Π. Βρυζίδου: «Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με την αυστηροποίηση των ποινών στα στυγερά εγκλήματα, αποτρέπει την επανάληψη τους και προστατεύει τους ευάλωτους πολίτες»



→ Σε μία σύγχρονη κοινωνία που η τεχνολογία έκανε άλματα και οι αποστάσεις μηδενίστηκαν, σε μία κοινωνία όπου η ενημέρωση και η επικοινωνία γίνεται άμεσα, σε κάθε και από κάθε σημείο της γης, θα περίμενε κανείς ότι θα ζούσαμε πλέον σε έναν πιο ανθρώπινο κόσμο.

Έναν κόσμο χωρίς τραγικά φαινόμενα βίας.

Φαινόμενα που αφορούν δυστυχώς κυρίως ευάλωτους συνανθρώπους μας, γυναίκες και παιδιά.

→ Δυστυχώς όμως καθημερινά το κύμα βίας εξαπλώνεται και οι ευθύνες του καθενός μας είναι τεράστιες. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την νοσηρή κατάσταση της συνεχιζόμενης εγκληματικότητας.

→ Όχι απλά να την παρακολουθούμε και να την καταδικάζουμε.

→ Το μεγαλύτερο χρέος μας είναι απέναντι στα κακοποιημένα παιδιά, που έχουν υποφέρει, έχουν ζήσει καταστάσεις φρίκης και που συνεχίζουν να κουβαλούν στις ψυχές τους, όσα έχουν περάσει, με συνέπεια να στιγματίζεται ο ψυχικός τους κόσμος για πάντα.

→ Το χρέος μας είναι απέναντι στις νεαρές, αλλά και μεγαλύτερες γυναίκες, που έχουν πέσει και πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, βασανίζονται, στερούνται την ελευθερία τους και κάποιες φορές δυστυχώς και τη ζωή τους.

→ Η τιμωρία των θυτών των φρικαλέων αυτών εγκλημάτων, έτσι όπως ήταν μέχρι σήμερα διαμορφωμένος ο ποινικός κώδικας, δεν απέδιδε ούτε δίκαιη τιμωρία, αλλά κυρίως όπως φάνηκε από τις εξελίξεις, δεν λειτουργούσε ούτε καν προληπτικά για τους επόμενους δράστες παρόμοιων αποτρόπαιων πράξεων.

Η φωνή κάθε μάνας που έχασε το παιδί της από δολοφονία, που είδε την κόρη της να ζει τη φρίκη του βιασμού, ή του ξυλοδαρμού ή και αυτής που το παιδί της επέζησε μετά από φρικτά βασανιστήρια και σεξουαλική κακοποίηση, γεμίζει με πόνο κάθε άνθρωπο, σκοτεινιάζει την καθημερινότητά μας και δεν μας αφήνει να χαμογελάσουμε, να ελπίσουμε να δημιουργήσουμε, γιατί ξέρουμε ότι αυτή είναι μία κατάσταση που πρέπει να σταματήσει και της οποίας η τιμωρία, πρέπει να είναι δίκαιη και ανάλογη του μεγέθους του εγκλήματος.

→ Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι πολίτες τρίτων χωρών, τα παιδιά μας, πρέπει να προστατευτούν.

→ Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται με ένα ευρύ πλέγμα τροποποιήσεων ουσιαστικών και δικονομικών κανόνων, όπως ενδεικτικά είναι:

• η αλλαγή του χρόνου έναρξης παραγραφής των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας ανηλίκων,

• η αυστηροποίηση των ποινών σε ειδεχθή εγκλήματα και

• η αυτεπάγγελτη δίωξη της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων από 12 έως 18 ετών.

→ Η ανθρωποκτονία, ο θανατηφόρος βιασμός, η θανατηφόρος ληστεία, τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη και δίνεται η δυνατότητα για απόλυση υπό όρο, μόνο αν έχουν εκτιθεί με ενεργητικό υπολογισμό τα 4/5 της ποινής, με πραγματική παραμονή στο σωφρονιστικό κατάστημα, ίση με τα 3/5 της ποινής.

Επίσης αυστηροποιείται το πλαίσιο ποινής για την εμπορία ανθρώπων, προκειμένου να προστατευτούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

→ Ο καινούργιος νόμος έρχεται για να αποδώσει δικαιοσύνη σε στυγερά εγκλήματα με την αυστηροποίηση των ποινών, για να προστατεύσει τους ευάλωτους και για να αποτρέψει το μέλλον φαινόμενα που στιγματίζουν την κοινωνία μας.

→ Νιώθουμε ικανοποίηση γιατί δεν είμαστε απλώς θεατές και επικριτές τέτοιων εγκλημάτων, αλλά ευαισθητοποιημένοι και αποφασισμένοι για να προστατεύσουμε όσους το έχουν ανάγκη, αλλά και με την ευθύνη της νομοθέτησης, να προχωρήσουμε σε βήματα μαζί με παράλληλες δράσεις, που θα σταματήσουν εγκληματίες από το να σκοτώνουν, να βιάζουν, να καταστρέφουν παιδιά, γυναίκες, απροστάτευτους και ευάλωτους πολίτες.

→ Η Ελλάδα προχωράει μπροστά, χωρίς να ξεχνά ότι είναι η χώρα της Δημοκρατίας, της ελευθερίας του πνεύματος και του πολιτισμού, όπως το μαρτυράει άλλωστε η ιστορία μας, αλλά και

→ της ανθρωπιάς και του σεβασμού στον άνθρωπο, με βάση τις αρχές μας και την Ορθόδοξη πίστη μας.

Άρθρο στο CNN.gr

Παρασκευή Βρυζίδου
Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία

3 σχόλια στο άρθρο “Π. Βρυζίδου: «Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με την αυστηροποίηση των ποινών στα στυγερά εγκλήματα, αποτρέπει την επανάληψη τους και προστατεύει τους ευάλωτους πολίτες»

  1. William Gaddis!!( στελιος)

    - Edit

    Απαντήστε

    Ο πατέλης που όπλισε το χερι του θύτη,δε συμμετείχε σε στυγερό έγκλημα;
    Ο άνθρωπος που είπε” ο,τι κινείται,σφάζεται”, καταδικασθείς σε καθειρξη δεκαετή,δεν αποφυκακίστηκε μετα απο 18 μηνη εκτιση ποινης μέχρι το Εφετείο;
    Ο άνθρωπος που επικαλεστηκε ψυχολογικούς λογους, μέλους της οικογενείας του ,για το μετριασμό της ποινής του,αλλα δε σκέφθηκε πριν την τέλεση του φρικτού εγκλήματος τα ψυχολογικά προβλήματα,τον πόνο και τα δάκρια μιας χαροκαμένης μανας…
    Και ο Εισαγγελευς απεφανθη: το εγκλημα εγινε για συγκεκριμενο λογο και συγκεκριμενες συνθηκες τέλεσης!!
    Και αυτό το σαθρό και έωλο επιχείρημα εγινε το κλειδί που ξεκλείδωσε το κελί του βαρυποινητου!!
    Κύριε Δικαστά της “τυφλωτάτης “Δικαιοσυνης,ολα τα εγκλήματα γινονται για συγκεκριμένο λογο και συγκεκριμένες συνθηκες!!
    Σας πηρε ο πονος για τα ψυχολογικά του κατηγορουμενου και για τη μάνα που ποτιζει νυχθημερόν το φρέσκο μνήμα του παιδιού της,ποιείτε τη νήσσα,σιγήν ιχθύος;
    Δεν εχετε να πείτε κατι;
    ” Δικαιοσυνη; δικαιοσυνη θα βρεις στον αλλο κοσμο.Σ’ αυτη τη ζωη εχουμε μονο νόμους”
    William Gaddisαμερικανος συγγραφεας!!

    Δεν ακούσατε το κλάμα της;
    Τελικά η Δικαιοσυνη στην πατριδα μας δεν ειναι καθόλου τ υ φ λ η,ολα τα βλεπει,αλλά δεν ακουει λιγμούς και επιτάφιους θρήνουςκαι δε μιλαει,οταν πρεπει να ορθωσει λόγο,επομενως ειναι κ ο υ φ ή και ά λ α λ η!!
    Κύριε Εισαγγελεύ,στη Νομική Σχολή που φοιτήσατε,εκτος απο το Ποινικο Δικαιο,δε διδαχτήκατε,εστω κατ’ επιλογην, μαθήματα Κοινωνιολογίας,Ψυχολογίας και μαθηματα Ηθικης και διαχείρισης ανθρωπίνου πονου;
    Σας αφιερωνω το παρακατω γνωμικο του Αλμπερ Καμύ,Νομπελ 1957!!
    ” Ανάμεσα στη δικαιοσύνη σας και τη μάνα μου,προτιμώ τη μανα μου”
    Επιτρέπεται και η συνεργασια με άλλους Δικαστες η ερμηνεία του παραπάνω γνωμικού και σοφού λόγου!!

  2. William Gaddis!!( στελιος)

    - Edit

    Απαντήστε

    Υστερογραφον εστω!!
    Κυριε Δικαστα υπηρχε ενας καθηγητης του ποινικου δικαιου,του ΑΠΘ,ο αειμνηστος Ιωαννης Ζησιαδης,ο οποιος ειπε το 1965″ το ποινικο δικαιο γραφτηκε με το αιμα των κατηγορουμενων!
    Δεν εννοουσε το αιμα που κυλαει στις φλεβες μας,αλλα εννουσε τον αγωνα τον διαρκη του κατηγορουμενου να μετριασει μεσω του συνηγορου του την πολυχρονη ποινη του!!
    Περισσοτερα περι αυτου,κυριε Εισαγγελευ οταν βρεθουμε εκ του συνεγγυς!!
    Μονο που στην προκειμενη υποθεση δεν ομιλουμε για το αιμα του κατηγορουμενου,αλλα για το αλικο αιμα του Παυλου!!
    Ειμαι σιγουρος πως πολλα γνωριζετε,αλλα δε φτανει να γνωριζουμε ,αλλα να παρουσιαζουμε με δυνατη φωνη,με τολμη και παρρησια,ολα αυτα που γνωριζουμε!
    Υπαρχει καποιος λογος που πηρατε αυτη τη θεση και βιαζεστε να αποφυλακισετε τον συγκεκριμενο κατηγορουμενο;
    Υμεις γνωριζετε!!
    Εγω ενας δασκαλος ειμαι που εμαθα δυο κολλυβογραμματα- κολοβογραμματα( μεσαιωνικη γραφη) και λεω τη γνωμη μου ε λ ε υ θ ε ρ α και δε φοβαμαι να την εκφερω δημοσια!!
    Εσεις;
    Ευχομαι οταν γινει το εφετειο, της ανωθεν υποθεσεως,αν ποτέ γινει,εσεις να ειστε και προεδρος του Ανωτατου Δικαστηριου,του Αρειου Παγου!!
    Εμενα με αξιολογουσαν οι μαθητες μου ,εσας οι πολιτικοι σας προισταμενοι,πηγη αξιοπιστιας και δίκαιης και ασπιλης και αμολυντης ηθικής και αγνης ” ελληνικης” αξιολογησης!!
    Ομοιος ομοίω αεί πελαζει;( συμπόσιον Πλατωνος)

  3. William Gaddis!!( στελιος)

    - Edit

    Απαντήστε

    Την κυρια Βουλευτρια την εκτιμω για το ηθος της,την ευπρεπεια της και τις γνωσεις πιυ εχει,ειναι μια πολιτικος του Μετρου!
    Πιο πολυ τη θαυμαζω γιατι ειναι η μοναδικη απο τους 300 βουλευτες,βουλευτινες που ομιλει απο του εδρανου της Βουληςχωρις τα αψυχα χαρτια!!!!
    Το οτι ανηκουμε σε διαφορετικα κομματα ειναι υγιες και ανθρωπινο,ειναι ηθικο και δικαιο να αναγνωριζεις τους πολιτικους σου αντιπαλους και τα προτερηματα αυτων!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.