Και επιτέλους, κ. πρωθυπουργέ βρείτε και για μας χρόνο για το ραντεβού, που ακόμα περιμένουμε από πέρυσι και που μας έχετε υποσχεθεί, ως Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Συνάδελφοι –  συναδέλφισσες,

Καμία επανάπαυση! Ετοιμάζουν νέα αντιλαϊκά μέτρα για εμάς και τα παιδιά μας, που τα ντύνουν με ωραία λόγια. Ήδη έχουμε γίνει μάρτυρες των αντεργατικών, αντιλαϊκών νόμων που ψηφίσθηκαν μέσα στην πανδημία από την κυβέρνηση για να προστεθούν σε αυτούς που είχαν ψηφίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι εντολές των επιχειρηματικών ομίλων είναι να συνεχίσουν σε αυτή την πορεία και δεν θα σταματήσουν αν εμείς δεν τους σταματήσουμε. Γι΄αυτό με κάθε τρόπο προσπαθούν να εμποδίσουν και να πνίξουν κάθε διεκδικητική  και αγωνιστική φωνή. 

Θεωρούμε  απαράδεκτο το γεγονός την στιγμή που όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή  έφθασαν την μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων να παίρνει συντάξεις που δεν φθάνουν για τις 15ημέρες του μήνα, να έρχονται και να πετούν στην χάση και την φέξη κάποιο αντίδωρο όπως αυτό  των 250 Ευρώ που πρόσφατα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Κάνουμε καθαρό στους πάντες ότι με φιλοδωρήματα δεν μας κοροϊδεύεται,  αγωνιζόμαστε απαιτούμε και διεκδικούμε ότι άδικα μας έχετε αφαιρέσει. 

Παίρνουν όμως τις απαντήσεις που τους αξίζουν από τους συνταξιούχους αλλά και από τους αγώνες που έδωσαν τα παιδιά μας, η νέα βάρδια της εργατικής τάξης απέναντι σε επιχειρηματικούς κολοσσούς παγκοσμίου μεγέθους με θετικό αποτέλεσμα.

Οι απόμαχοι της δουλειάς, αλλά όχι της ζωής και του αγώνα, δίνουμε για μια ακόμη φορά το αγωνιστικό μας παρόν και θα συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο, αφού γνωρίζουμε πως ό,τι μέχρι σήμερα καταφέραμε να αποκρούσουμε να καθυστερήσουμε αλλά και να κερδίσουμε, είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας. Θα κερδίσουμε  και θα λύσουμε προβλήματα μόνο με μαζική συμμετοχή και την πύκνωση των γραμμών μας στους αγώνες.

Όλοι λοιπόν ξανά και ξανά στο ιερό πεζοδρόμιο, στην αγωνιστική  συγκέντρωση διαμαρτυρίας που και άλλα σωματεία  θα οργανώσουν υποδεχόμενοι τον Πρωθυπουργό την Παρασκευή στην Κοζάνη.

 Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΜΝΗΣΙΑ-ΑΠΡΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ, ΟΥΤΕ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΚΑΙ ΠΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – ΜΑΣ ΠΗΡΑΤΕ ΠΟΛΛΑ 

ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΓΩΝΑ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΑΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ


Με αφορμή τη λεγόμενη «απολιγνιτοποίηση», Εκτός από τις τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις (Ανεργία, φτώχεια, μετανάστευση, εγκατάλειψη) βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη Περιοχή μας και εκτεταμένες περιβαλλοντικές καταστροφές, που έχουν επιπτώσεις στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, στην καταστροφή της βιοποικιλότητας, στην υγεία των κατοίκων, στην αλλαγή χρήσης γης που φέρνει μείωση βοσκοτόπων και γόνιμης γης αλλά και στην απαξίωση τουριστικών προορισμών της Περιοχής.

Οι μεγάλοι Ενεργειακοί όμιλοι με τη στήριξη της ΕΕ και της Κυβέρνησης, σε συνέχεια πολιτικών και των προηγούμενων Κυβερνήσεων, λειτουργούν ως νέοι αποικιοκράτες καταστρέφοντας δάση, χορτολιβαδικές εκτάσεις, λίμνες και ποτάμια αλλά και εκτάσεις υψηλής γονιμότητας, βάσει σχεδίων που έχουν ως στόχο το κέρδος των μεγάλων ομίλων και όχι την ευημερία των τοπικών κοινωνιών.

Με βάση τα παραπάνω βλέπουμε σήμερα να βρίσκεται σε εξέλιξη μία οικονομική και ταυτόχρονα μια εκτεταμένη και πολύπλευρη περιβαλλοντική καταστροφή που εντοπίζεται:

Στην οριστική και μόνιμη καταστροφή όλων των βουνών, των δασών, των λιβαδιών και των κάμπων με την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση τερατώδους ισχύος 16 γιγαβάτ (16.000 MW) Αιολικών και Φωτοβολταϊκών βιομηχανικών συστημάτων. Από αυτές τις παρεμβάσεις δεν εξαιρούνται ούτε τα παρθένα δάση, ούτε οι περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, ούτε οι λίμνες και τα ποτάμια, ούτε καν οι διάσημοι τουριστικοί προορισμοί.

Στην εγκατάλειψη ανοιχτών- μη αποκατεστημένων- λιγνιτωρυχείων που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο Περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων αφού βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ένα ντόμινο κατολισθήσεων που καταστρέφει γόνιμες εκτάσεις και οικισμούς αλλά δημιουργεί και κινδύνους για να στερέψουν οι τέσσερις λίμνες (Πετρών, Ζάζαρης, Βεγορίτιδας και Χειμαδίτιδας). Αναμένονται επίσης αυταναφλέξεις λιγνιτών με τεράστιες εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα.

Η Περιοχή των πρώην Ορυχείων επιλέγεται από την Κυβέρνηση, την ΕΕ και την Αυτοδιοίκηση να υποδεχτεί τα σκουπίδια όλης της βόρειας Ελλάδας αφού σχεδιάζουν να κατασκευάσουν εδώ τέσσερις μονάδες διαλογής απορριμμάτων! Εκτός των άλλων σχεδιάζεται και η καύση σκουπιδιών για παραγωγή Η/Ενέργειας στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα δηλητηριάζει τους κατοίκους με διοξίνες και φουράνια!

Βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης η κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής αμιάντου (ΧΥΤΑΜ) στα πρώην ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι. Ο κίνδυνος για ρύπανση με τοξικά και καρκινογόνα υλικά, του Αλιάκμονα, της λίμνης Πολυφύτου, του υδροφόρου ορίζοντα και των οικοσυστημάτων της ευρύτερης περιοχής, είναι παραπάνω από ορατός.

Οι συλλογικότητες που υπογράφουμε αυτό το κείμενο διακηρύττουμε σε όλους τους τόνους ότι θα αγωνιστούμε μαζί με όλους τους κατοίκους της Περιοχής για να ανατρέψουμε τα σχέδια όλων αυτών, που ετοιμάζουν ένα τέτοιο μαύρο, από όλες τις απόψεις, μέλλον για μας, για τα παιδιά μας και όλες τις επόμενες γενιές.

Αγωνιζόμαστε για την προστασία της υγείας και της ευημερίας των πολιτών και απαιτούμε:

Να μην γίνει καμία νέα εγκατάσταση Αιολικών και Φωτοβολταϊκών στην Περιοχή που είναι ήδη κορεσμένη όπως και ολόκληρη η Χώρα.

Προτείνουμε την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών στέγης με επιδότηση στην εγκατάσταση καθώς και μικρής κλίμακας ΑΠΕ σε νοικοκυριά και γεωργικές- Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Να ακυρωθούν οι εγκαταστάσεις Μικρών Ιδιωτικών Υδροηλεκτρικών τα οποία αποδεδειγμένα καταστρέφουν το φυσικό τοπίο και δεν τα θέλουν οι κάτοικοι. Αντίθετα λέμε ΝΑΙ στα Μικρά Υδροηλεκτρικά των ΤΟΕΒ, που δεν δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα και συνεισφέρουν στην οικονομία των αγροτικών νοικοκυριών.

Την αποκατάσταση όλων των εκτάσεων των πρώην ορυχείων και την επιστροφή τους στην κοινωνία της Περιοχής.

Τη μετεγκατάσταση των οικισμών Ακρινής, Αχλάδας, Αναργύρων και όλων όσων οι κάτοικοι το ζητάν λόγω οξυμένων προβλημάτων από τη δράση της ΔΕΗ

Άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων του οικισμού Βαλτονέρων λόγω σοβαρού κινδύνου κατολίσθησης.

Να μην γίνουμε ο σκουπιδότοπος της Χώρας: Όχι στην Καύση σκουπιδιών, ούτε εδώ, ούτε σε άλλη Περιοχή

Να μην γίνει Χώρος Ταφής υπολειμμάτων  αμιάντου στο Ζιδάνι, στα πρώην ΜΑΒΕ

Να αποκατασταθεί άμεσα ο δηλητηριασμένος υδροφόρος ορίζοντας Καστοριάς/Βοίου

Την προστασία της βιοποικιλότητας και γενικότερα του οικοσυστήματος της Περιοχής, των βοσκοτόπων και των αγροτικών εκτάσεων

Να μην ιδιωτικοποιηθούν η Ηλεκτρική Ενέργεια και τα νερά

Καμία θυσία της ζωής και της φύσης μας για τα κέρδη τους – ρεύμα φθηνό για τις ανάγκες μας

Δημόσιος Φορέας Ενέργειας και διαχείρισης του περιβάλλοντος με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τις ανάγκες του κόσμου

Θέλουμε αειφόρο βιώσιμη προοπτική σε έναν τουρισμό ήπιας μορφής που λαμβάνει υπ΄ όψιν και σέβεται τους ανθρώπους, τον τόπο, την Φύση, τον Πολιτισμό, την ιστορία, την μνήμη, και θα στηρίζει την κτηνοτροφία και άλλες παραδοσιακές δραστηριότητες, οι οποίες είναι η μόνη βιώσιμη προοπτική.

Οι Περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλοι φορείς της Δ. και Κ. Μακεδονίας

«ΑντιΧΥΤΑΜ» κίνηση πολιτών ενάντια στη δημιουργία χωματερής ταφής αμιάντου στο χώρο της πρώην ΜΑΒΕ

Γεωργοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κοζάνης «Ο Βούρινος»

Σύλλογος επαγγελματιών Ψαράδων Λίμνης Πολυφύτου

SOS Πιέρια

SOS Βέρμιο

Πρωτοβουλία Αγώνα κατοίκων Πολυμύλου ενάντια στα Αιολικά στο Βέρμιο

«Πρωτοβουλία πολιτών στην Εορδαία κατά των ανεμογεννητριών και των Φωτοβολταϊκών πάρκων»

Ομάδα προβληματισμού για τις Ανεμογεννήτριες- Φλώρινα

Ανοικτό Δίκτυο Πολιτών Φλώρινας – «Ελεύθερα Βουνά»

«Πρωτοβουλία ενάντια στη ”πράσινη ανάπτυξη” και τα αιολικά στα Γρεβενά»

Δίκτυο Πολιτών ν. Καστοριάς Ενάντια Στην Καταστροφή της Φύσης και του Πολιτισμού μας

Ορειβατικός Όμιλος Βελβεντού

Άνω Μηλιά Πιερίας. «Ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών στα Πιέρια»

«Ενέργεια Περιβάλλον SOS Δυτικής Μακεδονίας»

Κάτοικοι Μαυροδεντρίου «Ενάντια στην εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών και Αιολικών στο Άσκιο»

Εργατική Λέσχη Κοζάνης

Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια: «Εργατική Αλληλεγγύη»


Η Ν.Ε. του Κινήματος Αλλαγής στηρίζει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στη βίαιη απολιγνιτοποίηση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη.

Η Ν.Ε. Κοζάνης στηρίζει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας απέναντι στη βίαιη απολιγνιτοποίηση που έχει επιλέξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη να απεμπολήσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, να την καταστήσει έρμαιο στη βούληση ξένων χωρών, να διαρρήξει – χωρίς ουσιαστικές πρόνοιες για το μέλλον –  τον παραγωγικό ιστό της Δυτικής Μακεδονίας μας βρίσκει ριζικά απέναντι.

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις που θα λάβουν χώρα κατά της διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Π.Ε. Κοζάνης.

Νομαρχιακή Επιτροπή 

Κινήματος Αλλαγής Κοζάνης


Το Σωματείο Υδραυλικών Ν.Κοζάνης συμμετέχει στην αυριανή κινητοποίηση κατά την έλευση του Πρωθυπουργού στην περιοχή μας και καλεί τα μέλη του στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ώρα 11:00πμ.

Διαμαρτυρόμαστε και προβληματιζόμαστε για:

 1. Το επικείμενο μέλλον της περιοχής μας που θα φέρει η βίαιη απολιγνιτοποίηση και αποβιομηχάνιση και θα έχει σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας 
 2. Τη μη πρόβλεψη εναλλακτικών σχεδίων  στήριξης της περιφέρειάς μας για την ομαλή μετάβαση της οικονομίας στη μεταλιγνιτική περίοδο
 3. Την συνεχόμενη απαξίωση του Δημόσιου συστήματος υγείας ειδικότερα στην περίοδο που βιώνουμε με την πανδημία
 4. Συνεχόμενες αυξήσεις τόσο σε καταναλωτικά βασικά αγαθά όσο και σε προϊόντα που αφορούν τον δικό μας κλάδο και ακόμα περισσότερο ότι σχετίζεται γύρω από την ενέργεια είτε αυτό είναι ρεύμα , πετρέλαιο ή φυσικό αέριο που έχουν ως αποτέλεσμα την αφαίμαξη των εισοδημάτων του λαϊκού νοικοκυριού.
 5. Την παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων όπως ο ΑΗΣ ΑΓ.Δημητρίου ο οποίος τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια την πόλη της Κοζάνης

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

3 σχόλια στο άρθρο “Σωματεία, σύλλογοι και φορείς κινητοποιούνται για την αυριανή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κοζάνη – Οι ανακοινώσεις

 1. Όλοι πρέπει να κλείσουμε αύριο και να μαζευτούμε για να γιουχαρουμε τον δικτάτορα που κάνει ό,τι θέλει αδιαφορώντας για όλους τους πολίτες.. Οικονομια κατά διαόλου ψυχολογία κατά διαόλου αλλά θα μας σώσει από την γρίπη..να ξυπνάμε επιτέλους παιδιά

 2. ΣΤΑΛΑΓΜΊΤΗΣ( στελιος)

  - Edit

  Απαντήστε

  Ερχεται αυριο ο Σταλαγμίτης,απο αυριο το μεσημερι και με τη βούλα πεφτει η Ελλάδα ολη σε χειμερία νάρκη!Μεχρι τωρα η χώρα θερμαίνονταν με ηλεκτρικη ενεργεια,απο μεθαυριο θα θερμαινεται με ανεμογεννητριες και φωτοβολταικα και οταν δε θα φυσαει και ο ηλιος δε θα βγαινει πετρογκαζ για τη φασουλαδα και ισα- ισα πλύσιμο των ματιων!!
  Ηδη απο προχθες αρχισαν τα αρκουδακια να κατεβαινουν απ τα βουνά και μεχρι αυριο το βραδυ θα πιασουν θεση στη φατνη της πλατειας,ως συμπληρωμα του Χριστουγεννιατικου διακοσμου,διπλα στους ποιμενες και τα προβατακια,ανατρεποντας τη φύση των παραδοσεων!!
  Και αυτη η πολη σημερα βιαζεται,βιαζεται με βιασυνη περισσια να αναψει τα φωτα της,πιο πολλα φωτα,λες και η ιδια η πολη της Κοζανης εχει ενα προαισθημα για τα μελλουμενα,τα πολλα φωτα της προμηνύουν μόνο τις Χριστουγεννιατικες γιορτες η τα επερχομενα σκοταδια του τοπου;
  Άναψε πολη τα φωτα σου σημερα,απ άκρου εις άκρον,να ζεσταθει κι η φατνη που απο αύριο θα γεμίσει …..σταλαγμίτες!
  ” ερχεται για να ανατρεψει τη φύση των παραδοσεων,τη φύση των ό ν τ ω ν και των εντος της φατνης όντων και των εκτος της φύσης όντων,υπαρχόντων!!!!
  Και ο Ιστορικος του μελλοντος θα γραψει για τον αυριανο επισκεπτη” Εις γην της Κοζανης εξηλθεν,την φυσιν των όντων ανετρεψας( ανετρεψες),τα των Κοζανιτών ήθη και τας ζωάς ” αποκατεκόσμησας”
  ” ο λαός ποδογετείται με χάντρες και καθρεφτάκια”
  Ν.Βοναπάρτης!
  Προφητικος ο λογος του Γάλλου ηγετου!!
  Και τοτε υπηρχαν καθρεφτακια και αυριο ο ανεμελάρχης- επιτελάρχης θα ξεναγηθεί στα καθρεφτάκια της Κοζανης,στα φωτοβολταικα και θα υποσχεθει χαντρες και καθρεφτακια,Ναπολεόντεια!!!

 3. Όλοι στους δρόμους αύριο , αλλά ο παμπόνηρος Κούλης δεν μας έχει ανακοινώσει το πρόγραμμα του , δεν πειράζει εμείς θα τον περιμένουμε.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.