Τοξικές μέδουσες, φυσαλίδες και αφροί «χτυπούν» τη Χαλκιδική – Που οφείλονται τα φαινόμενα



«Η φετινή χρονιά μας προειδοποιεί για την επόμενη και όλα όσα θα ακολουθήσουν, καθώς η θάλασσα νοσεί». Αυτό το μήνυμα στέλνουν οι ειδικοί με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά εμφάνισης τσουχτρών, φυσαλίδων αλλά και… αφρού σε πολυσύχναστες περιοχές της Χαλκιδικής και της Πιερίας. Το τελευταίο διάστημα η καθαρότητα των νερών στις ακτές του τουριστικότερου νομού της Βόρειας Ελλάδας έχει επηρεαστεί σημαντικά και θάλασσες που θυμίζουν «κρύσταλλο» έχουν… θολώσει. Τα τελευταία περιστατικά, όπως εξηγούν οι ειδικοί όχι μόνο δεν είναι ανησυχητικά αλλά θεωρούνται φυσιολογικά και συνηθισμένα, ωστόσο η εκδήλωσή τους σε τέτοια ένταση είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και των «νοτιάδων» που φύσηξαν το περασμένο διάστημα. Παρότι πάντως, το γεγονός ότι οι… γκρίνιες όσο τα φαινόμενα δεν υποχωρούν πολλαπλασιάζονται, το τουριστικό προϊόν της Χαλκιδικής δεν έχει επηρεαστεί με την πληρότητα στα τέλη Ιουλίου να αγγίζει ακόμα και το 90%.

Ο χάρτης με τις… μέδουσες και τους αφρούς

Οι πρώτες μέδουσες εντοπίστηκαν περί τις 10 Ιουλίου σε παραλίες του πρώτου ποδιού Χαλκιδικής και ειδικότερα στις ακτές του δήμου Κασσάνδρας, όπως είναι το Ποσείδι, η Νέα Σκιώνη, η Μόλα Καλύβα, το Πευκοχώρι, το Παλιούρι, το Πολύχρονο, η Χανιώτη, η Καλλιθέα κ.ά. Οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για «παραλίες που γέμισαν από μέδουσες». Το φαινόμενο συνεχίστηκε τις επόμενες ημέρες, έγινε πιο έντονο στα μέσα Ιουλίου, στη συνέχεια υποχώρησε, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο σε συγκεκριμένες ακτές επίσης του πρώτου ποδιού οι μέδουσες εμφανίστηκαν ξανά.

Μιλώντας στη «ΜτΚ» η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά λέει πως «το τελευταίο διάστημα δεν είναι τόσο έντονο το φαινόμενο. Όπως μου ανέφεραν οι επιστήμονες με τους οποίους επικοινώνησα το φαινόμενο οφείλεται στον πολύ ζεστό καιρό των τελευταίων ημερών και τις υψηλές θερμοκρασίες που κράτησαν για πολλές συνεχόμενες ημέρες» σχολιάζει. Η ίδια αναφέρει πάντως, ότι «πρόκειται για μεμονωμένα συμβάντα για τα οποία δεν υπάρχει θέμα» όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά. «Προσωπικά έχω αναμνήσεις από τα προηγούμενα χρόνια με τσούχτρες στις θάλασσες της περιοχής μας» λέει η κ. Χαλκιά και σημειώνει πως οι εικόνες που έκαναν τον γύρω του διαδικτύου μέσω social media δεν επηρέασαν την τουριστική κίνηση της περιοχής.
 

 
Σε αντίθεση με τον δήμο Κασσάνδρας, στις ακτές του δήμου Νέας Προποντίδας, όπου βρίσκονται οι κοντινές στη Θεσσαλονίκη παραλίες των Φλογητών, των Νέων Πλαγίων, της Τρίγλιας, την παραλία Διονυσίου, τα Νέα Μουδανιά, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής Μανώλη Καρρά «είμαστε καθαροί, δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια ζητήματα» υποστηρίζει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα πάντως, με τους επιστήμονες υπάρχει εξήγηση για το γεγονός ότι στις εν λόγω παραλίες δεν εμφανίστηκαν τσούχτρες. Όπως αναφέρουν το οικοσύστημα της θάλασσας που «βρέχει» τις ακτές του δήμου Νέας Προποντίδας είναι διαφορετικό από εκείνο του δήμου Κασσάνδρας, καθώς στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για την λεκάνη του Θερμαϊκού Κόλπου και στην δεύτερη για το Αιγαίο πέλαγος.

«Καθαρές» είναι και οι θάλασσες του δήμου Πολυγύρου, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, Αστέριο Ζωγράφο. Καμία αναφορά για εμφάνιση μεδουσών σε Αμμουλιανή, Ουρανούπολη, Ιερισσό, Νέα Ρόδα, Πυργαδίκια και Ολυμπιάδα δεν υπάρχει μέχρι σήμερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει από την πλευρά του ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος.

Στις ακτές του δήμου Σιθωνίας, στο δεύτερο πόδι μπορεί οι τουρίστες και οι μόνιμοι κάτοικοι να μην συναντήσουν την ώρα που κολυμπούν… τσούχτρες, αλλά ίσως έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλες λωρίδες από φυσαλίδες μέσα στο νερό ή αφρούς στην ακρογιαλιά. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση στην παραλία «Τηγάνια», όπου τις προηγούμενες ημέρες όσοι κατέβηκαν στη θάλασσα, διαπίστωσαν ότι είχε γεμίσει με αφρούς, σαν κι αυτούς που κάνουν τα σαμπουάν.

Έκπληκτοι λουόμενοι και αιρετοί αναζητούσαν από τους επιστήμονες να αποφανθούν περί τίνος πρόκειται, με τους τελευταίους να είναι καθησυχαστικοί και να υποστηρίζουν πως οι αφροί και οι φυσαλίδες δεν είναι τίποτα περισσότερο από αδιάλυτη οργανική ύλη. Σε ό,τι αφορά τον δήμο Σιθωνίας τις προηγούμενες ημέρες, όπως λέει ο δήμαρχος της περιοχής Πάρις Ντέμπλας υπήρξαν αναφορές για εμφάνιση μεδουσών στον Νέο Μαρμαρά, αφρών στα Τηγάνια, και καμία άλλη παρόμοια αναφορά στις θάλασσες της Σάρτης, της Νικήτης, της Συκιάς.

«Στην αρχή ανησυχήσαμε, νομίζοντας πως πρόκειται για τη βιολογική ρύπανση που καταγράφηκε στο Βόσπορο. Ωστόσο, οι ειδικοί μας διαβεβαίωσαν πως δεν πρόκειται γι’ αυτό. Το φαινόμενο δεν είναι επικίνδυνο. Δεν είχε διάρκεια και δεν είναι ανησυχητικό» αναφέρει από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Τουρισμού Σιθωνίας, Μαρία Λαθούρη-Πάργα…

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην «Μακεδονία της Κυριακής»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.