Με την ταινία “Μόμπι Ντικ” συνεχίζονται οι προβολές ταινιών της Βιβλιοθήκης Κοζάνης



Με την προβολή της ταινίας “Μόμπι Ντικ” συνεχίζονται την Πέμπτη 26 Αυγούστου οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, στα πλαίσια των καλοκαιρινών πολιτιστικών της εκδηλώσεων.

Οι προβολές γίνονται στον πίσω αύλειο χώρο του νέου κτιρίου της Κ.Δ.Β.Κ. (είσοδος από την οδό Αγνώστου Στρατιώτη), ξεκινούν στις 9.00 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Η ταινία της 26/8

Η ταινία “Μόμπι Ντικ” ( Moby Dick), παραγωγής 1956, είναι μια κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Χέρμαν Μέλβιλ.

Η σκηνοθεσία είναι του Τζον Χιούστον και πρωταγωνιστούν οι Γκρέγκορι Πεκ, Λέο Τζεν και Ρίτσαρντ Μπασχάρντ.

Το βιβλίο

“Μόμπι Ντικ” ή “Η Φάλαινα” είναι ένα μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Χέρμαν Μέλβιλ που κυκλοφόρησε το 1851. Κεντρικό του θέμα η αφήγηση από τον ναύτη Ισμαήλ της αναζήτησης της γιγάντιας λευκής φάλαινας με φυσητήρα, του Μόμπι Ντικ, από τον Αχαάβ, τον καπετάνιο του φαλαινοθηρικού πλοίου Πίκοουντ, ο οποίος θέλει να την εκδικηθεί καθώς σε προηγούμενο ταξίδι τον δάγκωσε και του έκοψε το αριστερό πόδι μέχρι το γόνατο.
 

 
Το βιβλίο ανήκει στη λεγόμενη Αμερικανική Αναγέννηση και έχει ταξινομηθεί από τον όψιμο ρομαντισμό μέχρι τον πρώιμο συμβολισμό. Όταν δημοσιεύθηκε έλαβε ανάμικτες κριτικές και ήταν εμπορική αποτυχία και όταν πέθανε ο συγγραφές του το 1891 δεν τυπωνόταν πια. Η φήμη του ως σπουδαίο αμερικανικό μυθιστόρημα άρχισε να εξαπλώνεται στις αρχές του 20ού αιώνα, με την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την γέννηση του Χέρμαν Μέλβιλ.

Θεωρείται πλέον ως ένα από τα αριστουργήματα της αμερικανικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτα στην Αγγλία στις 18 Οκτωβρίου 1851 με τον τίτλο “Η Φάλαινα” και λίγο αργότερα, στις 14 Νοεμβρίου 1851, στις ΗΠΑ, με τον τίτλο “Μόμπι Ντικ ή Η Φάλαινα”. Πρόκειται για μια θαλασσινή περιπέτεια, γεμάτη συμβολισμούς και μεταφορές.

Το βιβλίο υπάρχει στις συλλογές της Κ.Δ.Β.Κ. σε διάφορες εκδόσεις και μπορείτε να το αναζητήσετε επισκεπτόμενοι στην ηλεκτρονική διεύθυνση opac.kozlib.gr.

Μέτρα προστασίας

Προκειμένου να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που συστήνει ο ΕΟΔΥ, στο χώρο θα υπάρχουν πενήντα (50) θέσεις, στην προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ τους, καθώς και απολυμαντικά σκευάσματα, ενώ οι θεατές θα πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.