Σειρά εκπαιδευτικών δράσεων από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Συντήρησης



Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, σε συνεργασία με τον Δήμο Βοΐου, την Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης, διοργανώνει από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021 έως και την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021, μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων υπό τον γενικό τίτλο «Ο πολυσχιδής κόσμος της συντήρησης» συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Συντήρησης

Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Συντήρησης αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations–ECCO), την οποία στην Ελλάδα στηρίζουν η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM. Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Συντήρησης εορτάστηκαν για πρώτη φορά το 2018, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης λαμβάνει μέρος από το 2019. Στόχος του συγκεκριμένου θεσμού είναι να αναδειχθεί η συμβολή της συντήρησης στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και να γνωρίσει το ευρύ κοινό την αθέατη πλευρά του επαγγέλματος του συντηρητή.

Το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δράσεων έχει ως ακολούθως:

∙    Παρουσίαση των εργασιών συντήρησης των εικόνων του παρεκκλησίου της Ζωοδόχου Πηγής Σιάτιστας

Σιάτιστα, Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας

Δευτέρα και Τρίτη, 4 και 5 Οκτωβρίου, ώρες 8:00-14:00

Η εκπαιδευτική δράση απευθύνεται κυρίως σε σχολικές μονάδες με έμφαση σε μαθητές Γυμνασίων. Πρόκειται για εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα φέρει τους μαθητές σε επαφή με το έργο των αγιογράφων της περιοχής του Βοΐου, γνωρίζοντάς τους τις τεχνικές κατασκευής και συντήρησης των φορητών εικόνων. Στο χώρο θα βρίσκονται συντηρητές της ΕΦΑ Κοζάνης και του Δήμου Βοΐου,  αρχαιολόγος  της ΕΦΑ Κοζάνης που θα μιλήσει  για τις εικόνες του Βοΐου καθώς και ο συντηρητής και αγιογράφος Κωνσταντίνος Τζαναμπέτης, που θα αναφερθεί στις τεχνικές κατασκευής των εικόνων. 

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε ομάδες, κατόπιν συνεννοήσεως. Για τη συμμετοχή στη δράση θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση αυξημένου ενδιαφέροντος, είναι εφικτή η επανάληψη του προγράμματος κατόπιν συνεννοήσεως.

 ∙    γνωρίζοντας του αγιογράφους του τόπου μας και συντηρώντας τα δημιουργήματά τους

Τσοτύλι, Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου

Πέμπτη και Παρασκευή 7 και 8 Οκτωβρίου, ώρες 8:00-14:00

Η εκπαιδευτική δράση απευθύνεται κυρίως σε σχολικές μονάδες με έμφαση σε μαθητές Γυμνασίων.  Πρόκειται για εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα φέρει τους μαθητές σε επαφή με το έργο των αγιογράφων της περιοχής του Βοΐου, γνωρίζοντάς τους τις τεχνικές κατασκευής και συντήρησης των φορητών εικόνων. Στο χώρο θα βρίσκονται συντηρητές της ΕΦΑ Κοζάνης και του Δήμου Βοΐου,  αρχαιολόγος  της ΕΦΑ Κοζάνης που θα μιλήσει  για τις εικόνες του Βοΐου καθώς και ο συντηρητής και αγιογράφος Κωνσταντίνος Τζαναμπέτης, που θα αναφερθεί στις τεχνικές κατασκευής των εικόνων. 

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε ομάδες, κατόπιν συνεννοήσεως. Για τη συμμετοχή στη δράση θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση αυξημένου ενδιαφέροντος, είναι εφικτή η επανάληψη του προγράμματος κατόπιν συνεννοήσεως.

∙     «Ψηφίδα, ψηφίδα…»: εκπαιδευτική δράση εκμάθησης κατασκευής και συντήρησης ψηφιδωτού

Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2021, ώρες 9:00-13:30

Εκπαιδευτική δράση αποκλειστικά για παιδιά Γυμνασίου: Οι μαθητές θα ξεναγηθούν σε ομάδες, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε δύο ομάδες μαθητών, έως 20 ατόμων, κατά τις ώρες 9:00-10:45 και 11:00-12:45. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση αυξημένου ενδιαφέροντος από την Εκπαιδευτική Κοινότητα, είναι εφικτή η επανάληψη του προγράμματος κατόπιν συνεννοήσεως.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Επίσκεψη στο Εργαστήριο Συντήρησης, όπου οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με τα τεχνολογικά μέσα, τα υλικά και τον εξοπλισμό για τη συντήρηση των αρχαιολογικών αντικειμένων. Στη συνέχεια, θα τους ζητηθεί να παίξουν το ρόλο του συντηρητή και να ανακαλύψουν τον θαυμαστό κόσμο της συντήρησης ενός ψηφιδωτού. Παράλληλα, ανά ομάδες θα έρθουν σε επαφή με τα υλικά και τα εργαλεία για την κατασκευή ενός ψηφιδωτού. Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα κατανοήσουν τα βήματα της συντήρησης των αρχαιολογικών αντικειμένων αλλά και την αναγκαιότητα της συντήρησής τους για την περαιτέρω μελέτη τους από τους αρχαιολόγους. Τέλος, θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση του Μουσείου από αρχαιολόγο, εστιάζοντας στη συντήρηση των αντικειμένων.  

  • Επίσκεψη στο εργαστήριο συντήρησης

Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2019, ώρες 11:00-13:00

Η δράση απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της συντήρησης. Οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στο Εργαστήριο Συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής.

Για τις παραπάνω δράσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προκρατήσουν τη θέση τους ως εξής:

Για την Σιάτιστα και το Τσοτύλι, επικοινωνώντας τηλεφωνικά (πρωινές ώρες) με την κ.  Χαραμπάτη Βικτωρία, στην Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης, τηλ.: 2461026210 εσωτ. 7, και την Ελευθερία Τύπα, στο Δήμο Βοΐου, τηλ.: 2465021119. Επίσης,  στέλνοντας e-mail στη διεύθυνση vcharampati@culture.gr

Για την Αιανή, επικοινωνώντας τηλεφωνικά (πρωινές ώρες) με τις κ. Περιστέρα Πλιάτσιου και Στέλλα Πελέκα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, τηλ.: 2461098800, εσωτ. 8. 

Σε όλες τις δράσεις θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα από το υγειονομικό πρωτόκολλο μέτρα προστασίας από την πανδημία του covid-19. Πρώτιστο μέλημά μας αποτελεί η ασφάλεια όλων, γι αυτό και σας γνωρίζουμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες οφείλουν να επιδείξουν κατά την είσοδό τους στους χώρους των εκδηλώσεων πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης ή αρνητικό rapid test εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών ή αρνητικό self test εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών, για όσους είναι κάτω των δώδεκα ετών, πριν την προγραμματισμένη ώρα επίσκεψης. Σημειώνεται ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας (η οποία δεν παρέχεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων) είναι υποχρεωτική. 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.