Σπερματέγχυση: Διαδικασία και πότε ενδείκνυται



Η σπερματέγχυση θεωρείται στις μέρες μας μία από τις πιο απλές και ασφαλείς μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα υπογόνιμα ζευγάρια, που πλησιάζει κατά πολύ την φυσιολογική διαδικασία γονιμοποίησης. Το σπέρμα εισάγεται μέσα στην μήτρα, στη διάρκεια του φυσικού κύκλου ή μετά από διέγερση των ωοθηκών για πρόκληση της ωορρηξίας. 

Διαδικασία σπερματέγχυσης

Αρχικά το σπέρμα υφίσταται μία ειδική επεξεργασία, όπου καθαρίζεται από πιθανά μικρόβια και άχρηστα κύτταρα, στο εργαστήριο. Η διαδικασία αυτή διαρκεί δύο ώρες. Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος, το σπέρμα τοποθετείται προσεκτικά με λεπτό καθετήρα κοντά στην εσωτερική κοιλότητα της μήτρας, ώστε να διανύσει την μικρότερη δυνατή απόσταση για να φτάσει τα ωάρια. Η διαδικασία είναι παρόμοια με το τεστ Παπ και είναι εντελώς ανώδυνη.

Πότε ενδείκνυται η μέθοδος

Η τεχνική της σπερματέγχυσης είναι η επιλογή για τις γυναίκες που:

  • είναι μικρότερες των 35 χρόνων, με μικρή περίοδο διάγνωσης υπογονιμότητας, διαβατές σάλπιγγες και σχετικά καλό σπέρμα
  • δεν έχουν ωορρηξία και χρειάζεται να γίνει διέγερση ωοθηκών με φάρμακα
  • εμφανίζουν ανεπάρκεια στην τραχηλική βλέννα λόγω χειρουργείου
  • πρόκειται να κάνουν γονιμοποίηση από δότη σπέρματος

Με τη μέθοδο της σπερματέγχυσης τα ποσοστά επίτευξης της εγκυμοσύνης είναι σχετικά χαμηλά. Σαφώς και προτείνεται όμως σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις καθώς είναι η λιγότερο παρεμβατική μέθοδος και πιο οικονομική σε σχέση με το κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Σπερματέγχυση στο Γέννημα IVF

Δεδομένου ότι η σπερματέγχυση μπορεί να μην επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, στο Γέννημα IVF, δεν προτείνεται η επανάληψη της μεθόδου πέραν των 3-4 φορών, ειδικά αν η ηλικία της γυναίκας είναι κοντά στα 35 ή παραπάνω.

Περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε στο Gennima IVF

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.