Γιώργος Αυτιάς: «Η Κοζάνη πρέπει να στηριχθεί τώρα ώστε να γίνει υπόδειγμα ανάπτυξης» – Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο KOZANILIFE.GR



-Η περιοχή χρειάζεται άμεση στήριξη!
-Κίνητρα για ταχεία ανάπτυξη για γρήγορη μετάβαση στην επόμενη μέρα

Ο Γιώργος Αυτιάς δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ο άνθρωπος που σκύβει με πραγματικό και ανθρώπινο ενδιαφέρον στα καθημερινά προβλήματα του κόσμου.

Η κοινωνία είναι αυτή που τον καθοδηγεί, αφού κάθε Σαββατοκύριακο ο κόσμος αναμένει να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις και το τι του ξημερώνει.

Η πολυετή και σταθερή του πορεία στην τηλεόραση, τον φέρνει διαχρονικά στην κορυφή της τηλεθέασης.

Κεντρικός παρουσιαστής στον ΣΚΑΙ κάθε Σαββατοκύριακο της εκπομπής “Καλημέρα”, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, στο πλευρό των πολιτών.

 

– Κ. Αυτιά καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την αποδοχή της πρόσκλησης. Σε πρώτη φάση θα ήθελα να ρωτήσω ποια θεωρείτε αυτή τη στιγμή τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας;

Τα προβλήματα της χώρας αυτή την ώρα εστιάζονται σε τρία σημαντικά σημεία. Οικονομία Πανδημία καθημερινότητα. Και τα τρία εδράζονται σε πραγματικές αντιξοότητες που πρέπει να ξεπεραστούν. Είναι αλληλένδετα μεταξύ τους και εκεί θα κινηθούν όλα στο επόμενο διάστημα.

 

– Δηλαδή αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε εκλογές;

Ήδη βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Έχουμε την κυβέρνηση που εξήγγειλε μέτρα τα οποία θα συνοδευτούν και από άλλα, όπως στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων, και πλήρη κατάργηση της εισφοράς σε όλους. Ακόμη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και διπλό μέρισμα σε αδύναμους. Ουσιαστικά η κυβέρνηση θέλει να κλείσει πολλές πληγές… Ελαφρύνει επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με μειώσεις φόρων. Μειώνει τον ΕΝΦΙΑ. Κατάργησε την έκτακτη εισφορά στους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Και έρχονται και άλλα. Οι Έλληνες πρέπει να πάρουν πίσω όσα πήραν τα τρία μνημόνια, ή όσα επέβαλαν οι κυβερνήσεις μετά το 2015.

 

– Ναι αλλά η αντιπολίτευση λέει ότι όλα αυτά γίνονται με δανεικά.

Η ανάπτυξη -απάντησε η κυβέρνηση- φέρνει χρήμα. Έτσι λοιπόν 1% ανάπτυξη βάζει στο Δημόσιο 300.000.000 ευρώ. Προφανώς στην αξιωματική αντιπολίτευση κάτι δεν μετρούν σωστά ή ξεχνούν πόσους σκληρούς φόρους έβαλαν από το 2015 και μετά.

 

– Έπειτα από την εξαγγελία των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού στην 85η ΔΕΘ, θα ήθελα να μου πείτε: Περιμένατε κάτι επιπλέον από τα 24 μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης;

Τα θετικά μέτρα θα έρχονται συνεχώς. Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε να σβήσει τους φόρους που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Μειώνονται οι φόροι και αυτό βοηθάει το εισόδημα των Ελλήνων. Επίσης για πρώτη φορά στηρίζεται το ρεύμα που αυξάνεται λόγω εξωτερικών παραγόντων. Έπρεπε να γίνει και έγινε. Εκτιμώ ότι τέτοιες κινήσεις θα συνεχιστούν.

 

– Τι θα προτείνατε για μετά;

Στήριξη ανέργων, στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, στήριξη των οικογενειών. Νομίζω ότι κάτι καλό έρχεται τις γιορτές για τους χαμηλοσυνταξιούχους… Να δούμε!

 

– Ο κόσμος αγωνιά για την αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Πως βλέπετε να εξελίσσεται το θέμα της υγειονομικής κρίσης;

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα αυτό. Ο καθένας ας σκεφθεί την δική του υγεία της οικογενείας του και των άλλων. Απλό. Ευτυχώς δεν θα έχουμε άλλα κλεισίματα της χώρας. Ήταν τραγικό αυτό που ζήσαμε. Έφυγαν τόσοι άνθρωποι, πέθαναν εκατομμύρια στον κόσμο. Δεν μπαίνω σε αντιπαράθεση με κανέναν γιατί η υγεία είναι θέμα του καθενός.

 

– Η περιοχή της Κοζάνης είναι μια πολύπαθη περιοχή, είναι από τις πρώτες περιοχές που επλήγησαν από τον covid-19 με τα πιο σκληρά lockdown που έχουν επιβληθεί. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις της περιοχής έχουν δεχθεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα λόγω των παρατεταμένων lockdown. Αυτό που δεν θα άντεχαν είναι ένα ακόμη “σφράγισμα” των επιχειρήσεων τους.

Συμφωνώ μαζί σας. Στήριξα και στηρίζω την Κοζάνη ολόκληρη με όλη μου τη δύναμη. Πίεσα Υπουργούς. Φώναξα και πετύχαμε πολλά πράγματα. Όχι όσα θα ήθελα, αλλά ακούστηκε η Κοζάνη. Ευχαριστώ τους επαγγελματίες που μου έστειλαν ευχαριστήριες επιστολές. Κοντά και στον κόσμο. Με πολλές παρεμβάσεις.

 

– Ο προβληματισμός για τη Δυτική Μακεδονία είναι ακόμη μεγαλύτερος με το ενεργειακό μέλλον της περιοχής, να βρίσκεται πρώτο θέμα στην ατζέντα, με το επερχόμενο κλείσιμο των μονάδων της Δ.Ε.Η. Η μεγαλύτερη αγωνία τόσο του επιχειρηματικού κόσμου, όσο και των πολιτών είναι η επόμενη μέρα. Θεωρείτε ότι θα υπάρξει δίκαιη μετάβαση, δεδομένου ότι θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας;

Η μετάβαση πρέπει να ενισχυθεί με κίνητρα νέων θέσεων με νέες επενδύσεις, ώστε να αποκατασταθεί η οικονομική ισορροπία της περιοχής. Επενδύσεις κίνητρα στήριξη κάθε νοικοκυριού. Στήριξη των συνταξιούχων, των ανέργων των επαγγελματιών. Όλων στην Κοζάνη μας την οποία στηρίζω με όλη μου τη δύναμη. Έδωσα μάχη να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που έκλεισαν τις γιορτές… Και κάτι πέτυχα!

 

– Σε επικοινωνία που έχετε μέσω της εκπομπής σας με τους αρμόδιους Υπουργούς, μεταφέρετε αυτή την αγωνία των πολιτών πολύ σωστά. Παρόλα αυτά η κατάσταση παραμένει ρευστή για το μέλλον της περιοχής.

Γι αυτό επιμένω στην ταχεία ανάπτυξη. Αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα πριν μπει ο χειμώνας.

 

– Έχει προβλεφθεί το αντίστοιχο σχέδιο για την περιοχή, έτσι ώστε η μετάβαση να είναι να είναι επί της ουσίας ήπια; Τι σας μεταφέρουν οι ειδικοί;

Εκτιμώ ότι σύντομα θα έχουμε νεότερα.

 

– Έχουν γίνει λάθος χειρισμοί της κυβέρνησης σχετικά με την πανδημία; Θεωρείτε ότι έχουν γίνει παραλήψεις και ναι, πιες; Μιλάτε καθημερινά με εκπροσώπους όλων των πολιτικών παρατάξεων. Θα ήθελα επίσης να μου πείτε πώς κρίνετε τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την υγειονομική κρίση;

Άλλο το να διαχειρίζομαι μια πανδημία και άλλο να είμαι στο γραφείο και να παρατηρώ χωρίς να παίρνω θέση ή να προτείνω κάτι και να είμαι έτοιμος να πυροβολήσω την κάθε πρόταση. Λάθη γίνονται. Όμως ας σκεφθούν όλα τα κόμματα και δεν είναι αργά να δούμε ποια λάθη έκανα όλοι και τότε να κινηθούμε δυναμικά μπροστά! Αυτό θέλει η χώρα τώρα!

 

– Κάνοντας μια αναδρομή στην καριέρα σας, θα ήθελα να ρωτήσω αν στα τόσα χρόνια δημοσιογραφικής σας διαδρομής, είχατε πιο πλούσιο δημοσιογραφικό “περιεχόμενο”, ορμώμενη από το γεγονός ότι η νέα γενιά έχει βιώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, μνημόνια, σχέσεις με ΔΝΤ, επαναλαμβανόμενες εκλογές με αποκορύφωμα όλων την πανδημία. Τι θα συμβουλεύατε στους νέους δημοσιογράφους;

Πρέπει να μάθουν όλοι ότι τίποτε δεν χαρίζεται στη ζωή. Εργάζομαι 7 μέρες την εβδομάδα, όπως ακριβώς όταν ξεκίνησα. Μόνο με δουλειά μπορεί να τα βγάλεις πέρα και να είσαι στην κορυφή. Σκληρή δουλειά…

 

– Ποιο είναι το μήνυμα σας στον κόσμο που αγωνία για τις εξελίξεις της πανδημίας;

Να προσέχει τον εαυτό του. Να εξετάζει το κάθε τι και να ακούει τους ειδικούς. Προσοχή μεγάλη. Η πανδημία πρέπει να ενώνει τους πολίτες για να την νικήσουμε. Κρατείστε το αυτό.

 

Αργυρώ Ζιάμπα για το KOZANILIFE.GR