Καλλιόπη Βέττα: «Καμία πρόβλεψη από την κυβέρνηση για τα Αγροτικά Τιμολόγια Ρεύματος» – Κατάθεση Κοινοβουλευτικής Ερώτησης από τον ΣΥΡΙΖΑ



Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα συνυπέγραψε, μαζί με 54 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. την κοινοβουλευτική ερώτηση των αρμόδιων Τομεαρχών Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Σ. Φάμελλου και Στ. Αραχωβίτη προς τους συναρμόδιους υπουργούς, με θέμα «Παρά τις αυξήσεις, η Κυβέρνηση δεν έχει πρόβλεψη για τα Αγροτικά Τιμολόγια Ρεύματος».

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στις ξέφρενες αυξήσεις τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες που ακολουθούν και τα τιμολόγια του αγροτικού ρεύματος, σε συνέχεια μάλιστα της αύξησης 13% που είχε και πάλι επιβάλλει η σημερινή κυβέρνηση το 2019 εξαφανίζοντας ουσιαστικά τη μείωση ΦΠΑ από 13% σε 6% που είχε πετύχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Το αποτέλεσμα είναι, τα πάντα πλέον να εκτινάσσονται στα ύψη: το κόστος των αγροεφοδίων, το κόστος παραγωγής, το κόστος λειτουργίας των θερμοκηπίων και των σταβλικών εγκαταστάσεων, ακόμη και το κόστος λειτουργίας των ιδιωτικών γεωτρήσεων και κυρίως των ΤΟΕΒ, που ήδη δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, αφού πολλοί ΤΟΕΒ και μεμονωμένοι παραγωγοί έχουν ήδη ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ.

Με τις έως τώρα εξαγγελίες της κυβέρνησης η επιδότηση στο ρεύμα δεν αφορά μεγάλη μερίδα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των αναγκών τους αλλά και ούτε τους υψηλούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ΤΟΕΒ και έτσι τίθεται επ’ αμφιβόλω πλέον η δυνατότητα άρδευσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων, σε μια περίοδο μάλιστα που η κλιματική κρίση εντείνεται με απρόβλεπτες συνέπειες για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και στη διασφάλιση εισοδήματος για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων παραγωγών.

Παράλληλα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις για την παράδοση της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα, η ηλεκτρική ενέργεια είναι πλέον έρμαιο στην ασυδοσία της «αγοράς», χωρίς τη δυνατότητα παρέμβασης από μέρους της πολιτείας για την στοιχειώδη προστασία των καταναλωτών και των συμφερόντων της εθνικής παραγωγής.

Επομένως, τίθενται τα εξής ερωτήματα στους αρμόδιους Υπουργούς:

1. Σε ποια μέτρα προτίθενται να προβούν για την αντιμετώπιση των υπέρογκων αυξήσεων στα αγροτικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν υψηλούς καταναλωτές όπως ΤΟΕΒ και που εξυπηρετούν συλλογικά εγγυώμενοι την παραγωγή και τα αγροτικά εισοδήματα στους καλλιεργητές αρδευόμενων εκτάσεων;

2. Προτίθενται να αξιοποιήσουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ιδίως τις προτάσεις για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της Ε.Ε. σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και φυσικό αέριο καθώς και στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φωτιστικό πετρέλαιο αλλά και την πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, όπως εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ για ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος και επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης;

Γραφείο Βουλευτή
Καλλιόπη Βέττα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.