Επίσκεψη της Καλλιόπης Βέττα στα χωριά Τρανόβαλτο, Μικρόβαλτο, Ελάτη, Κρανίδια, Πλατανόρεμα, Καστανιά και Λάβα του Δήμου Σερβίων



Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, επισκέφθηκε στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου τα χωριά Τρανόβαλτο, Μικρόβαλτο, Ελάτη, Κρανίδια, Πλατανόρεμα, Καστανιά και Λάβα του Δήμου Σερβίων όπου συναντήθηκε με προέδρους και μέλη των τοπικών συμβουλίων, όπως και με κατοίκους της περιοχής.

Αρχικά, την πρώτη ημέρα, συναντήθηκε στο Τρανόβαλτο με τον πρόεδρο κ. Αχιλλέα Ντοβόλη, στο Μικρόβαλτο με την πρόεδρο κ. Μαρία Βέττα και τα μέλη κκ. Χρήστο Παπαδόπουλο και Ευθύμη Αλεξόπουλο και στην Ελάτη με τον πρόεδρο κ. Γιάννη Τσιτσόπουλο.

Στις συζητήσεις, στις οποίες συμμετείχαν πολλοί κάτοικοι των χωριών, αναδείχθηκαν τα προβλήματα των Καμβουνίων, με ιδιαίτερη έμφαση στην γενικότερη απομόνωση, την ανεργία και την έλλειψη προοπτικών.

Έγινε ειδική αναφορά στα προβλήματα οδοποιίας, στην ανυπαρξία στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων και στην έλλειψη ιατρικής φροντίδας λόγω, αφενός, της μη πρόσληψης νέων ιατρών και αφετέρου εξαιτίας της μετακίνησης των υφιστάμενων σε άλλες δομές της Π.Ε. Κοζάνης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επίσης, τέθηκε το ζήτημα της αξιοποίησης και προβολής του Γεωλογικού Πάρκου Μπουχάρια-Νοχτάρια, το οποίο, με τις κατάλληλες κινήσεις, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για την περιοχή.

Τέλος, κεντρικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε το πρόβλημα με το λατομείο μαρμάρων στον Τρανόβαλτο, καθώς η Μ.Π.Ε για την λειτουργία του βαλτώνει στο αρμόδιο Υπουργείο, αφήνοντας αναξιοποίητο έναν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης.

Την δεύτερη ημέρα, η κ. Βέττα, συνοδευόμενη από τον συντονιστή της Ο.Μ. Σερβίων κ. Πασχάλη Πλιάχα και μέλη της Ο.Μ., συναντήθηκε στα Κρανίδια με τον πρόεδρο κ. Γεώργιο Διαμαντή και το μέλος κ. Δημήτρη Δελνιώτη, στο Πλατανόρεμα με τον πρόεδρο κ. Στάθη Τζικανούλα και τα μέλη κ. Ράνια Λαζαριώτου και κ. Γεώργιο Μπαλτά, στην Καστανιά με τον πρόεδρο κ. Γεώργιο Νιζάμη και τα μέλη κκ. Γιάννη Ζυγούρη και Δημήτρη Σταμούλη ενώ, στη Λάβα, συνομίλησε με αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής.

Οι πρόεδροι κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για την επιλογή της Δ.Ε.Η. να κατεβάσει τον διακόπτη λειτουργίας του Τ.Ο.Ε.Β. Σερβίων με δραματικά αποτελέσματα όχι μόνο για την αγροτική παραγωγή αλλά και για την κτηνοτροφία.

Εντύπωση προκάλεσε η ενημέρωση ότι οι τόκοι υπερημερίας αποτελούν σχεδόν το μισό χρέος, όπως επίσης και ότι δεν έχουν γίνει δεκτές μέχρι τώρα οι προτάσεις να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων για την αποπληρωμή του χρέους, γεγονός που ναρκοθετεί, εκτός των άλλων, την άρδευση των χωραφιών και την εκτροφή ζώων.

Επίσης, αναδείχθηκε το πρόβλημα της ανεργίας και της μετανάστευσης των νέων από την περιοχή, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από την κ. Βέττα στην παύση λειτουργίας των ορυχείων της ΛΑΡΚΟ και της ΜΕΤΕ, γεγονός που πλήττει ιδιαιτέρα τους εργαζόμενους και τους ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ..

Τέλος, σε συνάντηση με τον πρόεδρο των Επαγγελματιών Ψαράδων Λίμνης Πολυφύτου κ. Νίκο Κουρτίδη, συζητήθηκε το ζήτημα της απόφασης για την απαγόρευση αλιείας καραβίδας όπως και οι συνέπειες που προκαλούνται στην περίοδο αναπαραγωγής των αλιευμάτων από την αυξομείωση των νερών εξαιτίας των δραστηριοτήτων της Δ.Ε.Η..

Η κ. Βέττα, σε όλες τις συναντήσεις, αναφέρθηκε στην έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου για την ανάπτυξη των χωριών, την απογύμνωση αρμοδιοτήτων των τοπικών συμβουλίων, την υποβάθμιση των περιφερειακών ιατρειών, την απαξίωση του οδικού δικτύου, την παντελή αδιαφορία για την τουριστική προβολή όπως και για την αξιοποίηση των πλούσιων πρώτων υλών της περιοχής.

Τέλος, τόνισε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για την δημιουργία Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Πολυφύτου ώστε, αφενός, να αξιοποιηθεί και αφετέρου να προστατευθεί από δραστηριότητες που ναρκοθετούν την υγεία, την ασφάλεια, το οικοσύστημα και το μέλλον των κατοίκων της περιοχής.

 

Γραφείο Βουλευτή
Καλλιόπη Βέττα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.