Συνδυασμός Ελπίδα: «Η αστυνομική βία που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των κατοίκων του Νυμφαίου δεν μπορεί να αφήνει κανέναν αδιάφορο» – Κάλεσμα του ΚΚΕ σε κινητοποίηση των κατοίκων

 

ΣΤΟ ΝΥΜΦΑΙΟ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΟΧΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΒΙΟΤΟΠΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ 

Η αστυνομική βία που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των κατοίκων του Νυμφαίου, επειδή προσπάθησαν να σώσουν τον πλούτο του τόπου τους, το παρθένο δάσος του Νυμφαίου, μοναδικό καταφύγιο προστασίας της καφέ αρκούδας, του Λύκου και του άγριου Ζαρκαδιού, από την εγκατάσταση  γιγάντιων ανεμογεννητριών, δεν μπορεί να αφήνει κανέναν αδιάφορο. 

Ζητήσαμε το θέμα να συζητηθεί, ως εξαιρετικής σπουδαιότητας, προ ημερήσιας διάταξης στο προχθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο. 

Θέλαμε να ακούσουμε τι ενέργειες έκανε ο Περιφερειάρχης για να αποτρέψει τα επεισόδια βίας. Τι πολιτικές παρεμβάσεις έκανε απέναντι σε ένα καταστροφικό έργο που εξελίσσεται  στο Νυμφαίο, με την επίκληση από τον επενδυτή  κατοχής  περιβαλλοντικών αδειών και αδειών της ΡΑΕ.

Τι κάνει όταν πλέον όλοι ξέρουμε πως δίνονται αυτές οι άδειες; 

Η συγκεκριμένη διαδικασία αδειοδότησης έπρεπε να ελεγχθεί εξ αρχής, γιατί αποτελούσε μια ακόμα σπασμένη διαδικασία, που στο αρχικό μέγεθος της, είχε απορριφθεί από την ΡΑΕ

Η κατάτμηση του έργου σε δύο μικρότερα έργα τα οποία προωθήθηκαν χωριστά για αδειοδότηση,  σημαίνει ότι ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΛΕΓΧΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΡΓΟ, ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ  ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ στα ΟΡΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ NATURA. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ  ΕΞΕΤΑΣΕ ΤΗΝ ΦΕΡΟΥΣΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ.

Παρουσιάσαμε την αρχική απόρριψη και το σπάσιμο του έργου στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο. 

Στο ερώτημα μας, πώς απορρίφθηκε ολόκληρη η επένδυση και πώς προχώρησε σπασμένη, ουδείς απάντησε.

Η θέση του Περιφερειάρχη γνωστή. Κρύφτηκε πίσω από το τι έκαναν οι άλλοι.

Για να προσφύγει και η Περιφέρεια και να παρέμβει πολιτικά για να αποτρέψει τη βία που εξελίχθηκε χθες ούτε λόγος.

Τι έπρεπε να είχε ήδη κάνει;

 • Αντί να κρυφτεί πίσω από υφιστάμενες αδειοδοτήσεις μπορούσε να επικαλεστεί άλλους λόγους και να αναδείξει το σπάσιμο του έργου. ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ Η ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ να ανακαλέσει τις άδειες διέλευσης που η ίδια η Περιφέρεια δια των υπηρεσιών της είχε εκδώσει. 
 • Να ζητήσει το πάγωμα των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων του έργου που δόθηκαν χωρίς ΕΠΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΑΠΕ.
 • Να ζητήσει να μην υπάρξει αστυνομική βία μέχρι για το θέμα να αποφανθεί η Δικαιοσύνη

Τι έκανε αντί για όλα αυτά;  Απλά κρύφτηκε….. 

Δεν προσέφυγε κατά της Εταιρείας, 

Δεν έκανε καν παράσταση στο δικαστήριο, 

Δεν εμφανίστηκε καν στο προχθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο για να μην αναγκαστεί και πάρει θέση

Κρύφτηκε όπως κρύβονται δυστυχώς όλοι οι «αρχιτέκτονες» της δήθεν Πράσινης και δήθεν Δίκαιης Ανάπτυξης…. 

 • Η Κυβέρνηση και οι τοπικοί βουλευτές της κρύβονται πίσω από έναν πρόθυμο κρατικό αξιωματούχο, τον οποίο ήδη θα έπρεπε να έχουν ελέγξει για τις συναλλαγές του με τους επενδυτές.
 • Ο Περιφερειάρχης κρύβεται πίσω από την Κυβέρνηση
 • Ο  Αντιπεριφερειάρχης κρύβεται πίσω από τις υπηρεσίες 

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ; 

Την απάντηση την έδωσαν πριν λίγες βδομάδες οι Σερβιώτες στο δάσος της Μεσιανής, οι ψαράδες στη λίμνη του Πολυφύτου, οι κάτοικοι στην Καλαμιά, στα Σιδερά, στο Μαυροδένδρι, στην Οινόη και πρόσφατα στην Ακρινή. 

Την έδωσαν χθες οι κάτοικοι του Νυμφαίου.

Και είναι ένα βροντερό ΟΧΙ. ΟΧΙ στον ΜΥΘΟ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. 

Η Δυτική Μακεδονία δεν γίνει μπορεί για άλλη μια φορά στην ιστορία της να είναι απλά η μπρίζα της Χώρας. Οι πολίτες της έχουν πληρώσει ακριβά τη ρύπανση και έχουν επί χρόνια αναπνεύσει την τέφρα. Γι αυτό είναι οι πρώτοι που θέλουν την Μετάβαση στην Πράσινη Ανάπτυξη. 

Όμως άλλο Δίκαιη Μετάβαση και άλλο η Βίαιη και Άδικη Μετάβαση.

Άλλο η Πράσινη Ανάπτυξη και άλλο η ξετσίπωτη εξυπηρέτηση συμφερόντων των λίγων, που αφήνει πίσω μια ρημαγμένη και καταληστευμένη Περιφέρεια, χωρίς δάση, χωρίς Γη, χωρίς λίμνες, χωρίς βιότοπους, χωρίς πόρους να ζήσει και να αναπτυχθεί.

Προτάσεις έχουμε καταθέσει. Εμείς και πολλοί άλλοι. Απλοί ενεργοί πολίτες, Σύλλογοι και Θεσμικοί που σέβονται και αγαπούν τον τόπο.

 • Ομαλή και Δίκαιη Μετάβαση με Προστασία των Φυσικών και Ανθρώπινων πόρων της Δυτικής Μακεδονίας
 • Τα Φωτοβολταϊκά στις Στέγες και η Γη στους αγρότες. 
 • Ενεργειακή δημοκρατία με όφελος για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.
 • Το όφελος εδώ και όχι στους Γερμανούς
 • Το Ταμείο Απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία και όχι στα Νησιά 

Ζητούμε το αυτονόητο και στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα: Σε μια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια δεν μπορεί τα θέματα να λύνουν τα ΜΑΤ. Ζήσαμε την βία της αποβιομηχάνισης είκοσι χρόνια πριν. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Παρακολουθήστε την συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο:

https://youtu.be/MUJaY4VYfNw

https://youtu.be/u_FY-CW-Df4

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Συνδυασμού “ΕΛΠΙΔΑ”


ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΒΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Η Τομεακή Επιτροπή Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ καταδικάζει την απρόκλητη επείδηξη αστυνομικής δύναμης με στόχο την καταστολή των κινητοποιήσεων των κατοίκων στο Μπλόκο Νυμφαίου Κόντρα στην εγκατάσταση Ανεμογεννητριών.

Σήμερα γίναμε μάρτυρες του σκληρού προσώπου του κράτους στην υπηρεσία των πολυεθνικών. Ενώ ακόμα η προσφυγή ασφαλιστικών μέτρων που έχουν υποβάλλει κάτοικοι και περιβαλοντικές οργανώσεις δεν έχει ακόμα εκδικαστεί, με την απόφαση για άρση της αναστολής εργασιών ήρθε και η συνέχιση των εργασιών υπό την προστασία της αστυνομίας!

Από το πρωί της τετάρτης 23-06, τεράστια, για τα τοπικά δεδομένα, αστυνομική δύναμη με την υποστήριξη των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ, της Τροχαίας και της Ασφάλειας έκλεισε τον δρόμο προς το Νυμφαίο, εμποδίζοντας την διέλευση του κόσμου προς το μπλόκο, ενώ κρατούνταν στοιχεία και πινακίδες όσων έσπαγαν τον κλοιό. Έκοψαν κλήσεις και αφαίρεσαν τις πινακίδες από αυτοκίνητα των κατοίκων που ήταν εκεί για διαμαρτυρία ενώ σύντομα, με την έλευση των μηχανημάτων εκσκαφής, έγινε και η απομάκρυνση του κόσμου υπό τις απειλές για συλλήψεις και άσκηση βίας.

Ο κρατικός μηχανισμός των αστικών κυβερνήσεων και των κομμάτων τους, χέρι-χέρι με την βοήθεια των τοπικών αρχών, δήμων και περιφέρειας, έδειξε ξεκάθαρα ποιος είναι το αφεντικό του! 

Η αστική δημοκρατία και δικαιοσύνη έδειξε ποιον υπηρετεί και κόντρα σε ποιόν.

Αυτό εννοούν όλα τα αστικά κόμματα όταν ευαγγελίζονται την πράσσινη ανάπτυξη! Κέρδη για τους επιχειρηματίες – καταστροφή του περιβάλλοντος και βία για τους κατοίκους!

Αυτά τα φαινόμενα κρατικής καταστολής, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να πεισμώνουν τον αγώνα μας, να προβάλουν την ανάγκη για μαζικοποίηση και έντασή του και να ξεσκεπάζουν το πραγματικού προσώπου αυτού του εκμεταλευτικού συστήματος.

Καλούμε τον κόσμο και τους κατοίκους, που απ την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε πλάι-πλάι να μην αφήνουν την απογοήτευση να τους κυριεύει και να δυναμώσουν τον αγώνα τους τις επόμενες μέρες με κινητοποιήσεις και δράσεις!

Μαζί στον αγώνα με το “Μπλόκο Νυμφαίου” και τους κατοίκους της περιοχής:

-Ενάντια στην απολιγνιτοποίηση

-Ενάντια στην ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ΑΠΕ

-Για την προστασία του περιβάλλοντος – Καμία θυσία του περιβάλλοντος για τα κέρδη τους!

Καλούμε τον κόσμο στις κινητοποιήσεις των κατοίκων – Όλοι στην κινητοποίηση που καλούν οι κάτοικοι και το “Μπλόκο Νυμφαίου”, την Δευτέρα 28/06/2021 στην πλατεία Δ.Μακρή (σκαλιά εκκλησίας), στο Αμύνταιο, στις 10.00π.μ

 Τ.Ε Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ     25-06-2021

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.