Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις ζημιές από χαλαζόπτωση σε δεντροκαλλιέργειες στο Βελβεντό



ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Ζημιές από χαλαζόπτωση σε δεντροκαλλιέργειες στην περιοχή του Βελβεντού της ΠΕ Κοζάνης

Σε απόγνωση βρίσκονται οι δενδροκαλλιεργητές του Βελβεντού της Π.Ε. Κοζάνης, έπειτα από τις διαπιστωμένες ζημιές στην παραγωγή τους εξαιτίας της χαλαζόπτωσης και κατά συνέπεια την τεράστια απώλεια στο εισόδημα τους. Καταστράφηκε ό,τι σώθηκε, περίπου το 20%, από τις παγωνιές του Μαρτίου και του Απριλίου, αφού κάποιοι αγρότες δεν πρόλαβαν καν να κάνουν συγκομιδή. Επιπλέον δημιουργήθηκαν ζημιές και στα δένδρα με κίνδυνο να χαθούν στρέμματα ολόκληρα.

Πιο συγκεκριμένα, η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε την Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021, προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες όπως ροδάκινα, βερίκοκα, κερασιές, ελιές αμυγδαλιές κ.α. 

Οι βιοπαλαιστές αγρότες είδαν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι, να μένουν χωρίς παραγωγή και εισόδημα, ενώ επιπλέον αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των καλλιεργειών τους. Ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας της διαχρονικά εφαρμοζόμενης, στο πλαίσιο της ΚΑΠ, κυβερνητικής πολιτικής (αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τους, φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους, υπέρογκα ασφάλιστρα, διαρκής κίνδυνος κατάσχεσης – πλειστηριασμού των περιουσιών τους).

Την ίδια ώρα αναδεικνύεται ότι οι αγρότες της περιοχής της Π.Ε. Κοζάνης βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με την έλλειψη μέτρων προστασίας της παραγωγής τους από τα καιρικά φαινόμενα, αλλά και με την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών που θα μπορούσαν να μειώσουν στο ελάχιστο τις ζημιές της αγροτικής παραγωγής. Ενώ για μια ακόμη φορά είναι εκτεθειμένοι, αφού οι όποιες υποσχέσεις μοίραζε η κυβέρνηση για στήριξη και αποζημιώσεις των αγροτών έχουν μείνει στα λόγια.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής του Βελβεντού;
  • Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότησή του ΕΛΓΑ με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.
  • Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί ο παγετός και το χαλάζι.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.