Έρχεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας το πρώτο εξάμηνο του 2022 – Τι είναι, πώς θα λειτουργεί



Το πρωτοποριακό εργαλείο της ψηφιακής κάρτας εργασίας περιλαμβάνεται μεταξύ των δράσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την αξιοποίηση των πόρων ύψους 2,6 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί από το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του σχεδίου, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, «αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο του νέου Νόμου για την Προστασία της Εργασίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «με την ψηφιακή κάρτα ο κάθε εργαζόμενος έχει στα χέρια του την εγγύηση ότι δεν θα δουλέψει ούτε μία ώρα χωρίς να πληρωθεί για αυτήν, καθώς θα εξασφαλίζει ότι η παρακολούθηση των ωρών εργασίας θα γίνεται στην πράξη και όχι στη θεωρία και ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν καθαρούς λογαριασμούς με τους εργοδότες τους.

Το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία από το πρώτο εξάμηνο του 2022, αρχικά από τις τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως τα σούπερ μάρκετ.

Τι είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εργαλείο για τον έλεγχο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, που εγγυάται την τήρηση του ωραρίου εργασίας και τις αμοιβές των εργαζομένων, ενώ συμβάλλει στην αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται οι επιχειρήσεις που τηρούν τη νομοθεσία από εκείνες που εφαρμόζουν παράνομες πρακτικές.

Τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει παρουσίαση της ψηφιακής εφαρμογής του Εργάνη, χάρη στην οποία οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες για την απασχόλησή τους. Στόχος σύντομα το μέτρο να καλύπτει το σύνολο της αγοράς εργασίας. Ο προϋπολογισμός είναι 8 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι είναι περισσότεροι από 2 εκατ. μισθωτοί.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.