Αποτίμηση για τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης: «1821: Τοπικές και διεθνείς όψεις της Επανάστασης»



Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης, τιμώντας τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, διοργάνωσε έναν κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο «1821: Τοπικές και διεθνείς όψεις της Επανάστασης», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο του 2021.

Οι ομιλητές και οι ομιλήτριες, επιστήμονες και ερευνητές από την περιοχή μας αλλά και το εξωτερικό, παρουσίασαν πρόσωπα και γεγονότα της Επανάστασης του 1821 από όλες τις περιοχές της Π.Ε. Κοζάνης (Κοζάνη, Εορδαία, Βόιο, Σέρβια), καθώς και την οπτική των γειτόνων μας, Βαλκάνιων και Τούρκων, πάνω στην Επανάσταση του 1821.

Μέσα από τις ομιλίες και τις συζητήσεις που ακολούθησαν γνωρίσαμε την τοπική μας ιστορία, προσεγγίσαμε το κορυφαίο γεγονός της Επανάστασης του 1821 με μια σύγχρονη, ανανεωμένη ματιά, ώστε να συνειδητοποιήσουμε την εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητα στον 21ο αιώνα. Παράλληλα, παρουσιάστηκε και συγκεντρώθηκε για πρώτη φορά σχετικό εκπαιδευτικό υλικό για τα γεγονότα και τα πρόσωπα της Επανάστασης του 1821 σε όλες τις περιοχές της Π.Ε. Κοζάνης, το οποίο έχει αποσταλεί στα σχολεία της Π.Ε. Κοζάνης προς διδακτική αξιοποίηση και είναι διαθέσιμο στον καθένα, να το κατεβάσει στον υπολογιστή του από τον παρακάτω σύνδεσμο: https://blogs.sch.gr/sfkozanis/1821-topikes-kai-diethneis-opseis-tis-epanastasis/. Επιπλέον, όλες οι παρουσιάσεις βρίσκονται ανηρτημένες στο κανάλι του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης στο YouTube.

Το ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης θέλει να ευχαριστήσει όλους όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχία της παραπάνω δράσης: την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που αγκάλιασε και στήριξε την όλη προσπάθεια· όλους τους εισηγητές και τις εισηγήτριες, τον Γιώργο Αλευρά, τη Βασιλική Νοτοπούλου, τον Θέμη Απατσίδη, τη Θεοδώρα Λειψιστινού, την Ολυμπία Τσικαρδάνη, τον Μαρίνο Σαρηγιάννη και τον Tudor Dinu, που φώτισαν άγνωστες πτυχές της Επανάστασης του 1821· τους συντονιστές και τις συντονίστριες, τον Γρηγόρη Κοντό, τη Βασιλική Βόντσα, τον Κωνσταντίνο Ντίνα, την Κυριακή Μαυροφυλλίδου, τον Παύλο Ταγτεβερενίδη και τον Μιχάλη Παπά, που φρόντισαν για την ομαλή ροή των εκδηλώσεων· την εικαστικό Γλύκα Διονυσοπούλου για το έργο που κοσμεί την αφίσα και τον Παναγιώτη Μούτο από το «Βιβλιοχαρτοπωλείο Αθανασιάδης» για τον φροντισμένο σχεδιασμό της αφίσας· τέλος, όλους τους/τις συμμετέχοντες/-ουσες που με την παρουσία και τα σχόλιά τους κατέστησαν τις εκδηλώσεις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και γόνιμες.

Ο ψηφιακός χώρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης έγινε για άλλη μια φορά ένας χώρος ανταλλαγής ιδεών, γνώσεων και προβληματισμού, σε μια δύσκολη περίοδο εγκλεισμού για όλους μας. Ελπίζουμε αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί και του χρόνου, με την ίδια επιτυχία.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.