Σε μια προκλητική εισήγηση προς το Περιφερειακό συμβούλιο ο Περιφερειάρχης κ. Κασαπίδης προσπαθεί για άλλη μια φορά να πριμοδοτήσει μια παραγωγική δραστηριότητα της Καστοριάς, που διαχρονικά στηρίζεται, αλλά παρόλα αυτά φθίνει. Αναφερόμαστε στον κλάδο της γούνας , που όπως ο ίδιος ο περιφερειάρχης στην εισήγησή του ομολογεί, μέσα από τα αριθμητικά στοιχεία που παρέχει, ότι είναι ένας κλάδος σε παρακμή.
Αναρωτιόμαστε, παρ’ όλες τις προσπάθειες στήριξης που γίνανε στον κλάδο και ενώ δεν φαίνεται ο κλάδος να έχει οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης, για ποιό λόγο να στηριχθεί ακόμα μια φορά αυτό το κεφάλαιο της Καστοριάς που τείνει να κλείσει.
Εστιάζει εμφατικά μάλιστα, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος της γούνας με ένα βασικό αίτιο το “δήθεν οικολογικό κίνημα”, όπως το χαρακτηρίζει.
Αναρωτιόμαστε, είναι “δήθεν” η οικολογική μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της Καστοριάς και της Σιάτιστας από τις δραστηριότητες της γουνοποιητικής επεξεργασίας;
Είναι “δήθεν”, οι φόβοι για οικολογική υποβάθμιση της περιοχής των Κορεστείων, της οποίας οι κάτοικοι εξεγείρονται για την εγκατάσταση φάρμας γουνοφόρων ζώων δίπλα στα σπίτια τους; Είναι “δήθεν” οι ανησυχίες για οικολογικές επιπτώσεις από τον σχεδιαζόμενο “καυστήρα απορριμμάτων” από τις εν λόγω φάρμες στη περιοχή της Μεσοποταμίας Καστοριάς για την παραγωγή ενέργειας;
Τέτοια ανάπτυξη οραματίζεται ο κ. Κασαπίδης, που λειτουργεί σαν φερέφωνο των συμφερόντων των γουναράδων;
Πιστεύει ότι είναι συνεπής στην οικονομική ιδεολογία που εκφράζει για ελεύθερη αγορά; Όταν δηλαδή οι δουλείες πάνε καλά, τότε θέλουμε λιγότερο κράτος και λιγότερους φόρους και όταν οι δουλειές “πέσουν έξω”, τότε ζητάμε τη βοήθεια του κράτους με έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, τις οποίες στο τέλος πληρώνουν οι εργαζόμενοι;
Αναρωτιόμαστε ακόμα τι είδους στήριξη θα είναι αυτή, όταν όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι ασχολούνται με τον κλάδο, εξαιτίας προφανώς των χαμηλών απολαβών, των συνθηκών εργασίας και των ισχνών προοπτικών καριέρας στον κλάδο.
Τι είδους στήριξη θα είναι αυτή, σε επιχειρηματίες που εδώ και χρόνια έχουν αποδείξει ότι αποφάσισαν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε χώρες με ακόμα χειρότερους μισθούς και ακόμα χειρότερες συνθήκες εργασίας, όπως η Τουρκία, η Κίνα, ακόμα και η Ινδία.
Πιστεύει αλήθεια κανείς, ότι με ένα τμήμα ΙΕΚ μαθητείας θα αναβαθμίσει έναν ολόκληρο κλάδο, όταν στην Καστοριά δημιουργήθηκαν τμήματα ΑΤΕΙ, που υποτίθεται ήταν συνδεδεμένα με την γουνοποιητική δραστηριότητα, όπως πχ. το τμήμα διεθνούς εμπορίου; (Το Διεθνές Εμπόριο αν δεν κάνουμε λάθος, αφορά τον συγκεκριμένο κλάδο και θα έχει ενδιαφέρον να μας κατατοπίσει ο εισηγητής κ. Κασαπίδης που του αρέσει να αναφέρει νούμερα, ποιός είναι ο αριθμός των φοιτητών στη Καστοριά, που απορροφήθηκαν στον κλάδο της γούνας, σε ποιές ειδικότητες, με τι απολαβές και ποιές προοπτικές καριέρας είχαν εντός του κλάδου της γούνας).
Γενικά όλες οι προτάσεις που καταλήγει, δεν είναι ούτε καινοφανείς, ούτε καν πρωτότυπες.
Ήδη έχουν λειτουργήσει σχολές μαθητείας για τη γούνα στη Καστοριά παλιότερα (προγράμματα ΟΑΕΔ). Ήδη έχουν επισκεφτεί οργανωμένα, με έξοδα μάλιστα της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολλές φορές, διάφορες επιχειρηματικές αποστολές στη Ρωσία.
Ήδη εδώ και χρόνια γίνονται διεθνείς εκθέσεις γούνας, οι οποίες λειτουργούν για τους επιχειρηματίες καλύτερα από οποιοδήποτε συνέδριο, για τη σύναψη εμπορικών σχέσεων.
Οπότε ποιές είναι οι θέσεις ενός στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού, για ένα προϊόν που κάποτε πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι έφτασε η ημερομηνία λήξης του.
Και αντί οι Καστοριανοί επιχειρηματίες να επενδύσουν σε κάποιον άλλο παραγωγικό κλάδο που θα τους αποφέρει κέρδη, όπως κάνουν άλλωστε παντού στον κόσμο οι απανταχού κεφαλαιοκράτες, όταν το προϊόν τους δεν μπορεί να σπρωχτεί στην αγορά, ζητάνε κρατικές ελεημοσύνες, με αναχρονιστικά και αποδεδειγμένα αποτυχημένα επιχειρήματα.
«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»