Ολοκληρώθηκε το δεύτερο διαδικτυακό σεμινάριο της 3ης ομάδας του Προγράμματος Αγωγής Υγείας για Παιδιά με θέμα τις Εξαρτήσεις και τη συμμετοχή του Δήμου Βελβεντού



Γ. Πατούλης: «Οφείλουμε να ενημερώνουμε εγκαίρως τα παιδιά μας για τους κινδύνους υγείας από τη χρήσηβλαβερών εξαρτησιογόνων ουσιών»

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας «ΕΔΔΥΠΠΥ», σε συνεργασία με τους Δήμους: Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Αριστοτέλη, Βελβεντού, Βέροιας, Λαμίας, Ξάνθης, Παύλου Μελά, Πύδνας-Κολινδρού, Πυλαίας-Χορτιάτη, Ρήγα Φεραίου, Τεμπών, Φλώρινας, υπό την Aιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, διοργάνωσαν την Τρίτη 1 Ιουνίου, το δεύτερο διαδικτυακό σεμινάριο του προγράμματος «Αγωγή Υγείας για Παιδιά».  Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του κ. Αναστάσιου Χατζή, Παιδιάτρου-Εντατικολόγου, τ. Συντονιστή-Διευθυντή ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, Μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μέσω πλατφόρμας Zoom.

Η δεύτερη διαδικτυακή παρουσίαση που αναπτύχθηκε, είχε ως θέμα τις «ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε στο τέλος της παρουσίασης η συζήτηση του κ. Χατζή με τους συμμετέχοντες, μετά από πολλά ερωτήματα και απορίες που του τέθηκαν σχετικά με τις εξαρτήσεις.

Το επόμενο και τελευταίο θέμα που θα ακολουθήσει είναι η «ΕΦΗΒΕΙΑ», ολοκληρώνοντας τον κύκλο των παρουσιάσεων.

Την εκδήλωση χαιρέτησε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ευχαρίστησε τον ομιλητή κ. Χατζή και συνεχάρη τους Δήμους για τη συμμετοχή τους στο διαδικτυακό πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για Παιδιά και δήλωσε: «Είναι γεγονός πως η έλλειψη γνώσης των συνεπειών που προκαλούνται κατά τη χρήση του καπνίσματος, της κατανάλωσης του αλκοόλ και άλλων βλαβερών ουσιών, οδηγεί αρκετά συχνά σε δυσάρεστα  αποτελέσματα αλλά και σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ιδιαίτερα σε οργανισμούς αγνούς, όπως των παιδιών. Στόχος του Δικτύου είναι η έγκαιρη ενημέρωση και η προαγωγή υγείας όλων των πολιτών αλλά κυρίως των παιδιών, μέσω των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων όλης της χώρας, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διοργανώνοντας δράσεις προληπτικού χαρακτήρα».

Ο Εκπρόσωπος του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης για το ΕΔΔΥΠΠΥ και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αναστάσιος Παπαδήμας δήλωσε: «Οι ποικίλες εξαρτήσεις έχουν διάφορες συνέπειες στο άτομο, σωματικές και ψυχολογικές. Οι σωματικές συνίστανται στο ότι το σώμα έχει προσαρμοστεί στις χημικές ουσίες και ο εξαρτώμενος βιώνει δυσάρεστα συμπτώματα εάν σταματήσει τη χρήση τους, ενώ οι ψυχολογικές στο ότι «χρειάζεται» τις ουσίες για να αισθανθεί καλά και φυσιολογικά, χωρίς άγχος και ψυχολογική πίεση. Επειδή η θεραπεία είναι πάντα πιο επίπονη και πιο δύσκολη σε σχέση με την πρόληψη, ο Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης δίνει βαρύτητα και συμμετέχει σε δράσεις Αγωγής της Υγείας για παιδιά που στοχεύουν στην ενίσχυση και εκπαίδευση των γονέων και εκπαιδευτικών, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τον κρίσιμο ρόλο της διαπαιδαγώγησης των παιδιών».

Ο Δήμαρχος Βελβεντού κ. Μανώλης Στεργίου δήλωσε: «Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το  Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων για την 2η διαδικτυακή εκδήλωση και για τη δυνατότητα που έδωσε στους δημότες μας να ενημερωθούν για ένα θέμα τόσο σημαντικό και κρίσιμο, όσο οι ¨Εξαρτήσεις¨. Όλοι μας προβληματιζόμαστε κυρίως για τους νέους, οι οποίοι εκτίθενται στον κίνδυνο της κάθε είδους εξάρτησης και ενδεχομένως γίνονται πιο ευάλωτοι στις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και ο εγκλεισμός. Με στόχο  τον σχεδιασμό δράσεων  ευαισθητοποίησης των δημοτών μας και την θωράκιση των νέων μας απέναντι στις εξαρτήσεις μέσω της πρόληψης, επιδιώκουμε τη συνέργεια και τη συνεργασία όλων των κοινωνικών ομάδων και δομών του Δήμου, που μπορούν να συνεισφέρουν σ΄αυτήν την κατεύθυνση και στην υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων».

Ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης δήλωσε: «Είναι γενικά γνωστό ότι η καλύτερη αντιμετώπιση ενός προβλήματος είναι η πρόληψή του. Το ίδιο ισχύει και με τις ουσίες. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι αρχικά να έχουμε έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για το θέμα. Έτσι μαθαίνουμε τρόπους για να δυναμώσουμε τις προσωπικές μας ικανότητες ώστε να μπορούμε να αμυνόμαστε σε πιέσεις της ομάδας και να διαχειριζόμαστε δημιουργικά τις προσωπικές μας σχέσεις. Αρκεί βέβαια να μη φοβόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια όταν χρειαστεί. Όλα τα προβλήματα έχουν την λύση τους. Ευχαριστούμε το ΕΔΔΥΠΥΥ και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών που μας βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Τρίτης Ηλικίας του Δήμου Λαμιέων κ. Παναγιώτης Στασινός δήλωσε: «Δυστυχώς οι εξαρτήσεις αποτελούν μια πραγματικότητα για πολλά παιδιά. Ειδικά δε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του πολύμηνου εγκλεισμού δημιουργήθηκαν συνθήκες ιδιαίτερης ψυχολογικής επιβάρυνσης, τις οποίες δύσκολα διαχειρίζονται ανώριμες και ευαίσθητες προσωπικότητες. Η εξάρτηση από το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά έχει ως αποτέλεσμα δυσεπίλυτα προβλήματα, για την αντιμετώπιση των οποίων χρειάζεται να συνεργαστούν πολλές ειδικότητες και κοινωνικές υπηρεσίες, με πολλές δυσκολίες ακόμη στον συντονισμό τους τις περισσότερες μάλιστα φορές. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, γονείς και εκπαιδευτικοί να εντοπίζουν το πρόβλημα νωρίς και να λαμβάνουν μέτρα το συντομότερο δυνατό. Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Λαμιέων στέκεται αρωγός σε θέματα πρόληψης και προαγωγής υγείας των παιδιών μας συμμετέχοντας ενεργά στην εκστρατεία ενημέρωσης που διοργανώνει το ΕΔΔΥΠΠΥ, δίπλα στα παιδιά μας. Κοντά στους νέους μας, για να τους πάρουμε μακριά από τις εξαρτήσεις και να τους οδηγήσουμε στο δρόμο της δημιουργίας, της επιστήμης, της άθλησης και της μόρφωσης. Για να τους δώσουμε, με άλλα λόγια, άλλες διεξόδους και να τους διδάξουμε πως η αληθινή ζωή παρά τις όποιες δυσκολίες είναι ωραία… και χωρίς ουσίες».

Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Εμμανουήλ Τσέπελης δήλωσε: «Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Πρόληψη. Αυτό το τρίπτυχο μπορεί να μας προφυλάξει όλους από πιθανά αρνητικά αποτελέσματα που μπορεί να στιγματίσουν για πάντα τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας.  Τα παιδιά είναι το μέλλον μας και οφείλουμε να τα προστατεύουμε με κάθε τρόπο! Χαιρετίζω με μεγάλη ικανοποίηση και χαρά αυτήν την τόσο αξιέπαινη δράση ενημέρωσης με πρωτοβουλία του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας, που αφορά στην προστασία των παιδιών μας και των εφήβων μας. Ευχαριστώ όλους τους συνεργαζόμενους φορείς  που δίνουν την δυνατότητα σε γονείς και εκπαιδευτικούς της περιοχής μας να παρακολουθήσουν   αυτό το τόσο σημαντικό διαδικτυακό πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για παιδιά, που  στόχο έχει την έγκαιρη και σωστή ενημέρωση ως προς  τις εξαρτήσεις Τα προβλήματα που προκύπτουν από τις εξαρτήσεις είναι δύσκολο να κατηγοριοποιηθούν. Μπορεί να περιλαμβάνουν κοινωνικές, σωματικές, διαπροσωπικές, νομικές και ψυχολογικές δυσκολίες και συνιστούν δυσπροσάρμοστά μοτίβα  που οδηγούν σε κλινικά σημαντική έκπτωση στη λειτουργικότητα του εξαρτημένου ατόμου και σε αρνητικές συνέπιες. Παρόλο που βιώνουμε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, λόγω της πανδημίας, χαίρομαι που υπάρχουν ακόμη φορείς δραστήριοι, που βρίσκουν τρόπους  και μέσα για να προάγουν και να προβάλλουν θέματα προστασίας της υγείας  του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου και ειδικότερα στην προστασία των παιδιών  και των εφήβων μας».

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δημήτριος Δεμουρτζίδης δήλωσε: «Το ΕΔΔΥΠΠΥ αφουγκραζόμενο τις αυξανόμενες ανάγκες για γνωστά προβλήματα που αφορούν στο παιδί, την υγεία και την ανάπτυξή του, δημιούργησε μια σειρά από διαδικτυακές διαλέξεις, που σκοπό έχουν να προσεγγίσουν με επιστημονικό και προσιτό τρόπο ζητήματα υγείας που απασχολούν τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Το δεύτερο μέρος του διαδικτυακού προγράμματος «Αγωγή Υγείας για Παιδιά» έχει θέμα τις «εξαρτήσεις». Ένα πολύ σοβαρό θέμα που στην εποχή μας λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις σε όλο και μικρότερες ηλικίες, καθώς πολλές φορές αποτελεί πηγή έντονων συγκρούσεων ανάμεσα σε γονείς και παιδιά. Η οικογένεια, το σχολείο, η προσωπικότητα είναι καθοριστικοί παράγοντες πίσω από το θέμα των εξαρτήσεων. Το νέο σεμινάριο του ΕΔΔΥΠΠΥ αγγίζει αυτό το ευαίσθητο ζήτημα που απασχολεί τα παιδιά και τους νέους και επιπλέον προσφέρει χρονική και χωρική ευελιξία».

Ο Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού κ. Αναστάσιος Μανώλας δήλωσε: «Με την ολοκλήρωση της 2ης παρουσίασης του προγράμματος ¨Αγωγή Υγείας για Παιδιά¨ του ΕΔΔΥΠΠΥ, θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές του πολύ σημαντικού αυτού διαδικτυακού σεμιναρίου με θέμα: Εξαρτήσεις για τα παιδιά. Η ενημέρωση των παιδιών για  τους  κινδύνους  που δημιουργούν οι εξαρτήσεις, αλλά και για την αυτοπροστασία τους από αυτές, θα πρέπει να αποτελούν βασικά θέματα των γονέων και των εκπαιδευτικών. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια σ’ όλους τους συντελεστές».

Ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης δήλωσε: «Δέκα χρόνια συμμετέχει ο δήμος μας στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη. Συμμετέχοντας και στηρίζοντας ενημερωτικές εκδηλώσεις για σοβαρά νοσήματα, αλλά και πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες σε θέματα πρόληψης της υγείας. Με το διαδικτυακό πρόγραμμα  «Αγωγής Υγείας για Παιδιά» ο δήμος μας σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων ανοίγει ένα ακόμη παράθυρο στην ενημέρωση. Με στόχο την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας και των ευαισθητοποίηση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών. Γιατί η σωστή η ενημέρωση  που ξεκινά νωρίς σώζει ζωές».

Ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλειος Γιαννάκης δήλωσε: «Ο Δήμος Φλώρινας, ως μέλος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, συμμετέχει ενεργά σε δράσεις που αποσκοπούν στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των δημοτών και ιδιαίτερα σε θέματα που άπτονται της νεολαίας μας, η οποία αποτελεί το μέλλον του τόπου. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό, συμμετέχουμε στο διαδικτυακό Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για Παιδιά και είμαι σίγουρος πως οι θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται και αναλύονται οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα, τόσο τους γονείς όσο και τα ίδια τα παιδιά».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.