Επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ στον Κ. Μητσοτάκη με αφορμή την απόφαση να συμπεριληφθούν οι χρήστες τηλεθέρμανσης στο επίδομα θέρμανσης – Τι ζητάνε από τον ΠρωθυπουργόΠρος: Πρόεδρο της  Κυβέρνησης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

    Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ

Η απόφαση για να συμπεριληφθούν και οι χρήστες τηλεθέρμανσης, που πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης είναι μια σημαντική απόφαση που πήρε πρόσφατα η Κυβέρνηση σας, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης (Δ.Ε.Υ.Α.Κ..) και των Εργαζομένων της. 

Για να έχει όμως ουσιαστικό αντίκρισμα η απόφαση αυτή θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του συστήματος της τηλεθέρμανσης.

Κάτι τέτοιο σήμερα μόνο εξασφαλισμένο δεν είναι, δυστυχώς, καθώς δεν έχουν ικανοποιηθεί, ούτε δρομολογηθεί ορισμένες κρίσιμες και βασικές προϋποθέσεις. 

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι: 

  1. Να παραταθεί και να δίνεται προτεραιότητα στην λειτουργία των Μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου για όσο χρόνο λειτουργεί η τηλεθέρμανση για να τροφοδοτείται απρόσκοπτα  με την απαραίτητη θερμική ενέργεια, μέχρι να ολοκληρωθεί η σύνδεση της με τον πάροχο φυσικού αερίου. 

Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν εκτεταμένες αρρυθμίες στην παροχή θερμικής ενέργειας από τις λιγνιτικές Μονάδες, που έχει ως αποτέλεσμα την προβληματική λειτουργία της τηλεθέρμανσης Κοζάνης. 

Η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. προκειμένου να ανταποκριθεί στην ζήτηση των καταναλωτών, προσπαθεί να καλύψει το έλλειμμα των θερμικών φορτίων με τα εφεδρικά λεβηστοστάσια της, που ως καύσιμο τους έχουν το πετρέλαιο, τα οποία: 

α. αδυνατούν να καλύψουν τις ποσότητες θερμικής ενέργειας που απαιτούνται, και 

β. η λειτουργία τους προϋποθέτει ένα δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος, λόγω και του διαρκώς αυξανόμενου κόστους του πετρελαίου. 

Η εξαίρεση του συνόλου των λιγνιτικών Μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου από τον κανόνα του ΑΔΜΗΕ, μπορεί να δώσει την λύση. Εξάλλου, κάτι ανάλογο συνέβη την περίοδο Ιουλίου- Αυγούστου 2021 λόγω του καύσωνα για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των πολιτών της χώρας. 

Κι οι κάτοικοι της Κοζάνης και όλης της Δυτικής Μακεδονίας κάτοικοι αυτής της χώρας είναι και δικαιούνται να μην παγώσουν.

    

  • Να χρηματοδοτηθεί στο 100% το κόστος κατασκευής των έργων διασύνδεσης με την ΣΥΘΗΑ. 

 

Πρόκειται για ένα κόστος που η  Δ.Ε.Υ.Α.Κ. αδυνατεί, αντικειμενικά, να αναλάβει, αφού αφορά μια επενδυτική επιλογή στην οποία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει όχι από δική της επιλογή αλλά λόγω της Κυβερνητικής απόφασης για την απολιγνιτοποίηση.

 

  • Να ενταχθεί και η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. στην χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να καλυφθεί το αυξημένο κόστος των τηλεθερμάνσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης.

  

 Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ

Η τηλεθέρμανση Κοζάνης δεν είναι ένα απλό έργο με το οποίο είναι συνδεδεμένα 29.000 διαμερίσματα, που θερμαίνει 70.000 κατοίκους

Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο τα 28 χρόνια της λειτουργίας του έχουν επενδυθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια σειρά επαγγελματιών και εργαζομένων, και, το κυριότερο, είναι αποδεδειγμένα το μεγαλύτερο έργο για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς χάρη σ’ αυτή έπαψαν να καπνίζουν στην περιοχή δεκάδες χιλιάδες καμινάδες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το οικοσύστημα της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας. 

Επειδή, όμως, και τα νούμερα έχουν την αξία τους, ας δούμε τι σήμαινε όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η οποία στην περιοχή μας ξεκίνησε από το 2008, για τους κατοίκους της Κοζάνης η λειτουργία της τηλεθέρμανσης. 

Πετρέλαιο θέρμανσης : από το 2009 έως το 2020 η τιμή μου αυξήθηκε κατά   51,71%. Το 2021 η αύξηση του ανέρχεται, ήδη, στο 25% . 

Ηλεκτρική ενέργεια:  από το 2009 έως το 2020 η τιμή της αυξήθηκε κατά 49,01%.    Το 2021 η αύξηση της εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 25%. 

Τηλεθέρμανση: από τις 16/10/2008 και μέχρι σήμερα, η τιμή της είναι αμετάβλητη. Στο συμβόλαιο που υπογράφουν οι καταναλωτές για την σύνδεση τους αναφέρεται πως η τιμή της τηλεθέρμανσης θα είναι πάντοτε  κατά 25% φθηνότερη από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. 

Σήμερα, και με βάση τις ισχύουσες τιμές πετρελαίου θέρμανσης είναι φθηνότερη κατά 68,6%! 

    

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ

Πιστεύουμε πως με τα στοιχεία που σας παραθέτουμε θα έχετε ήδη αντιληφθεί το πόσο σημαντική είναι η συνέχιση της τηλεθέρμανσης και πόσο κρίσιμη η αποδοχή των λογικών και δίκαιων αιτημάτων που σας θέσαμε. 

Γι΄ αυτό θέλουμε να ελπίζουμε πως θα προχωρήσετε στην ικανοποίηση τους. 

Το δικαιούται η περιοχή μας, το αξίζουν οι κάτοικοι της. 

 

Με εκτίμηση 

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

 

      Ο Πρόεδρος                                                                  Ο Γενικός Γραμματέας

Νικόλαος Ζαφείρης                                                                  Σωτήρης Χατζής

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ στον Κ. Μητσοτάκη με αφορμή την απόφαση να συμπεριληφθούν οι χρήστες τηλεθέρμανσης στο επίδομα θέρμανσης – Τι ζητάνε από τον Πρωθυπουργό

  1. Ζητιάνοι καταντήσαμε.. Για λύπηση.. Αντί να πατήσουμε πόδι εδώ Κοζάνη να αφήσουμε όλη την χώρα χωρίς ρεύμα και να γίνει χαμός ζητιανευουμε επιδόματα για να ζήσουμε.. Απαιτήσεις θέλουμε να έχουν οι άρχοντες (να τους πει ο Θεός) της Κοζάνης.. Όλοι τουμπεκί και τον χαϊδεύουν.. Καμία ντροπή.. Και θα ζητάνε ψήφους πάλι.. Ουστ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.