Με μια ακόμη μυθική ταινία συνεχίζονται οι θερινές προβολές του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου



Με μια ακόμη μυθική ταινία συνεχίζονται οι θερινές προβολές του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης αυτή την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021. Πρόκειται για το φιλμ νουάρ «Το Γεράκι της Μάλτας» (The Maltese Falcon, 19641) που άνοιξε τον κύκλο του αμερικανικού νουάρ. Είναι η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ο σπουδαίος Τζον Χιούστον, μεταφέροντας με μοναδικό τρόπο στην μεγάλη οθόνη το ομότιτλο αστυνομικό βιβλίο του Ντάσιελ Χάμετ. Πρωταγωνιστούν οι Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Μέρι Άστορ, Γκλάντις Τζορτζ, Πίτερ Λόρε, Μπάρτον ΜακΛέιν και Λι Πάτρικ.

Ό, τι ξέρουμε για τα φιλμ νουάρ, ξεκινά από αυτή τη μυθική ταινία! Σκοτεινή υπόθεση μυστηρίου, εκπληκτική ατμόσφαιρα, ένας σκληροτράχηλος και κυνικός ντετέκτιβ που θα βρει τη λύση, αδίστακτοι κακοποιοί και μια γοητευτική femme fatale, είναι όλα εδώ, στην απόλυτη αστυνομική ταινία, που έθεσε τους κανόνες του φιλμ νουάρ.

Έξυπνοι και δυνατοί διάλογοι κατευθείαν από το μυθιστόρημα του Χάμετ, και αριστοτεχνική σκηνοθεσία από τον Τζον Χιούστον, που με την ταινία αυτή ξεκίνησε μια τεράστια καριέρα και καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς σκηνοθέτες. Αλλά πάνω απ’ όλα, ο εκπληκτικός Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, που με το ρόλο αυτό έμεινε στο μυαλό μας ως η απόλυτη ενσάρκωση του ιδιωτικού ντετέκτιβ!

Ο Σαμ Σπέιντ (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ) είναι ένας σκληρός ντετέκτιβ, που έχει μια προσωπική ηθική και τον δικό του κώδικα τιμής. Μια μέρα, τον επισκέπτεται στο γραφείο του η «μοιραία γυναίκα», (η πανέμορφη Μαίρη Άστορ), η οποία του συστήνεται ως κυρία Γουόντερλι και του ζητά να αναλάβει μαζί με τον συνεταίρο του Άρτσερ, την παρακολούθηση ενός επικίνδυνου άντρα, του Θέρσμπι.

Όμως ο Άρστερ και ο Θέρσμπι την επόμενη μέρα βρίσκονται δολοφονημένοι και όλες οι υποψίες στρέφονται στον Σπέιντ. Με τους αστυνομικούς να τον έχουν από κοντά, ο Σπέιντ προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος σε μια υπόθεση, που όσο την ψάχνει, γίνεται όλο και πιο περίπλοκη…

Το 1989 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική. Το 1998 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία στην 23η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. 

Ήταν υποψήφιο για 3 Όσκαρ

  • Καλύτερης Ταινίας – Χαλ Ουόλις
  • Β’ Ανδρικού Ρόλου – Σίντνεϊ Γκρινστριτ
  • Διασκευασμένου Σεναρίου – Τζον Χιούστον

Για άλλη μια χρονιά, καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου.

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021 στις 9:30 μ.μ.  στην αυλή του Φιλοπρόοδου

Ώρα έναρξης προσέλευσης 8:30 μ.μ.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο από τον χώρο.

Η έναρξη προσέλευσης στο χώρο, για αποφυγή συνωστισμού, είναι στις 8:30 μ.μ. ενώ καθόμαστε μόνο εκεί που υπάρχει μαξιλάρι το οποίο και δεν μετακινούμε.

Η ώρα έναρξης της προβολής είναι στις 9:30 μ.μ. χωρίς διάλειμμα.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.