Ριζική αλλαγή – τομή στους διαγωνισμούς έργων ΕΣΠΑ, Ταμείου Ανάκαμψης, ΕτΕ για αναπλάσεις



Με επίκληση την ανάγκη επιτάχυνσης των έργων , μείωσης των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται στην υλοποίηση τους αλλά και την αξιοποίηση των υπηρεσιών ( Τεχνικές Υπηρεσίεας κλπ) δήμων, περιφερειών , υπουργείων κ.α , η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ριζική τροποποίηση του μέχρι πρότινος ισχύοντος πλαισίου .

Με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας , κ. Ταγαρά ,που φέρει ημερομηνία 19 Μαΐου, προέβη στην « κατάργηση» των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για έργα που αφορούν αναπλάσεις ή σχεδιασμό αστικού εξοπλισμού κοινόχρηστων χώρων.

Ειδικότερα , η σχετική υπουργική απόφαση , που φέρει ημερομηνία 19/5/2021 , προβλέπει ότι εξαιρούνται από την υποχρέωση διενέργειας αρχιτεκτονικού διαγωνισμού:

• όλα τα τεχνικά έργα και οι μελέτες που χρηματοδοτούνται από ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης ή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή υλοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ, και

• ειδικότερα, οι διαμορφώσεις – αναπλάσεις και ο σχεδιασμός αστικού εξοπλισμού όλων των κοινόχρηστων χώρων, αν οι μελέτες “εκπονούνται από τεχνικές υπηρεσίες δημόσιας αρχής, φέρουν υπογραφή αρχιτέκτονα και έχει γνωμοδοτήσει επ’ αυτών το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής”.

Με την ίδια απόφαση , μπαίνουν και κάποιοι νέοι « κανόνες» για τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς:

– Αυτοί θα διενεργούνται , μόνο εάν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το έργο που είναι να γίνουν ,
– Οι βραβευθέντες σε έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό έργου , θα συμμετέχουν υποχρεωτικά και στην υλοποίηση του και
– Η όλη η σχετική διαδικασία θα εγκρίνεται από τα Συμβούλια Αρχιτεκτονική

Ακόμη , αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί θα διενεργούνται για :

-Όλα τα πολιτιστικά κτίρια, σε κτίρια εκπαίδευσης άνω των 500 τμ,
-Κτίρια διοίκησης άνω των 500 τμ,
-Σε περίπτωση επεκτάσεων τους , τουλάχιστον από 50% και άνω κλπ

Από το news-ta.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.