Πλεύρης για νέα μέτρα: Κυλιόμενο ωράριο στους χώρους εργασίας και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριοΤα χθεσινά μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε στο διάγγελμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μαζί με τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνη και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο.

Η κοινωνία και η οικονομία δε θα ξανακλείσουν

Η κοινωνία δεν θα κλείσει, παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να μπορέσει το ΕΣΥ να ανταποκριθεί στην πίεση, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων κατά της πανδημίας. «Πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό», πρόσθεσε.

Η επίταξη ήταν αναγκαίο μέτρο, είπε ο κ. Πλεύρης και συμπλήρωσε: «Τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς». Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με ικανοποιητικό βαθμό ήδη υπάρχουν 900.000 προγραμματισμένα ραντεβού. Το 75% του ενηλίκου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί. .

Τα τρία στάδια των νέων μέτρων

Παράλληλα, υπογράμμισε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως έχουν αυξηθεί τα ποσοστά των εμβολιασμών, τόσο για την πρώτη δόση όσο και για την τρίτη.

Την ίδια στιγμή, κάνοντας αναφορά στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, τόνισε πως υπάρχουν τρία στάδια:

-Οι χώροι όπου επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλους μόνο με τη χρήση μάσκας

-Οι χώροι όπου οι ανεμβολίαστοι μπαίνουν με τεστ (χώροι εργασίας, εστίαση, λιανεμπόριο, εκκλησίες). Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο.

-Στους κλειστούς χώρους διασκέδασης (σινεμά, κέντρα, μουσεία, γυμναστήρια) θα μπαίνουν μόνο οι εμβιολιασμένοι.

-Σε όλους τους ανήλικους, η είσοδος στους κλειστούς χώρους παραμένει με το self test να είναι απαραίτητο.

Tα μέτρα που θα ισχύσουν από Δευτέρα

Παίρνοντας το λόγο, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα. Κάποια απ’ αυτά ισχύουν ήδη.

Τι θα ισχύσει

-Στους εσωτερικούς χώρους εστίασης μπαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι και στους εξωτερικούς χώρους και οι ανεμβολίαστοι, αλλά με rapid test.

-Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης νυχιών κτλ. οι ανεμβολίαστοι πολίτες μπαίνουν με rapid test και οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες με επίδειξη πιστοποιητικού.

-Σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, κάβες, φαρμακεία και οι ανεμβολίαστοι μπορούν να μπαίνουν χωρίς τεστ, αρκεί να τηρείται ο κανόνας του ενός ατόμου αλλά 9 τ.μ.

-Από τη Δευτέρα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00.

-Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και τα πρόστιμα είτε για επιχειρήσεις είτε για τους καταναλωτές, θα είναι υψηλά.

Tα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη

Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν. Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.

Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.

Και πέμπτον, αλλά πρώτης σημασίας, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.

Μπίνης: Σαρωτικοί οι έλεγχοι

Για τους σαρωτικούς ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας του κοροναϊού ενημέρωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Τους τελευταίους 2,5 μήνες έχουν γίνει από όλα τα κλιμάκια 9 εκατ. έλεγχοι σε φυσικά πρόσωπα, καταστήματα, δημόσιους φορείς, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, προνοιακές δομές, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, υπεραγορές, ενώ έχουν βεβαιωθεί 24.000 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα που φτάνουν περίπου τα 8 εκατ. ευρώ. Επίσης έχουν επιβληθεί 601 αναστολές λειτουργίας επιχειρήσεων.

Ο κ. Μπίνης ευχαρίστησε τους επιχειρηματίες για τους ελέγχους ταυτοπροσωπίας που πραγματοποιούν και τους συνέστησε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εφαρμογή των μέτρων.

Διεμήνυσε ότι το επόμενο διάστημα θα είναι εντατικοί οι έλεγχοι με τριπλή στόχευση: να δημιουργηθεί μια πρώτη γραμμή άμυνας στην πανδημία που θα συνδράμει και στην προσπάθεια των επαγγελματικών της υγείας, να προστατευθούν οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και να διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός.

Από τα parapolitika.gr

3 σχόλια στο άρθρο “Πλεύρης για νέα μέτρα: Κυλιόμενο ωράριο στους χώρους εργασίας και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο

 1. Κυλιόμενα σχολεια που γινεται το ελα να δεις;
  Εκατονταδες κρουσματα μαθητων και δεκαδες εκπαιδευτικων καθε μερα!!
  Κυλιόμενα λεωφορεια που γινεται πατεις με πατω σε;
  Εκατονταδες κρουσματα πσστωμενων επιβατων καθημερινα!!
  Κυλιόμενο ωραριο μαλλον χρειαζεται το μυαλο σας,μπας και ξεμπλοκαρει απο την παρακρουση και το βερτιγκο!!
  Μας εχετε κανει τα….νευρα μας κουδούνια!
  Μια μερα,μονο μια μερα δεν μπορειτε να κλεισετε το στομα σας,μια μερα χωρις διαγγελματα,χωρις μετρα;
  Ισως ηρεμησουν οι ανθρωποι!!
  Μια μερα να σιωπησετε και ο κοσμος θα καταλαβει να εμβολιστει απο μονος του!!
  Αγριεψατε τον κοσμο,τον διχασατε,θελει την ηρεμια του ο κοσμος!
  Ειστε αντιπαθητικοι και απωθητικοι,ελεος!
  Τρεις σφυρίχτρες του καρατζαφερη μας διαλυσατε τα…τρια …χρονια σχεδον!!

 2. Επελαυνει δημογραφικος,οικονομικος και κοινωνικος όλεθρος στη Δυτικη Μακεδονια!
  Τα παντα ηταν συναρμολογημενα εστω με ατελειες!!
  Δεν ζουσαμε ποτέ σε τελεια κοινωνια!!
  Τωρα με τη δικαιη μεταβαση στα πράσσειν άλογα της επιτελικης ανικανοτητας,ολα ξεχαρβαλωνονται!!!
  Εκτος αν νομιζεις πως θα συναρμολογηθουν ολα,ωσπερ στο οραμα του Προφήτου Ιεζεκιήλ!!
  Ουτε ο Μωυσής μας σωζει,ουτε ο προφήτης,ρωτηστε και τον υπουργο υγείας που ειναι φιλος αγαπημενος των παραπανω,μεσα στην καρδια του ειναι φυλακτα!!
  Θεός φυλάξοι…

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.