Το ΚΚΕ για τις εξελίξεις σχετικά με τη ΔΕΗ



Η κυβερνητική απόφαση για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ένας ακόμη κρίκος στην πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κεφαλαίου για την απελευθέρωση της ενέργειας και συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους κι όλο το λαό. Αυτήν την πολιτική, που ενισχύει τη λειτουργία της ΔΕΗ με κριτήριο το κέρδος, τη “μονοκαλλιέργεια”΄των ΑΠΕ και την απολιγνιτοποίηση, υπηρετεί με στρατηγική επιμονή και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες (ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), που βήμα-βήμα προχώρησαν στη μετοχοποίηση της εταιρείας, την ιδιωτικοοικονομική της λειτουργία, την ένταξή της στο ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο.

Ο νέος γύρος ιδιωτικοποίησης θα φέρει τελικά νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, νέα επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών στον κλάδο. Η αντιμετώπιση της ενέργειας ως εμπόρευμα -πυρήνας της πολιτικής της απελευθέρωσης- οδηγεί νομοτελειακά σε τέτοιες εξελίξεις, επιδεινώνοντας τη ζωή των λαϊκών νοικοκυριών όσο και των εργαζομένων στον κλάδο. Γι’ αυτό και είναι κροκοδείλια τα δάκρυα όσων “κλαίνε” για τις συνέπειες, όμως την ίδια στιγμή αποδέχονται την αιτία, την πολιτικής της απελευθέρωσης και τα τεράστια κέρδη στον ενεργειακό τομέα.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη, να αντιπαλέψουν τόσο τη νέα επίθεση όσο και την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας στο σύνολο της, προετοιμάζοντας την αντεπίθεσή τους για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που -αντιμετωπίζοντας την ενέργεια ως δικαίωμα- μπορεί να ικανοποιήσει τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες και στον τομέα αυτό.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.