Αρχίζουν και πάλι οι θερινές προβολές του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης



Οι θερινές προβολές του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης αρχίζουν και πάλι αυτή την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021 με ένα από τα καλύτερα γουέστερν όλων των εποχών, το περίφημο, «Για Μια Χούφτα Δολάρια» (Per un pugno di dolari, 1964) σε σκηνοθεσία του Σέρτζιο Λεόνε με πρωταγωνιστή τον Κλιντ Ίστγουντ στο πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο και με τους Τζιάν Μαρία Βολοντέ, Μαριάνε Κοχ, Χοσέ Κάλβο, Τζόζεφ Έγγερ.

Γυρίστηκε στην Ιταλία με «μια χούφτα δολάρια» (αναφορές κάνουν λόγο για 200 χιλιάδες δολάρια ΗΠΑ) με την αμοιβή του Ίστγουντ να είναι 15.000 δολάρια για τον ρόλο του. Η ταινία προβλήθηκε στην Ιταλία το 1964 και στις Η.Π.Α το 1967 και είναι βασισμένη στο ανεπίσημο ριμέικ της ταινίας Γιοζίμπο του 1961 του Ακίρα Κουροσάβα. 

Το «Για μια χούφτα δολάρια» αποτελεί την πρώτη ταινία της τριλογίας του Λεόνε γνωστής και ως η «Τριλογία του Δολαρίου», με τη δεύτερη να είναι η Μονομαχία στο Ελ Πάσο (1965) και τρίτη να είναι Ο Καλός, Ο Κακός και ο Άσχημος (1966). 

Πυροδότησε τη μόδα των σπαγγέτι-γουέστερν και έκανε πλούσιους και διάσημους τους βασικούς συντελεστές. Κανείς δεν είχε πιστέψει σε αυτό το φιλμ. Εκτός από κάποιον άσημο Αμερικανό ηθοποιό που δεν είχε τίποτα να χάσει, οι υπόλοιποι χρησιμοποίησαν ψευδώνυμα. Λίγο αργότερα το όνομα του σκηνοθέτη Σέρτζιο Λεόνε ήταν στα χείλη όλων, ο μουσικοσυνθέτης Ένιο Μορικόνε έγινε περιζήτητος και ο Κλιντ Ίστγουντ καθιερώθηκε ως πρωταγωνιστής.  

Ένας άνδρας εκμεταλλεύεται τη διαμάχη ανάμεσα σε δύο φατρίες, πηγαίνει με το μέρος πότε των μεν και πότε των δε, και καταλήγει να κινεί τα νήματα της ιστορίας. Σίγουρα δεν πρόκειται για κάποιο φιλμ με πολλά επίπεδα ανάγνωσης ή από εκείνα που εμβαθύνουν στο είδος. Ήταν η λιτή προσέγγιση στο θέμα, ο διάχυτος κυνισμός, η γοητεία του ανώνυμου ήρωα και πάνω από όλα η εναρμόνιση δράσης και μουσικής που έκαναν τη διαφορά. Εκατοντάδες ταινίες έχουν γυριστεί έκτοτε. Όμως τα στιλιζαρισμένα πλάνα, οι γεμάτοι σαρκασμό διάλογοι και τα πασίγνωστα μουσικά θέματα του Μορικόνε κάνουν αυτή την παραγωγή να λάμπει ακόμα και σήμερα, παρά τα σχεδόν 60 χρόνια που τη βαραίνουν.
 

 
Ο Κλιντ Ιστγουντ δεν ήταν η πρώτη επιλογή για το ρόλο του «Ανθρώπου χωρίς όνομα». Ο Σέρτζιο Λεόνε πρόσφερε το ρόλο στον Τζέιμς Κόμπερν, ο οποίος όμως ζήτησε υπέρογκη αμοιβή. Ο Τσαρλ Μπρόνσον απέρριψε το ρόλο χαρακτηρίζοντάς τον ως «το χειρότερο σενάριο που διάβασα ποτέ». Ο Ρίτσαρντ Χάρισον, ένας από τους σταρ του τηλεοπτικού «Rawhide» απέρριψε και αυτός με τη σειρά του το ρόλο, έστρεψε όμως το βλέμμα του Σέρτζιο Λεόνε στον πρωταγωνιστή Ερικ Φλέμινγκ ο οποίος με τη σειρά του σύστησε τον συμπρωταγωνιστή του, Κλιντ Ιστγουντ.

Ο Κλιντ Ιστγουντ είναι υπεύθυνος για το στιλ του «Ανθρώπου χωρίς όνομα». Αγόρασε τα μαύρα τζιν από ένα μαγαζί στη Hollywood Boulevard, το καπέλο βρέθηκε στη Σάντα Μόνικα, και τα μαύρα πούρα από ένα μαγαζί στο Μπέβερλι Χιλς. Ο Ιστγουντ, που δεν καπνίζει, έκοψε μόνος του τα πούρα σε τρία κομμάτια για να τα κάνει πιο κοντά.

Επίσης φοράει το ίδιο πόντσο και στις τρεις ταινίες. Δεν αντικαταστάθηκε ποτέ, ούτε όμως και πλύθηκε για όλα τα γυρίσματα μέχρι να ολοκληρωθεί η τριλογία.

Για άλλη μια χρονιά, καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου.

 

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021 στις 9:30 μ.μ. 

στην αυλή του Φιλοπρόοδου

Ώρα έναρξης προσέλευσης 8:30 μ.μ.

 

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο από τον χώρο.

Η έναρξη προσέλευσης στο χώρο, για αποφυγή συνωστισμού, είναι στις 8:30 μ.μ. ενώ καθόμαστε μόνο εκεί που υπάρχει μαξιλάρι το οποίο και δεν μετακινούμε.

Η ώρα έναρξης της προβολής είναι στις 9:30 μ.μ. χωρίς διάλειμμα.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.