Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 27/6 στη γέφυρα Ρυμνίου ενάντια στην δημιουργία ΧΥΤΑ Αμιάντου στο Ζιδάνι



Την Κυριακή 27 / 6 / 2021, στη γέφυρα του Ρυμνίου και ώρα 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην κατασκευή νεκροταφείου αμιάντου στο ορυχείο των ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι.

Σύμφωνα με έγκριτους μεταλλειολόγους και γεωλόγους απ’ όλη την Ελλάδα, το ορυχείο των ΜΑΒΕ είναι εντελώς ακατάλληλο για ΧΥΤΑΜ. Τα πετρώματα που περιέχουν αμίαντο είναι υδατοδιαπερατά από τη φύση τους και εξαλλοιωμένα από τις χρόνιες εκρήξεις. Το ορυχείο βρίσκεται πάνω σε σεισμικό ρήγμα, σε πηγές και υδροφόρους ορίζοντες που επικοινωνούν με τον Αλιάκμονα και με τις γεωτρήσεις των χωριών μας και σε απόσταση αναπνοής από το επίκεντρο του σεισμού των 6,6 ρίχτερ που έγινε το 1995.

Συνεπώς, η ταφή του εξαιρετικά καρκινογόνου αμιάντου σημαίνει : οριστική και ανεπίστρεπτη μόλυνση της λίμνης Πολυφύτου και του πόσιμου νερού, απόλυτη υποβάθμιση όλης της περιοχής, οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.

Στη λίμνη Πολυφύτου δραστηριοποιούνται δεκάδες ψαράδες με τις οικογένειές τους, κι απ’ τα νερά της εξαρτάται η αγροτική, η μελισσοκομική και η κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής. Επίσης αρδεύεται ένα μεγάλο κομμάτι από τον κάμπο της Ημαθίας και υδρεύεται η Θεσσαλονίκη. Γύρω της διαβιούν εκατοντάδες είδη πουλιών και ζώων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των ΜΑΒΕ. Την ακύρωση της ΚΥΑ του 2016 που προβλέπει δημιουργία ΧΥΤΑΜ για αμίαντο Δυτικής Μακεδονίας. Απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Δ. Μακεδονίας που θα εξαιρεί τα ΜΑΒΕ από κάθε σχεδιασμό για κατασκευή νεκροταφείου αμιάντου.

Ο τόπος μας αξιώνει ήπιες επαγγελματικές δραστηριότητες, υδατοκαλλιέργειες, αρδευτικά έργα, φιλικά κι αρμονικά τουριστικά εγχειρήματα, έργα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού του πλούτου, ενοποίηση των σημείων αρχαιολογικού, πολιτιστικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος και πραγματική στήριξη των κατοίκων για να παραμείνουν και να προκόψουν στα χωριά τους.

Έπειτα από συνεδριάσεις των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων τους, ΟΧΙ στον ΧΥΤΑΜ στα ΜΑΒΕ ψήφισαν: Το Δ.Σ Σερβίων, το Δ.Σ Βελβεντού, το Κ.Σ Αιανής, το Κ.Σ Τρανοβάλτου, η Τ.Κ Λαζαράδων, η Τ.Κ Φρουρίου, η Τ.Κ Ρυμνίου.
Ψηφίσματα ενάντια στον ΧΥΤΑΜ εξέδωσαν: το Δ.Σ του Σ.ΥΠ.ΟΤΑ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην καύση σκουπιδιών, οι Φρουροί Στρατοπέδων Δ. Μακεδονίας.

Δεν θα επιτρέψουμε τα συμφέροντα των μεγαλοκαρχαριών να ρίξουν πάνω μας την ταφόπλακα του ΧΥΤΑΜ.
Δεν θα ανεχτούμε παρασκηνιακές κινήσεις και ελεγχόμενες συμπεριφορές από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας.
Δεν θα ξεγελαστούμε από τα δωράκια και τα ταξίματα των εταιρειών.
Δεν θα θυσιάσουμε την ανυπολόγιστη αξία της φύσης για ένα μεροκάματο

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑΜ / ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ

αντιΧΥΤΑΜ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.