Διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας
Η διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας αναφέρεται στο σχεδιασμό και τη διαχείριση όλων των ενεργειών-δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις διαδικασίες προμήθειας, την παραγωγή-μεταποίηση και όλες τις δραστηριότητες της διανομής.
Επιπλέον, συμπεριλαμβάνει το συντονισμό και τη συνεργασία με όλους τους εταίρους του καναλιού εφοδιασμού, που μπορεί να είναι προμηθευτές, μεσάζοντες, εταιρείες παροχής υπηρεσιών Third Party Logistics (3PL) και πελάτες.
Στην ουσία, η διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας ενοποιεί και ολοκληρώνει το σχεδιασμό, τις προμήθειες, την παραγωγή, την αποθήκευση, τη μεταφορά και τις πωλήσεις τόσο μέσα στις επιχειρήσεις όσο και μεταξύ αυτών.
Logistics είναι το τμήμα της διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας που σχεδιάζει, υλοποιεί και ελέγχει την αποδοτική και αποτελεσματική κανονική και αντίστροφη ροή και αποθήκευση των προιόντων, υπηρεσιών και των σχετικών πληροφοριών από το σημείο προέλευσής τους έως το σημείο κατανάλωσής τους, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των πελατών.
Συστήματα Διαχείρισης Αποθήκης (WMS)
Mε την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για άριστη εξυπηρέτηση των πελατών, οι σημερινές αποθήκες πιέζονται για να αυξήσουν τους στόχους τους όσον αφορά την ακρίβεια του καταλόγου αποθεμάτων, την έγκαιρη υπηρεσία παράδοσης, την εξατομικευμένη εκπλήρωση των παραγγελιών, τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας και την ανταπόκριση στα εξεζητημένα αιτήματα των πελατών.
Έτσι η τεχνολογία της Πληροφορίας έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των λειτουργιών της αποθήκης. Ως μία τέτοια τεχνολογία είναι τα Σύστήματα Διαχείρισης Αποθήκης (Warehouse Management Systems-WMS) τα οποία αποτελούν εφαρμογές λογισμικού που υποστηρίζουν τις καθημερινές εργασίες που λαμβάνουν χώρα σε μία αποθήκη.
Οι εφαρμογές WMS επιτρέπουν την κεντρική διαχείριση των εργασιών σε μία αποθήκη, από την παρακολούθηση της ποσότητας των αποθεμάτων μέχρι την τοποθέτησή τους σε κατάλληλα σημεία μέσα στον αποθηκευτικό χώρο. Αναπτύχθηκαν για την επιτάχυνση του χρόνου φόρτωσης/εκφόρτωσης, τη βελτίωση της εγκυρότητας του καταλόγου αποθεμάτων, τη βέλτιση διαχείριση των χώρων της αποθήκης και την ενίσχυση της παραγωγικότητάς της.
Οι εφαρμογές WMS μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αυτόνομα συστήματα από μία επιχείρηση ή εναλλακτικά μπορούν να αποτελούν ένα υποσύστημα ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης επιχειρηματικών πόρων (ERP).
Λειτουργίες Συστημάτων Διαχείρισης Αποθήκης
Ένα σύστημα WMS διαχειρίζεται το σύνολο των εργασιών που εκτελούνται σε μία αποθήκη ή σε ένα κέντρο διανομής. Συγκεκριμένα, την εισαγωγή των προιόντων στην αποθήκη, τις διαδικασίες συσκευασίας, τη δρομολόγηση των προιόντων μίας παραγγελίας και τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της αποθήκης ή του κέντρου διανομής. Συνήθως τα συστήματα WMS συνδέονται με εργαλεία αυτόματης εισαγωγής δεδομένων γραμμωτού κώδικα (barcode) και με τεχνολογίες ραδιοσυχνοτήτων (Radio Frequency Technology, RFID).
Eπιτρέπει, επίσης, στα μέλη μίας επιχείρησης να λαμβάνουν αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα της επιχείρησης. Αποφάσεις που αφορούν θέματα της Διοίκησης Logistics, σε:
- Λειτουργικό επίπεδο, όπως: διαχείριση παραγγελιών, προιόντων, αποθεμάτων.
- Σε τακτικό επίπεδο, όπως: χωροθέτηση και χωροταξία, πρόβλεψη ζήτησης, επιλογή τρόπου(φιλοσοφίας) αποθήκευσης, επιλογή συστημάτων αποθήκευσης και ενδοδιακίνηση.
- Σε στρατηγικό επίπεδο, όπως: ανάθεση σε τρίτους (Third Party Logistics, 3PL’s), επιλογή προιόντων, διείσδυση σε νέες αγορές, προσδιορισμός αριθμού και θέσης αποθηκών.
Ένα τυπικό WMS διαχειρίζεται ακριβείς και έγκυρες πληροφορίες που επιτρέπουν στην επιχείρηση να ελαχιστοποιήσει τα αποθέματα, να βελτιώσει τη δρομολόγηση και τον προγραμματισμό των οχημάτων μεταφοράς και γενικότερα να βελτιώσει τα επίπεδα εξυπηρέτησης των πελατών.
Πλεονεκτήματα Συστημάτων Διαχείρισης Αποθηκών
Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τις λύσεις των Συστημάτων Διαχείρισης Αποθηκών προσπαθούν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους μέσω της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των αποθεμάτων. Τα οφέλη για την εταιρεία είναι ιδιαιτέρως σημαντικά.
- Αποφυγή ελλείψεων προιόντων
- Αποφυγή συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας από ένα αγαθό.
- Παρακολούθηση των θέσεων και των μετακινήσεων των προιόντων και την καταστροφή τυχών ευπαθών προιόντων.
- Απομόνωση του ανθρώπινου παράγοντα για αποφυγή λαθών.
- Εξοικονόμηση προσωπικού με την αυτοματοποίηση της διαδικασίας
- Άμεση εξαγωγή συγκεντρωτικών αναφορών και στοιχείων.
- Παρακολούθηση των τάσεων αγοράς και πώλησης για την σωστή λήψη αποφάσεων