Μητσοτάκης στον ΟΗΕ για το Κλίμα: «Στόχος το σταδιακό κλείσιμο όλων των λιγνιτικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων έως το 2025»Ολόκληρο το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

«Εξοχότητες, κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη μου χαρά που συμμετέχω στον Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για την Ενέργεια, που έχει στόχο την προώθηση του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 7, για την γρήγορη εξασφάλιση αξιόπιστης, βιώσιμης και σύγχρονης μορφής ενέργειας, σε προσιτή τιμή, για όλους έως το 2030.

Αυτός είναι ένας βασικός στόχος της κυβέρνησής μου.

Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής διασφαλίζοντας τη χρήση καθαρής ενέργειας από όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Η στρατηγική της Ελλάδας ενάντια στην κλιματική αλλαγή έχει τα εξής βασικά σημεία:

Πρώτον, όσον αφορά την απομάκρυνση από τον άνθρακα και την ταχεία απολιγνιτοποίηση, έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία με στόχο την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέχρι το 2028. Θα διαθέσουμε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε αυτή την προσπάθεια, προκειμένου να στηρίξουμε τη διαδικασία μετάβασης στις λιγνιτοπαραγωγές περιοχές.

Μάλιστα, βασικός μας στόχος πλέον είναι το σταδιακό κλείσιμο όλων των λιγνιτικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων έως το 2025, δηλαδή τρία χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Δεύτερον, στο θέμα της αναθεώρησης και του σχεδιασμού του ενεργειακού συστήματος της Ελλάδας, ο μακροπρόθεσμος προφανής στόχος είναι να είμαστε κλιματικά ουδέτεροι μέχρι το 2050. Τα κύρια εργαλεία για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι, αναμφίβολα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα.

Προκειμένου να αναδιαμορφώσουμε θετικά το ενεργειακό μας μείγμα, εστιάζουμε σε μεγάλο βαθμό στην περαιτέρω αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σχεδιάζουμε να διπλασιάσουμε την εγκατεστημένη ισχύ αιολικών και ηλιακών μονάδων με φωτοβολταϊκά έως το 2030. Αναπτύσσουμε ταυτόχρονα έναν συνεκτικό οδικό χάρτη με στόχο την εισαγωγή μιας οικονομίας υδρογόνου στην Ελλάδα. Παράλληλα, δώσαμε έμφαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα και την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων μέσω της ανακαίνισής τους.

Τρίτον, στο ζήτημα της ηλεκτροκίνησης, δεν προχωρούμε μόνον σε σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλά με το πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά» παρέχουμε σημαντικές επιδοτήσεις, της τάξεως του 20 έως 40%, για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Τέλος, έχουμε διαφορετικές πολιτικές για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, βάσει του μεγέθους και των μοναδικών χαρακτηριστικών του κάθε νησιού.

Για τα μεγαλύτερα νησιά εφαρμόζουμε ένα μεσοπρόθεσμο επενδυτικό πρόγραμμα για νέες γραμμές ηλεκτρικής διασύνδεσης, ώστε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχουν στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να προάγουμε την ενεργειακή τους ασφάλεια.

Για μικρότερα, μη διασυνδεδεμένα νησιά, εφαρμόζουμε ειδικά στοχευμένες λύσεις για να μειώσουμε το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον, ή ολοκληρωμένες λύσεις με στόχο να αναπτύξουμε ενεργειακά συστήματα 100% απαλλαγμένα από τον άνθρακα.

Η Μεσόγειος είναι από τις πιο ευάλωτες περιοχές στις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, γεγονός που με τη σειρά του εντείνει άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που βίωσε η Ελλάδα τον φετινό Αύγουστο αποτελούν απόδειξη αυτής της πικρής αλήθειας.

Κατά τη συνάντησή μας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής EUMED, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, επιταχύναμε τις προσπάθειές μας για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και των δασών της Μεσογείου, αλλά και τη μετάβαση σε μία οικονομία περιορισμένης χρήσης άνθρακα, που θα χρησιμοποιεί αποδοτικά πόρους και θα είναι κυκλική.

Η καθαρή ενέργεια για όλους δεν μπορεί να επιτευχθεί από κανέναν εάν δρούμε κατά μόνας. Είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε όλοι από κοινού σε αυτό το συλλογικό εγχείρημα για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Σας ευχαριστώ».

Ο κ. Μητσοτάκης, εκτός από την ομιλία του στη διάσκεψη, θα έχει σειρά διμερών επαφών με ξένους ηγέτες.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

7 σχόλια στο άρθρο “Μητσοτάκης στον ΟΗΕ για το Κλίμα: «Στόχος το σταδιακό κλείσιμο όλων των λιγνιτικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων έως το 2025»

 1. Το κρατος ειμαι εγω!!
  Εγω αποφασιζω για τα παντα απο τη στιγμη που πηρα την εξουσια!
  Υπηρχε καποτε ενας πορφυρογεννητος ο Λουδοβικος ΙΔ’ !!
  Αυτος που δεν ειχε καμια σχεση με την πραγματικοτητα και με την κοινωνια ολοκληρη,αλλα ηθελε να αποφασιζει για τα παντα!!!
  Για θεματα εκκλησιαστικα,σας θυμιζει κατι;
  Για θεματα οικονομιας,σας θυμιζει κατι;
  Για θεματα πανδημιας,σας θυμιζει κατι;
  Ο εδω Λουδοβικος απετυχε παταγωδως και απο την κατακραυγη του κοσμου και οχι την δικια του,εδιωξε τον αποτυχόντα υπουργο,υφυπουργο και τον αρκο- μανεα!!
  Για θεματα διαχειρισης κρισεων,σας θυμιζει κατι;
  Ο εδω λουδοβικος παλι απετυχε ολοσχερως και παλι μετα την κατακραυγη του κοσμου,εδιωξε και τον υπουργο του πολιτη και τον υφυπουργο του τον χαρδ!!!
  Για τα θεματα διαχειρισης αστυνομικων επιχειρησεων,σας θυμιζει κατι;
  Ο εδω Λουδοβικος απετυχε παλι οικτρά και απο την κατακραυγη του κοσμο,ξηλωσε το μεσημερι τους αξιωματικους της αμεσου δρασεως!!
  Και αυτος ο ανεμελος,ο ανθρωπος που καμια σχεση δεν εχει με την πραγματικοτητα,απο του βηματος του Ο Η.Ε,δηλωσε ανερυθριαστα και με υφος χιλιων καρδιναλιων χορτασμενων,” τερμα οι λιγνιτικες ηλεκτροπαραγωγικες μοναδες στη χωρα μου!!
  Ο μοναδικος ηγετισκος απο τους 193 ηγετες των κρατων που ανηκουν στον Ο.Η.Ε,βγηκε με περισσιο θρασος και απυθμενη αναλγησια και ειπε: τερμα τα εργοστασια παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας στην πατριδα μου!
  Τερμα ο βρωμικος λιγνιτης στην πατριδα μου,αλλα εσεις τα υπολοιπα 192 κρατη του Ο.Η.Ε. και εσυ ειδικοτερα Γερμανια,Βουλγαρια,Βορεια Μακεδονια,Αλβανια και..και…μπορεις να συνεχιζεις για 50 χρονια την καυση του δικου σας ευοσμου,διαφανου,κρυσταλλινου και Ολύμπιου λιγνιτη!!
  Μαθηματα σωτηριας της γης και κλιματικης αλλαγης δε δεχομαστε απο εναν Δασοκαυσιτη,1.300.000 στρεμ δασων καηκαν με τις ολιγωριες του και αβελτηριες του,απο εναν ηγετισκο που με τις πρωτες πλημμυρες βουλιαζει η μιση Ελλαδα!!
  Το κρατος εισαι εσυ!!
  Για να δουμε οταν ελθεις στην Κοζανη και μιλησεις απο του βηματος της εκκλησιας του Δημου,της πλατειας, θα βροντοφωναξεις με Λουδοβικειο και Μουσολινειο υφος,τερμα ο λιγνιτης για την Δυτικη Μακεδονια;
  Δεν σε σωζουν ουτε τα τα 192 κρατη η τα ηνωμενα εθνη!!

 2. Γι αυτο τον ψηφίσαμε και τον βγαλαμε πρωθυπουργό.. τι δεν καταλαβαίνετε? Δεν σας γουστάρει οι δημοκρατία..!

 3. ΑΠΟ ΤΟ 1965 ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΚΟΥΛΗ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΜΑΣ ΟΛΕΤΗΡΕΣ.
  ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ,ΟΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΩΝΥΜΟ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ,ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΜΑΥΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΩΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

 4. Είπε ο Κούλης κάτι να φαντάξει κι αυτός ο κρυωνακος και οι άλλοι από κάτω …τους κουνήθηκαν τα “αυγά”από συγκίνηση.Κουλη παιδάκι μου έρχονται τα γλέντια σύντομα …

 5. Τα πρωτοτόκια( στελιος)

  - Edit

  Απαντήστε

  Ο ανεμελος και απαθης που καιγεται να σωσει τον πλανητη ολοκληρο,χωρις την Δυτικη Μακεδονια !!!
  Ο ανθρωπος που προβάλλει σθεναραν αντίστασιν στην παραταση του λιγνιτη,ο ανθρωπος που προβαλλει σθεναραν υποταγην στην πανδημη φτωχοποίηση της Δυτικης Μακεδονιας!!
  Το καλο παιδι των ηνωμενων εθνων,φωτια και τεκουρι ομως για τα ηνωμενα προβληματα της χωρας του!!
  Δοξαστε τον!!
  Ξαναψηφιστε τον για να διαιωνιζεται στον αιωνα τον απαντα ο ραγιαδισμος,η υποταγη και ο οσφυοκαμπτισμος πολιτίσκων που κοβονται για τα συμφεροντα των ξενων,αλλα για το συμφερον και το καλο του τοπου και της πατριδος των…… σιγην ιχθύος…
  Ο αμετοχος των ελληνικων προβληματων,ο άξενος του ελληνικου λαου,ο εσώκλειστος στην πορφυρογεννητη γυάλα του,ο συνεχιστης του Αντουανέτειου λογου” γιατι φωναζει ο λαος;
  – γιατι πεινάει!
  – ε! Τοτε ας φάει παντεσπανι”
  Ξεπουλαει Δυτικη Μακεδονια,Ελλαδα ,αντί πινακιου φακης( τα ρημαδια τα συμφεροντα!!
  Ξαναψηφιστε τον για την εξελιξη και διαιώνιση του ειδους- της υποταγης .να χαιρεται και ο Δαρβινος για τη θεωρία του.

 6. Εδώ ο κόσμος καίγεται και ο μητσοτάκης χτενίζεται. Το τραγικότερο από όλα είναι ότι λόγω του ότι ποτέ στη ζωή του δεν προβληματίστηκε για τον επιούσιο δεν μπορεί να καταλάβει τις συνέπειες για τον απλό λαό και για την οικονομία γενικότερα εάν γίνουν πράξη οι απύθμενες βλακείες που εξαγγέλει συνεχώς.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.