Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας με θέμα τον Διασυνοριακό Διάλογο Πολιτών για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία



Διασυνοριακός Διάλογος Πολιτών για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία από το EDIC Δυτικής Μακεδονίας – Δυνάμωσε τη φωνή σου

Με μεγάλη συμμετοχή και ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η υβριδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Δυτική Μακεδονία” του ΕΣΠΑ 2014-2020, σε συνεργασία με το Δήμο Αμυνταίου και το Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των δράσεων Διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης, με τίτλο: “Διασυνοριακός Διάλογος Πολιτών για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Οι γείτονες συνομιλούν για το Περιβάλλον, την Κλιματική Αλλαγή και την Περιφερειακή Ανάπτυξη”. Η εν λόγω υβριδική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021, στις 17:00, σε 6 συνολικά Σημεία Διαλόγου στην Ελλάδα και στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τα 4 από αυτά ήταν στις Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και τα 2 Σημεία Διαλόγου στο Δήμο του Βαλάντοβο και των Σκοπίων.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη και υπό την Αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (Committee of the Regions) και του Ιδρύματος Bertelsmann Stiftung.

Τον Διάλογο, στον οποίο συμμετείχαν διακεκριμένοι Καθηγητές Πανεπιστημίου, Έλληνες Ευρωβουλευτές, στελέχη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και στελέχη της Επιτροπής των Περιφερειών, έκαναν εισηγήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών προκλήσεων, η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κα Ελένη Σωτηροπούλου, ο Καθηγητής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης – Κολλέγιο Perrotis, Δρ. Γιώργος Φυτιάνος και η Βουλευτής του Ανεξάρτητου Δημοκρατικού Κόμματος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κα Monika Zajkova. Επίσης, κατά την εναρκτήριες εισηγήσεις, απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Άνθιμος Μπιτάκης και ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος. Τον πρώτο κύκλο Διαλόγου άνοιξε με ομιλία ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κωνσταντίνος Αρβανίτης, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δρ. Νίκος Γιαννής, η Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Δυτικής Μακεδονίας, κα Κατερίνα Δαδαμόγια και τέλος, τον πρώτο κύκλο του Διαλόγου, έκλεισε η Βουλευτής της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μακεδονίας, κα Dragica Gjavochanova.

Στον δεύτερο κύκλο Διαλόγου αναγνώστηκε ο χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, κ. Ιωάννη Κιοσέ και συμμετείχε με ομιλία ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμυνταίου, κ. Χρήστος Θωμαΐδης και ο Πρόεδρος της MODOM, κ. Aleksandar Pandilovski. Τέλος, έδωσαν επιλογικό σχολιασμό ο Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας κ. Κώστας Φιλιππίδης και ο Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, οι οποίοι συνεχάρησαν και ευχαρίστησαν όλους τους διοργανωτές, υποστηρικτές και συμμετέχοντες/ουσες για το ενδιαφέρον που ανέδειξαν να λάβουν μέρος σε μία τόσο ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία και τόνισαν πως παρόμοιες δράσεις για τη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών/χωρών είναι θεμιτό να συνεχίσουν και μελλοντικά.

Τον συντονισμό των έξι Σημείων Διαλόγου των δύο χωρών είχαν έγκριτοι δημοσιογράφοι της Περιφέρειας Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, για το Σημείο Διαλόγου της Φλώρινας συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος και εκδότης κ. Αντώνης Πουγαρίδης, η δημοσιογράφος κα Τάνια Όττα για το Σημείο Διαλόγου στο Αμύνταιο, ο δημοσιογράφος κ. Παναγιώτης Πλιάτσιος για το Σημείο Διαλόγου στην Κοζάνη, η δημοσιογράφος κα Ελίνα Μακρή για το Σημείο Διαλόγου στη Θεσσαλονίκη, ο συντονιστής κ. Vladimir Lazov για το Σημείο Διαλόγου στο Βαλάντοβο και η συντονίστρια κα Anelija Mitrova για το Σημείο Διαλόγου στα Σκόπια.

Τα τέσσερα Σημεία στην Δυτική και Κεντρική Μακεδονία όπου αναπτύχθηκε ο Διάλογος με φυσική παρουσία των πολιτών, ήταν το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης στη Φλώρινα, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμυνταίου, η Αίθουσα Κωνσταντίνος Καραμανλής στο κτήριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ Κοζάνης και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη (Αμερικανική Γεωργική Σχολή – Perrotis College).

Επιπροσθέτως, στο Διάλογο συμμετείχαν δια ζώσης, πολίτες από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και ειδικότερα από τον Δήμο του Βαλάντοβο αλλά και από τον Δήμο των Σκοπίων (Youth Alliance – Krusevo).

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι και στα έξι Σημεία Διαλόγου παρευρέθηκαν με φυσική παρουσία, συνολικά πάνω από 80 πολίτες που είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά σε μια σπουδαία στιγμή, διαμορφώνοντας με τη φωνή τους το Μέλλον της Ευρώπης. Εκεί, μπόρεσαν να συνομιλήσουν με τους εκλεγμένους πολιτικούς αλλά και να θέσουν εύλογες απορίες και προβληματισμούς σχετικά με τη νεολαία, το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή αλλά και την περιφερειακή ανάπτυξη. Επίσης, ο Διάλογος προβαλλόταν σε live streaming στα ελληνικά, από το YouTube κανάλι του ΟΕΝΕΦ και αντίστοιχα στα Μακεδονικά από το YouTube κανάλι του Youth Alliance – Krusevo. Η προβολή των εξ αποστάσεως θεατών μόνο για το ελληνικό κανάλι μέχρι στιγμής, ανέρχεται στα 280 άτομα.

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας και το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας θέλει να εκφράσει θερμά ευχαριστήρια σε όλους τους διοργανωτές για την συμμετοχή και την αρωγή τους στην εκδήλωση και ειδικότερα στην κα Βιργινία Ε. Αυγουστινάκη, Υπεύθυνη Πληροφόρησης & Επικοινωνίας της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε. Π. Δυτικής Μακεδονίας, ΕΣΠΑ 2014-2020.

Επισημαίνεται πως καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, τηρήθηκαν αυστηρά οι κανόνες που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, λόγω COVID-19.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.