Συμμετοχή του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια στην απεργία και στο συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ



Το νέο βήμα στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε., με την μορφή της αύξησης κεφαλαίου χωρίς την συμμετοχή του Δημοσίου, παράλληλα με την απολιγνιτοποίηση, αποτελεί ένα νέο χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζόμενων και του λαού. Είναι ένα ακόμα βήμα στην πολιτική της απελευθέρωσης του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε κάθε βήμα σε αυτή την πορεία κερδισμένοι έβγαιναν οι επιχειρηματικοί όμιλοι αι χαμένοι οι εργαζόμενοι και ο λαός. Αυτήν την πολιτική υπηρέτησαν πιστά και απαρέγκλιτα όλες οι κυβερνήσεις, εκλεγμένοι στην τοπική διοίκηση βάζοντας ο καθένας το λιθαράκι που του αναλογούσε στην υπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο της ενέργειας. 

Την ουσιαστικότερη στήριξη όμως σε αυτή την πολιτική την έδωσαν οι εργοδοτικοί –κυβερνητικοί συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ που ανέλαβαν το ρόλο του δούρειου ίππου στο κίνημα των εργαζόμενων όχι μόνο για να κάμψουν τι αντιδράσεις των εργαζόμενων αλλά να τους κάνουν και υπερασπιστές της πολιτικής αυτής, υπερασπιζόμενοι την εργοδοσία και καλλιεργώντας την αντίληψη, ότι από τα κέρδη της ΔΕΗ Α.Ε θα δουν όφελος και οι εργαζόμενοι. Επίσης έβαλαν εμπόδια με τη στάση τους και τα συντεχνιακά αιτήματα, στην κοινή συμπόρευση εργαζόμενων άλλων κλάδων και του λαού με την ενίσχυση του κοινωνικού αυτοματισμού. Κάθε βήμα στην απελευθέρωση, στην ιδιωτικοποίηση είχε την σφραγίδα τους.. 

ΤΩΡΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ – ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ

Όλοι οι υπερασπιστές της απελευθέρωσης του κλάδου της ενέργειας μας έλεγαν ότι ο ανταγωνισμός θα έφερνε μείωση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, θα δημιουργούνταν νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας κ.α. Τι δείχνει όμως η πραγματικότητα μετά την προώθηση αυτής της πολιτικής: 

  • Τετραπλασιασμό της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργατικά λαϊκά – νοικοκυριά. Αύξηση του ποσοστού ενεργειακής φτώχειας του λαού. 
  • Αύξηση της ανεργίας. Επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (οκτάμηνα και εργολαβίες) με μισθούς πείνας χωρίς Σ.Σ.Ε. Συνεχής περιορισμός των δικαιωμάτων του μόνιμου προσωπικού. Χειροτέρευση των μέτρων υγείας και ασφάλειας κ.α.
  • Μεγαλύτερη εκμετάλλευση και  καταστροφή του περιβάλλοντος, καθυστερήσεις και ακυρώσεις στις μετεγκαταστάσεις.

Αποδείχτηκε ότι όσο ο κλάδος της ενέργειας θα λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος τόσο περισσότερα θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός όπως και στο νέο βήμα στην ιδιωτικοποίησης.

Κερδισμένοι θα βγουν οι μέτοχοι της ΔΕΗ Α.Ε. που θα δουν τα κέρδη τους να αυγατίζουν από τις επενδύσεις στις ΑΠΕ και τις επενδύσεις στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ Α.Ε προβλέπει 5δίς ευρώ μέχρι το 2026. (περίπου ένας νέος «ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5» κάθε χρόνο). Θα μπουκώσουν από τις χρηματοδοτήσεις των ταμείων πράσινης μετάβασης, θα βάλουν χέρι στο λιγνίτη και στα υδροηλεκτρικά, θα αξιοποιήσουν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που τους εξασφάλισαν οι κυβερνήσεις.   

  • Χαμένοι θα βγουν οι εργαζόμενοι του κλάδου θα δεχτούν νέο χτύπημα στα δικαιώματα τους. Μετά την μεγάλη αύξηση της ανεργίας που θα φέρει η απολιγνιτοποίηση θα επεκταθούν οι εργολαβικές σχέσεις εργασίας με μισθούς πείνας και άθλιες εργασιακές συνθήκες. Θα χτυπηθούν πιο αποφασιστικά τα δικαιώματα του μόνιμου προσωπικού. Θα προωθηθούν τα μέτρα που προέβλεπε τα σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ Α.Ε, όπως κατάργηση της μονιμότητας, η αξιολόγηση που στόχο έχει την μείωση μισθών και την μετατροπή τους σε πειθήνια εργαλεία. Δεν είναι τυχαίο ότι στη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» δεν υπάρχει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το προσωπικό. Θα αξιοποιηθεί ο νόμος έκτρωμα του Χατζηδάκη για κατάργηση του 8ωρου και την καταστρατήγηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
  • Χαμένος θα βγει ο λαός που θα δει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται. Ήδη έχουν ανακοινωθεί νέες υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια. Τα κέρδη των μετόχων της ΔΕΗ Α.Ε. θα πιέσουν για μεγάλες αυξήσεις στην τηλεθέρμανση μιας και η ΔΕΗ Α.Ε θα είναι ο μοναδικός πάροχος θερμικής ενέργειας. Ήδη τα σχέδια προβλέπουν αύξηση της τιμής της 150%. Όλα αυτά θα εντείνουν την ενεργειακή φτώχια των εργαζόμενων και του λαού. 
  • Μπαίνουν σε κίνδυνο οι μετεγκαταστάσεις που εκκρεμούν και η αποκατάσταση εδαφών στα ορυχεία θα προχωρήσει πιο αποφασιστικά με κριτήριο το κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες. 

 

Συνάδελφε, συναδέλφισσα

Δεν υπάρχει χρόνος γι’ άλλες αυταπάτες. Παίρνουμε την οργάνωση του αγώνα στα χέρια μας. Κάθε βάρδια, κάθε συνεργείο με συλλογικές διαδικασίες να γίνει πυρήνας οργάνωσης του αγώνα.

Μη  ακούς τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας που για μια ακόμα φορά προσπαθούν να σε κοροϊδέψουν ρίχνοντας τυράκια για να αποσπάσουν την ανοχή σου. Αυτοί που λένε ότι τώρα που θα είναι ιδιωτική εταιρεία η ΔΕΗ Α.Ε θα δικαιούσαι δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα κρύβουν την συνολικότερη επίθεση στα δικαιώματα σου. Όποια αύξηση κερδήθηκε με σκληρούς αγώνες. Θέλουν να σε κάνουν συμμέτοχο στη σφαγή σου διεκδικώντας χειρότερους όρους. Υπάρχει πείρα από τους μισθούς πείνας και τα κλεμμένα δώρα στους εργολάβους της ΔΕΗ Α.Ε.  

Σου λένε ότι τώρα με τον ιδιώτη θα υπάρχει ενδιαφέρον για παράταση της ζωής των λιγνιτικών μονάδων αφού αυτό θα εξυπηρετεί τα κέρδη τους καλλιεργώντας αυταπάτες και στους συμβασιούχους εργαζόμενους (οχταμηνίτες, εργολαβικούς) ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για κάποια χρόνια ακόμα. Ακόμα και να υπάρξει παράταση αυτό δεν θα γίνει με κριτήριο τις δικές σου ανάγκες. Με λιγνίτη η όχι η επίθεση στα δικαιώματα σου θα είναι ίδια. Τα κέρδη της ΔΕΗ Α.Ε και ικανοποίηση των αναγκών σου δεν συμβαδίζουν. Δεν είναι η επιλογή σου είτε ξεπατωμένος με μισθό πείνας στη ΔΕΗ είτε με επιδόματα φτώχιας σε προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης.           

Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος του κοινού, ενωτικού, μαζικού αγώνα όλου του λαού ενάντια στην πολιτική που μας μαυρίζει τη ζωή. Εργαζόμενοι στον κλάδο της ενέργειας, το σύνολο των εργαζόμενων, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, βιοπαλαιστές αγρότες, νεολαία και γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων με τα σωματεία τους και τους φορείς τους να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αναγκών μας.  

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙ Η ΓΕΝΟΠ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΕΕΝ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΙΣ 4:30M.M. ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ  THN ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ ΣΤΙΣ 5:00Μ.Μ

Διεκδικούμε:

  • Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
  • Μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά λαϊκά – νοικοκυριά. Ούτε μέρα χωρίς τηλεθέρμανση, καμιά σκέψη για αύξηση της τιμής της. 
  • Υπογραφή Σ.Σ.Ε εργασίας για οχταμηνίτες και εργολαβικούς. Όχι στην εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ Α.Ε που χτυπάει τα δικαιώματα των εργαζόμενων (αξιολόγηση, κατάργηση μονιμότητας κ.α.). Αυξήσεις στους μισθούς. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας.
  • Μέτρα προστασίας από την πανδημία. Να μην πληρώνουν οι εργαζόμενοι τα τεστ από τη τσέπη τους να αναλάβει η εργοδοσία και το κράτος. Ενίσχυση των δομών υγείας της περιοχής (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, περιφερειακά Ιατρεία). Καμία συζήτηση για συγχώνευση και κλείσιμο κλινικών.  

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.