Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης συνεχίζει τις καλοκαιρινές του προβολές με ένα αφιέρωμα στους Λώρελ και Χάρντυ, «Χοντρό και Λιγνό»



Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης συνεχίζει τις καλοκαιρινές του προβολές με ένα αφιέρωμα στο μεγαλύτερο ίσως κωμικό ντουέτο του κινηματογράφου, τους Λώρελ και Χάρντυ γνωστούς στην Ελλάδα  ως Χοντρός και Λιγνός.

Έτσι αυτή την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021, θα απολαύσουμε δυο από τις μεγάλες τους δημιουργίες. Τη βραβευμένη με Όσκαρ μικρού μήκους ταινία τους «Το μουσικό κουτί» (The Music Box, 1932) και την καλύτερη ίσως μεγάλου μήκους ταινία «Οι γιοι της ερήμου» (Sons of the Desert, 1933).

Στην πρώτη, το «μουσικό κουτί», σε σκηνοθεσία του Τζέιμς Πάροτ, η μεταφορική εταιρεία την οποία έχουν συστήσει ο Χοντρός και ο Λιγνός αναλαμβάνει να μεταφέρει ένα πιάνο στην κατοικία του καθηγητή Φον Σβαρτζενχόφεν. Τα προβλήματα αρχίζουν από τη στιγμή που βρίσκονται αντιμέτωποι με… τα σκαλοπάτια μιας μεγάλης σκάλας. Η ταινία κέρδισε ειδικό Όσκαρ μικρού μήκους ταινίας. Πολλοί θεωρούν ότι είναι το αριστούργημα των δύο κωμικών.

Στη δεύτερη «Οι γιοι της ερήμου», προκειμένου να καταφέρει μαζί με τον Στάν να πάνε κρυφά στο Σικάγο και να παρακολουθήσουν το ετήσιο συνέδριο της αδελφότητας των «Γιων της Ερήμου», ο Όλι προσποιείται τον άρρωστο και καλεί έναν γιατρό (κτηνίατρο) για να του γράψει ένα αναρρωτικό ταξίδι στη Χαβάη. Στολισμένοι με κολιέ από λουλούδια και παίζοντας γιουκαλίλι, επιστρέφουν και πληροφορούνται ότι το πλοίο στο οποίο υποτίθεται ότι ταξίδευαν βυθίστηκε. Αν και σκαρφίστηκαν να πουν στις συζύγους ότι κατάφεραν να γυρίσουν πίσω κάνοντας «πλοίο στοπ» αυτές δεν πείθονται καθώς ήδη έχουν παρακολουθήσει ένα ντοκιμαντέρ στο σινεμά σχετικά με το παραπάνω συνέδριο. Με πρωταγωνιστές … ποιους άλλους;

Η σκηνοθεσία είναι του Γουίλιαμ Σάιτερ και συμπρωταγωνιστούν οι: Τσάρλι Τσέις, Μέι Μπους και Ντόροθι Κρίστυ

Το 2012, η ​​ταινία θεωρήθηκε «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντική» από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών και επιλέχθηκε για συντήρηση στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου.

Οι Λώρελ και Χάρντυ δραστηριοποιήθηκαν από το 1927 έως και το 1940, και έγιναν ιδιαίτερα γνωστοί στις ΗΠΑ αρχικά και μετέπειτα διεθνώς για τις φαρσοκωμωδίες στις οποίες πρωταγωνιστούσαν, με τον Λιγνό να είναι ο αδέξιος και αγαθός ενώ ο Χοντρός ο υπερόπτης και ματαιόδοξος.

Πριν την συνεργασία τους, και οι 2 ηθοποιοί ήταν καταξιωμένοι στον κινηματογράφο, όπου ο Λώρελ είχε εμφανιστεί σε πάνω από 50 ταινίες, ενώ ο Χάρντυ σε πάνω από 250 παραγωγές. Οι 2 κωμικοί είχαν συνεργαστεί και παλαιότερα στην ταινία Το Τυχερό Σκυλί (The Lucky Dog) το 1921. Ως αποκλειστικά κωμικό δίδυμο συνεργάστηκαν για πρώτη φορά το 1926, και καθιέρωσαν την κοινή τους πορεία το 1927 στην βουβή ταινία Φορώντας παντελόνια στον Φίλιπ (Putting Pants on Philip). Συνέχισαν τις εμφανίσεις τους και σε πολλές άλλες ταινίες έως το 1944, και κατόπιν ξεκίνησαν να δίνουν ζωντανές παραστάσεις και για κάποια περίοδο κάλυψαν μεγάλο τμήμα της Βρετανίας και Ιρλανδίας. Η τελευταία τους ταινία ήταν το 1950 με τίτλο Οι Νέοι Ροβινσώνες (Atoll K).

Συνολικά εμφανίστηκαν σε 107 ταινίες, 32 βουβές μικρού μήκους, 40 μικρού μήκους με ήχο, και 23 πλήρεις κινηματογραφικές ταινίες, ενώ είχαν και 12 ανεπίσημες σύντομες εμφανίσεις σε άλλες παραγωγές. Στην πρωτότυπη ονομασία στην αγγλική γλώσσα, ήταν γνωστοί ως Λώρελ και Χάρντυ (Laurel and Hardy), ενώ στην ελληνική γλώσσα έγιναν γνωστοί ως Χοντρός και Λιγνός από τα φυσικά τους χαρακτηριστικά, ενώ υπήρξαν και κόμικ στα ελληνικά με την μορφή τους.

 

 Επισημαίνεται πως η προβολή απευθύνεται και στους μικρούς μας φίλους, που μπορούν να την παρακολουθήσουν με την απαραίτητη συνοδεία τουλάχιστον του ενός από τους δύο γονείς.

Καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους να φέρνουν εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, γραφική ύλη για τα παιδιά του δεκατιανού, που εδώ και 7 χρόνια συνδράμουμε.

 

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021 στις 9:30 μ.μ. στην αυλή του Φιλοπρόοδου

Ώρα έναρξης προσέλευσης 8:30 μ.μ.

 

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο από τον χώρο.

Η έναρξη προσέλευσης στο χώρο, για αποφυγή συνωστισμού, είναι στις 8:30 μ.μ. ενώ καθόμαστε μόνο εκεί που υπάρχει μαξιλάρι το οποίο και δεν μετακινούμε.

Η ώρα έναρξης της προβολής είναι στις 9:30 μ.μ. χωρίς διάλειμμα.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.