Πώς η Κυπριακή Δημοκρατία ΔΕΝ θα μετατραπεί σε τουρκικό προτεκτοράτο – Του Σάββα ΙακωβίδηΤις τελευταίες εβδομάδες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει ή και να συναινέσει ώστε η Κύπρος να μετατραπεί σε τουρκικό προτεκτοράτο. Στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (24/9/21), επισήμανε ότι «η τελική επιδίωξη της Τουρκίας είναι να μετατρέψει την Κύπρο σε προτεκτοράτο της».

Σε δηλώσεις του μετά τη στρατιωτική παρέλαση για την 61η επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας (1/10/21), ο Ν. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη «βούληση όσων θέλουν να μετατρέψουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε τουρκικό προτεκτοράτο». Εξάλλου, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των εκτοπισμένων κατοίκων της περιοχής Μόρφου (10/10/21), διαβεβαίωσε σε έντονο ύφος:

 • «Πρέπει να γίνει συνείδηση στον κάθε πατριώτη πως, εάν δεχθούμε τις αξιώσεις που προβάλλουν, η Κύπρος, όπως τα κατεχόμενα, θα μετατραπούμε σε προτεκτοράτο της Τουρκίας και εγώ δεν είμαι αποφασισμένος να παραδώσω προτεκτοράτο με τη λήξη της θητείας μου». 

Ο ΥπΕξ της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης, μιλώντας ενώπιον της Κοιν. Επιτροπής Οικονομικών (16/11/2020), εξέφρασε την «προσωπική του ανησυχία για τον κίνδυνο προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία, αν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι το 2023». 

Τις ίδιες ακριβώς εκτιμήσεις εξέφρασε και ο πρώην κατοχικός ηγέτης, Ακιντζί, σε συνέντευξή του (18/8/2021) στην τ/κ εφημερίδα «Γενί Ντουζέν». Σε συνέντευξή του στην Edith L. Lederer [The Associated Press (29/9/2021)], ο Κύπριος ΥπΕξ επισήμανε πως «αυτό που βλέπουμε από την Τουρκία είναι η προώθηση μιας νεο-Οθωμανικής πολιτικής στην περιοχή», επειδή «επιδιώκει να καταστεί περιφερειακός ηγεμόνας».

 • Η κυπριακή πολιτική ηγεσία, όπως συχνά και η ελλαδική, άλλωστε, αριστεύει σε ανέξοδες διαπιστώσεις, σε βροντώδεις διακηρύξεις και σε νευρώδεις διαβεβαιώσεις. Όταν, όμως, έρχονται στο διά ταύτα, «βουν επί της γλώττης έχουν»! 

Πριν από λίγες ημέρες, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό παραβίασε την ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ και εμπόδισε εργασίες του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo». Και τώρα οι μπουλντόζες ανέλαβαν ξανά δράση στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Ελλάδα και Κύπρος κατάπιαν την παραβίαση, η οποία συνιστά ξανά βάναυση αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων τους και της εξαγγελθείσας ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πώς θα εμποδίσει προτεκτορατοποίηση της Κύπρου; 

 • Πώς θα ματαιώσει τα τουρκικά σχέδια προσάρτησης και τουρκοποίησής της; Εμμένει μονότονα σε επανάληψη του διαλόγου «από εκεί που μείναμε στο Crans Montana» διότι, λέγει, με πολιτικά, νομικά και διπλωματικά μέσα και με στήριγμα το Διεθνές Δίκαιο, θα πετύχουμε την απαλλαγή από τον Αττίλα. 

Προφανώς δεν έχει μελετήσει ούτε τον Θουκυδίδη ούτε τον Σουν Τζου και κανέναν θεωρητικό των Διεθνών Σχέσεων. 

Λευκωσία και Αθήνα έχουν όπλα στην πολιτικο-διπλωματική φαρέτρα τους αφού απορρίπτουν την πολεμική επιλογή. Οι κατ’ εναντίον του Ελληνισμού αρπακτικοί και κατακτητικοί τουρκικοί στόχοι είναι ξεκάθαροι. Πώς θα στομωθούν και πώς θα αχρηστευθούν; 

Υπάρχουν τρόποι, αρκεί η πολιτική ηγεσία να συνειδητοποιήσει τους φοβερούς κινδύνους που απειλούν τον Ελληνισμό. Ελλάδα και Κύπρος καλούνται να προσδιορίσουν την υψηλή στρατηγική τους. Βρίσκονται ενώπιον διλήμματος: Κατευνασμός και υποταγή στις τουρκικές αξιώσεις ή αντίσταση δι’ όλων των μέσων. 

 • Ποιο είναι το ξεκάθαρο αφήγημά τους; Γιατί μέχρι σήμερα δεν διαμήνυσαν στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ όσο κατέχει την Κύπρο, ασελγεί στο Αιγαίο και παραβιάζει το Διεθνές και Κοινοτικό Δίκαιο; Διότι, δυστυχώς, ισχύει η άθλια Σημιτική πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας και εξημέρωσης του τουρκικού θηρίου.

Είναι τραγικό: Ελλάδα και Κύπρος είναι οι μόνες χώρες που επιμένουν να θέλουν ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ! Πρώτα, όμως, να εμμείνουν απαρέγκλιτα στην υλοποίηση των κυπρογενών υποχρεώσεών της. Διαπορεί κάθε Έλληνας Κύπριος: 

 • Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία απουσίασε από την ελληνογαλλική συμφωνία; Η Αθήνα γιατί παραγνώρισε την αχίλλειο πτέρνα της άμυνάς της, που είναι ο αδύναμος κυπριακός κρίκος; Εκτός και αν ισχύει απαρασάλευτα ότι «η Κύπρος κείται μακράν». Γιατί δεν οριοθετείται η ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου; Πού χάθηκε το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου; 

Ακόμα και οι πλέον αδαείς αντιλαμβάνονται ότι η διζωνική δήθεν ομοσπονδία οδηγεί αφεύκτως στην τουρκοποίηση της Κύπρου. Γιατί δεν απορρίπτεται και να χαραχθεί μία νέα, πανεθνική στρατηγική απελευθέρωσης από τον Αττίλα; 

Η Λευκωσία καλείται να συνάψει αμυντικές συμφωνίες με γειτονικές χώρες αφού η τουρκική απειλή είναι κοινή και η τουρκοδιζωνική είναι αντίθετη με τα συμφέροντά τους. Είναι ορθή η θέση Αναστασιάδη για επανένταξη των Τ/κ στην Κυπριακή Δημοκρατία και επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60 με συγκεκριμένες τροποποιήσεις. Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται ενώπιον δύο επικίνδυνων δεδομένων. 

 • Πρώτον, μέχρι η Ελλάδα να αποκτήσει τις γαλλικές φρεγάτες, θα υπάρχει ένα αμυντικό κενό τεσσάρων χρόνων. Έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι η Τουρκία δεν θα το εκμεταλλευτεί για να προκαλέσει τετελεσμένα πρώτα στην Κύπρο και μετά στο Αιγαίο; 

Δεύτερον, το 2023 θα διεξαχθούν εκλογές στην Τουρκία. Ο Ερντογάν θέλει να προσφέρει στους Τούρκους μια μεγαλύτερη Τουρκία, αναλώμασι της κατεχόμενης Κύπρου, της Συρίας, του Ιράκ ή και της Ελλάδος. Αυτές τις εφιαλτικές προοπτικές, Ελλάδα και Κύπρος πότε, πώς και με ποια μέσα και ποιους θα τις εξουδετερώσουν; 

Σάββας Ιακωβίδης

Πρώην Αρχισυντάκτης-Διευθυντής – Αρθρογράφος-αναλυτής στην κυπριακή εφημερίδα «Η Σημερινή» -ΜΑ στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας-Πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Δημοσιογραφίας της Lille – Université Catholique de Lille–France.

2 σχόλια στο άρθρο “Πώς η Κυπριακή Δημοκρατία ΔΕΝ θα μετατραπεί σε τουρκικό προτεκτοράτο – Του Σάββα Ιακωβίδη

 1. Νηρέας( στελιος)

  - Edit

  Απαντήστε

  Σε θεωρητικο επιπεδο ,η μονη χωρα φίλα προσκειμενη στη χωρα μας ειναι η Γαλλια!!
  Σε πρακτικο επιπεδο;
  Μολις χθες ανακοινωθηκε απο το γαλλικο υπουργειο εθνικης αμυνας,πως η ελληνογαλικη αμυντικη συμφωνια η οποια υπεγραφη πριν μια βδομαδα,εξαιρεί την εληνικη ΑΟΖ και την θεωρει εκτος ε π ι κ ρ α τ ε ί α ς!!!
  Η ιστορια φωναζει και ειναι αξιοπιστος μαρτυρας!!
  Σε περιπτωση θερμου επεισοδιου με την τουρκια,η Γαλλια επ ουδενι θα συντρεξει ως συμμαχος και αρωγος της Ελλαδος!!
  Γιατι;
  Γιατι η Ιστορια διδασκει!!!
  Την παρασκευη 19 Ιουλιου 1974 απεπλευσαν απο το ναυσταθμο της Σαλαμινος τα δυο απο τα τεσσερα συγχρονα ελληνικα υποβρυχια,τα Γλαυκος και Νηρευς,αντιστοιχα!!
  Τα αλλα δυο ,για την Ιστορια,ησαν τα : Τριτων και Πρωτευς,παλι αντιστοιχα!!
  Ευρισκομενα ομως σε αποσταση αναπνοης απο τις ακτες της Κυπρου,ανακληθησαν και ανεκρουσαν πρύμνες δυο,δυο φορες!!
  Εκεινες τις ωρες εβρισκετο εν εξελιξει το σχεδιο Ατιλλας και οι τουρκικες δυναμεις ” ακουμπουσαν” την Κερυνεια!
  Και ενω τα δυο ελληνικα υποβρυχια εβρισκοντο 40 μιλια πριν την δεινοπαθούσα Κερυνεια,πηραν εντολη-διαταγη επιστροφης,φυσικα στον ναυσταθμο Σαλαμινος!!
  Και αμερικανικα πλοια,συμμαχικα και φιλια στην Ελλαδα αλωνιζαν απο τις ακτες της Κρητης εως τις ακτες της Κερύνειας!!
  Και αν δεν σας καλυπτουν τα παραπανω αξιοπιστα αι αδιασειστα στοιχεια,υπαρχει και μια δικη μου ,μικρη μαρτυρια!!
  Ανημερα της εισβολης του Ατιλλα στην Κυπρο,σαββατο 20 ιουλιου 1974 και περι ωραν 11 πμ,βρισκομουν σε διπλανο χωριο του χωριου μου,ειρησθω εν παροδω,το χωριο μου βλεπει το Αιγαιο και το χωριο που βρισκομουν βλεπει την Βοιβηίδα,την λιμνη Καρλα και διπλα στην λιμνη υπαρχει το χωριο Στεφανοβίκειο,βαση των ελικοπτερων και εκεινη την αποφραδα για συμπαντα τον ελληνισμο ημερα ,σκοτείνιασε ο ηλιος απο τα αμετρητα ελικοπτερα τα οποια προσγειώνονταν στο γηπεδο του παραλιμνιου χωριου!
  Μικρο παιδι φοβηθηκα βλεποντας αυτη την μετακινουμενη πολεμικη μηχανη και καποιος διπλα μας μεγαλος σε ηλικια και ψυχραιμος ειπε: για να μετακινουνται τα ελικοπτερα ολα,μαλλον εχουμε πολεμο και σε λιγες ωρες απογευμα της 20 ης Ιουλιου κηρυχτηκε επιστρατευση!!
  Και τον Ιανουαριο του 1996 και τοτε” συμμαχοι” ηταν οι αμερικανοι και ολοκληρο το Νατο,αλλα μετα το επεισοδιο στα Ιμια ακολουθησε τηλεφωνημα αμερικανικο που ελεγε στον ελληνα πρωθυπουργο με υφος απειλιτικο: επωάστε τα ωά σας!!
  Και παλι κατι απο την Ιστορια που μας μαθαινει αλλα λησμονουμε!!
  Οταν ανοιξε η ορεξη του Ατιλλα και τον Αυγουστο του 74 κατελαβε την μιση Κυπρο,ο πρωθυπουργος της Ελλαδος ειπε: η Κυπρος πεφτει μακρυα!!
  Ακουσον!ακουσον!
  Και οι βομβες των τουρκων πεφταν απο κοντα,στην καρδια της Κερυνειας,στην καρδια της Κυπρου!!
  Ολα τα κρατη εξοπλιζονται,μιας και ο ανθρωπος ειναι το τελειοτερο δημιουργημα στον κοσμο θεωρητικα,πρακτικα ο ανθρωπος βγαζει τα ματια του συνανθρωπου του και οι λαοι βγαζουν τα ματια των συλλαών των!!
  Ολα τα κρατη φτωχα η μη συμμετεχουν στην κουρσα των εξοπλισμων για αμυντικη ικανοτητα η και επιθετικη!!
  Αλλα …υπαρχουν και οι ανθρωποι καιωοι αναγκες του προς βιοπορισμον έστω!!
  Και ειπε ελληνας νομικος συμβουλος του ΕΦΚΑ Ελλαδος σε διενεξη με αριφνητους και φτωχους συνταξιουχους: προηγουνται οι εξοπλισμοι και επονται τα αναδρομικα,ο ιδρωτας,ο κοπος,ο πονος,η φτωχεια και ο μαρασμος των ξωμαχων της ζωης!!
  Homo hominis lupus est!!!
  Ο λυκος θα φαει,θα φαει,αλλα θα κορεσει την πεινα του,ο ανθρωπος θα σκοτωσει ,θα σκοτωσει αλλα θα ανοιξει η ορεξη του!!
  Και υπ οψιν: το ’74 οι τουρκοι δεν ειχαν ουτε προηγμενης τεχνολογια υποβρυχια σαν τα 4 δικα μας,ουτε τα ισχυρα για τοτε αεροπλανα φαντομ,ειχαν ομως θρασος και πλατες στος συμμαχους του ΝΑΤΟ,στο οποιο ανηκε τοτε και η Ελλαδα!!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.