Καλλιόπη Βέττα: «Να διασφαλιστεί πλήρως η τηλεθέρμανση στην Κοζάνη χωρίς νέες επιβαρύνσεις» – Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης



Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Ανησυχία για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της Τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη».

Η ερώτηση, καταγράφει τις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί στην Κοζάνη με το μέλλον της τηλεθέρμανσης, δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων στο πεδίο.

Ειδικότερα, η πρόβλεψη για την κάλυψη του συστήματος τηλεθέρμανσης από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου έως το τέλος του 2023, ήταν ήδη μη ρεαλιστική, καθώς δεν εξασφάλιζε τον απαραίτητο χρόνο για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς τροφοδοσίας.

Ωστόσο, η ένταξη του συνόλου των μονάδων σε καθεστώς εφεδρείας ήδη από τις 31 Αύγουστου δημιουργεί εύλογες αντιδράσεις από τους πολίτες και τους θεσμικούς φορείς καθώς, πλέον, τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα διασφάλισης της παροχής θερμικής ισχύος ακόμα και κατά την τρέχουσα θερμαντική περίοδο 2021/2022.
 

 
Επομένως, για να αποσαφηνιστεί το τοπίο και να υλοποιηθεί η κεντρική δέσμευση για αδιάκοπη τηλεθέρμανση στην περιοχή, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τον σχεδιασμό της.

Τέλος, τίθενται τα εξής ερωτήματα:

1. Ισχύει τελικά ο σχεδιασμός να τεθεί σε καθεστώς εφεδρείας το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης ήδη από 31/08/2021;

2. Προτίθεται να λάβει θετικές πρωτοβουλίες ώστε να αναθεωρηθούν τα ανέφικτα χρονοδιαγράμματα και να παραταθεί η λειτουργία των μονάδων όσο απαιτείται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου σχεδιασμού;

3. Πώς θα εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη και χωρίς επιπλέον κόστος για τους πολίτες παροχή της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη κατά την μετάβαση προς την μεταλιγνιτική περίοδο και πώς ακριβώς θα χρηματοδοτηθεί;

Γραφείο Βουλευτή
Καλλιόπη Βέττα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.