Πότε λέμε “αντίο” στα τελευταία μέτρα του lockdown – Ίσως μέσα Ιουνίου ανοίγουν τα μπαρ



Η πτωτική πορεία των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τη σταδιακή εκτόνωση της πίεσης στα νοσοκομεία, αλλά και την… «κούρσα» των εμβολιασμών, δημιουργούν το πεδίο ώστε από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, να πούμε “αντίο” στα τελευταία περιοριστικά μέτρα του lockdown.

Αυτή είναι η εκτίμηση κυβερνητικών πηγών για τα… υπολείμματα του lockdown, σημειώνοντας ότι ως τότε η Ελλάδα «θωρακισμένη πια», με τα επιδημιολογικά δεδομένα σε διαχειρίσιμη κατάσταση, θα είναι έτοιμη «να υποδεχτεί το καλοκαίρι με ασφάλεια» και βεβαίως τους τουρίστες.

Σήμερα (04.06.2021) στη συνεδρίαση των Επιστημόνων αναμένεται να γίνει αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας και να συζητηθούν τα τελευταία βήματα πριν από το ορόσημο της 14ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό ως τότε να υπάρξουν κάποιες «ανάσες» χαλάρωσης, όπως για παράδειγμα η παράταση της κυκλοφορίας τα βράδια, από τις 24:30 που ισχύει σήμερα, κατά 1 ή μιάμιση ώρα.

Σειρά έχει η επιστροφή της μουσικής στα καταστήματα εστίασης, η ελεύθερη κυκλοφορία καθ’ όλο το 24ωρο και τέλος η επαναλειτουργία των μπαρ.

Αν και εφόσον τα κρούσματα πέσουν κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 ημερησίως και έχουν πτωτική τάση, τότε, όπως εκτιμούν πηγές με γνώση των συζητήσεων, τα μπαρ είναι πιθανό να ανοίξουν ξανά τις πύλες τους, με αυστηρά μέτρα, στα μέσα του Ιουνίου, αντί για τα τέλη του μήνα που είναι ο σχεδιασμός.

Οι εμβολιασμοί δίνουν το «σήμα»…

Οι γοργοί ρυθμοί με τους οποίους προχωρούν οι εμβολιασμοί – ήδη έγιναν περίπου 5,8 εκατ. δόσεις, ενώ περίπου 2,2 εκατ. συμπολίτες μας είναι πλήρως εμβολιασμένοι (ποσοστό πάνω από 20%) – εκτιμάται ότι οδηγούν στο πολυπόθητο «τείχος» ανοσίας μέσα στον Ιούλιο.

Μάλιστα στο αμέσως επόμενο διάστημα, μέσα στον Ιούνιο, προγραμματίζονται και οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί για ευπαθείς ομάδες.

Οι εμβολιασμοί δίνουν το σήμα για περισσότερες «ανάσες ελευθερίας» το καλοκαίρι.

Τεστ και μάσκες: Τι αλλάζει;

Με «όπλο» το Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού στα χέρια, οι πλήρως εμβολιασμένοι από τις 15 Ιουνίου παύουν να έχουν την υποχρέωση να κάνουν self test.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για την υποχρεωτικότητα ή μη της μάσκας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε εξωτερικούς χώρους.

Ήδη στα καταστήματα εστίασης η μάσκα… έχει κατέβει.

Επιπλέον άλλες χώρες, όπως οι Η.Π.Α., έχουν ήδη ανακοινώσει ότι αίρεται η υποχρέωση της μάσκας στους πλήρως εμβολιασμένους.

Ποιο είναι το πρωτόκολλο που θα ακολουθήσει η Ελλάδα; Το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε φάση επεξεργασίας

Υπενθυμίζεται πως το πρωτόκολλο που εφαρμόστηκε το περασμένο καλοκαίρι προέβλεπε η μάσκα να είναι υποχρεωτική κατά κύριο λόγο στους εργαζόμενους στην εστίαση και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Από το newsit.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.