Η Κοζάνη βάζει πλώρη για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030 – Συμμετοχή των πολιτών στο σχέδιο του Δήμου



Με την κατάρτιση μιας πρότασης υψηλών απαιτήσεων, η Κοζάνη διεκδικεί την ένταξή της στην Αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030».  Επιδιώκοντας να καταστεί η πρώτη πόλη στην Ελλάδα με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και έχοντας υιοθετήσει τη Διακήρυξη για την Κλιματική Ουδετερότητα, η πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας βάζει πλώρη για την αλλαγή του αναπτυξιακού της μοντέλου. 

Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το θέμα: «Στόχος μας είναι να σχεδιάσουμε μαζί με τους πολίτες, για τους πολίτες. Οραματιζόμαστε ένα καλύτερο μέλλον, αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης με τον πλέον δυναμικό τρόπο και επανακάμπτοντας από τις επιπτώσεις που ήδη ξεκίνησε να επιφέρει και η πανδημία του COVID-19». 

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Δήμος Κοζάνης πρόκειται να ξεκινήσει Εργαστήρια Διαβούλευσης με τη συμμετοχή πολιτών και εταίρων, με αντικείμενο τον συν-σχεδιασμό του Σχεδίου Κλιματικής Δράσης. Παράλληλα, θα ξεκινήσει και τη διαδικασία συγκρότησης μιας Επιτροπής Ενεργών Πολιτών για την Κλιματική Ουδετερότητα, έτσι ώστε η φωνή όλων των πολιτών να αποτυπωθεί στο Σχέδιο Δράσης. 

Ο κ. Μαλούτας απηύθυνε κάλεσμα στους δημότες να συμμετάσχουν στις διαδικασίες, αναφέροντας: «Καλούμε όλους τους δημότες, τους επιχειρηματίες, την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, καθώς και τις οργανωμένες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό που τώρα ξεκινά. Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη κοινωνία αποτελεί τόσο επείγουσα πρόκληση όσο και μοναδική ευκαιρία για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους. Σας καλώ όλους να δημιουργήσουμε το μέλλον μας από κοινού».

Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο που μπορείτε να συμμετέχετε θα βρείτε στον διαδικτυακό τόπο  climateneutral2030.cityofkozani.gov.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.