Βίντεο: Ερωτήσεις από την Παρασκευή Βρυζίδου και οι απαντήσεις με θέμα την «Ανάπτυξη και αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας: Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην επιχειρηματικότητα»Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας που συνεδρίασε, τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσε η κυρία Αικατερίνη Πραματάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΟΠΑ και Partner στο Uni.fund.

→ Παρασκευή Βρυζίδου:

Θα ήθελα, πριν κάνω την ερώτησή μου, να πω για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι αυτή προσπάθεια που γίνεται από την Επιτροπή μας, να συνδυάσουμε την έρευνα με την επιχειρηματικότητα.

• Είναι κάτι που το έχει ανάγκη η χώρα μας και ιδιαίτερα θέλω να αναφερθώ στην δική μου περιοχή, που αλλάζει προφίλ και η ανάγκη νέων επιχειρήσεων ή μετατροπής και ανάπτυξης των υπαρχουσών είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Σήμερα, όμως, η πρόοδος δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν δεν ακολουθηθεί η τεχνολογία και η καινοτομία, διότι τίποτε δεν είναι όπως ήταν στο παρελθόν.

Να ρωτήσω λοιπόν,

• Τι θα πρέπει να προηγηθεί; Η έρευνα μέσα στα πανεπιστήμια προς διάφορες κατευθύνσεις και στη συνέχεια βάσει των αντικειμένων αυτών να προβληματιστούν επιχειρηματίες και να συνεργαστούν ή με κάποιο τρόπο να προχωρήσουν αυτή την προσπάθεια; Ο επιχειρηματικός κόσμος να βρει τις ιδέες, οι οποίες περπατούν στην αγορά και στη συνέχεια να προσεγγίσει την έρευνα και να της ζητήσει να πάρει αυτές τις κατευθύνσεις;

Το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω είναι:

• Η εκπαίδευση στο επιχειρείν που πρέπει να γίνει από τη νεαρή ηλικία, είναι οι γενικοί κανόνες; Δεν χρειάζεται κάθε αντικείμενο τη δική του εκπαίδευση, έτσι ώστε, ναι μεν να υπάρξει μια γνώση στην νεαρά ηλικία, αλλά κάποια στιγμή και στα πανεπιστήμια ενδεχομένως να πρέπει να εξειδικευτεί;

Τέλος,

• θέλω να πω ότι κάθε περιοχή ή και όλη η χώρα, πριν λειτουργήσει ή κάνει κάποια έργα, έχει τα επιχειρησιακά της σχέδια. Δηλαδή, υπάρχουν οι γενικοί άξονες που λένε πώς θα λειτουργεί κάθε τομέας.

• Για την επιχειρηματικότητα θα πρέπει να υπάρχει πλάνο, ίσως και με τη μορφή επιχειρησιακού, για να μην έχουμε επικαλύψεις ή έρευνα και δουλειά άσκοπα, είτε πράγματα που δεν θα δέσουν, να κάνουν ένα ενιαίο παζλ.

Σας ευχαριστώ.

→ Αικατερίνη Πραματάρη (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΟΠΑ και Partner στο Uni.fund):

Η κυρία Βρυζίδου, έκανε κάποιες πολύ ωραίες ερωτήσεις και τοποθετήσεις,

• σε σχέση με το κατά πόσο πρέπει να προηγηθεί η έρευνα, το να κάνουμε πράγματα στα πανεπιστήμια προς μία κατεύθυνση ή πρέπει να έρθουν οι επιχειρήσεις και ο επιχειρηματικός κόσμος να θέσει προκλήσεις, προβλήματα.

Στην πραγματικότητα, μέσα από τις διαδικασίες, αυτό που λέμε ανοιχτής καινοτομίας, λειτουργούμε αμφίδρομα.

• Δηλαδή, και από τη μία πλευρά ο ερευνητής πρέπει να καλλιεργήσει την επιστημονική περιέργεια και να ενθαρρύνουμε ανθρώπους που σκέφτονται με καινοτόμο τρόπο να σκεφτούν έξω από το κουτί όπως λέμε, out of the box, να κάνουν έρευνα που θα φέρει καινοτόμα αποτελέσματα, αλλά και από την άλλη, πρέπει να φέρουμε αυτά τα αποτελέσματα για να λύσουν πραγματικές ανάγκες που εμπνέονται από το χώρο των επιχειρήσεων, από τα ευρύτερα προβλήματα για να μπορεί να λειτουργήσει μια θετική ανατροφοδότηση.

• Ακόμη, βάλατε σαν ερώτηση, και θα συμφωνήσω πάρα πολύ μαζί σας, την ανάγκη να υπάρχει ένα σχέδιο δράσης, να μην υπάρχουν επικαλύψεις, να μην κάνουμε όλοι τα ίδια, αλλά ένα οικοσύστημα ή ένας χώρος στον οποίο θέλουμε να δημιουργήσουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα, αλλά και να λύσουμε καίρια προβλήματα της εποχής.

Όλοι έχουμε μια κοινή βάση γνώσης και αντίληψης, αλλά ο καθένας πρέπει να εστιάζει εκεί που είναι πιο δυνατός και έχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Δηλαδή, να αναγνωρίσουμε ο ένας τα δυνατά σημεία του άλλου και σε εθνικό επίπεδο να υπάρξει και στόχευση σε κάθετους τομείς.

• Αρχίζουμε πλέον και μιλάμε για οικοσυστήματα γύρω από το χώρο. Για παράδειγμα του Agrotech, πώς μπορούμε δηλαδή σε έναν νευραλγικό τομέα για τη χώρα που έχει να κάνει με την υποστήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και την αξιοποίηση αυτού του πλεονεκτήματος που έχουμε, λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, να το ενισχύσουμε με καινοτομία, με τεχνολογία, με επιχειρήσεις γύρω που λειτουργούν και αυτό να αναπτυχθεί σε έναν χώρο και σε έναν άλλο χώρο να δώσουμε έμφαση στο Healthtech κ.λπ..

Παρασκευή Βρυζίδου
Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.