Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης: Συνεχίζονται οι συμμετοχές των μαθητών στην ψηφιακή εκπαιδευτική δράση «Νόσος και θεραπεία στον χρόνο»



Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης ενημερώνει το ενδιαφερόμενο κοινό ότι η ψηφιακή εκπαιδευτική δράση «Νόσος και θεραπεία στον χρόνο» θα συνεχίσει να δέχεται συμμετοχές των μαθητών έως και την Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021. Έως τώρα στη δράση έχουν λάβει μέρος δεκάδες μαθητές από διάφορα μέρη της χώρας (Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Κατερίνη κ.α.) έχοντας αποστείλει τις ζωγραφιές και τις σύντομες ιστορίες τους.

Υπενθυμίζεται ότι η δράση απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (χωρίς να αποκλείονται και συμμετοχές παιδιών προσχολικής ηλικίας) και βασίζεται στην εξ αποστάσεως γνωριμία των μαθητών με τα αρχαιολογικά τεκμήρια της χωρικής αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης. Το θέμα της δράσης, που συμπίπτει χρονικά με τη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων στη χώρα μας και το άνοιγμα των μουσείων στους επισκέπτες, είναι η αντιμετώπιση των ασθενειών από τους αρχαίους χρόνους έως την ύστερη μεταβυζαντινή εποχή. Στόχος της δράσης είναι να κάνει γνωστά στους μαθητές σημαντικά αρχαιολογικά αντικείμενα και έργα τέχνης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης με τρόπο ουσιαστικό και διαδραστικό, που θα ενεργοποιεί τη δημιουργική ορμή των μαθητών και θα τους εμπνεύσει να ενδιαφερθούν για τα πολιτιστικά και ιστορικά τεκμήρια της περιοχής της Κοζάνης, για την οποία ελάχιστα ερεθίσματα και γνώσεις αποκτούν μέσα από τη διδακτέα ύλη του σχολείου.

Οι μαθητές που επιθυμούν να λάβουν μέρος στη δράση καλούνται να εμπνευστούν σύντομες ιστορίες ή να δημιουργήσουν δικά τους ζωγραφικά έργα, που θα περιγράφουν την προσωπική τους εμπειρία από την πανδημία, την νόσο covid-19, την επιστροφή στο σχολείο με τα υγειονομικά μέτρα, την συμβολή των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τα σύγχρονα εργαλεία ιατρικής ή τα μέτρα προφύλαξης από ασθένειες, τη σημασία της ιατρικής στη ζωή μας κ.ο.κ. Παράλληλα οι μαθητές μπορούν να εμπλουτίσουν τις δημιουργίες τους εμπνεόμενοι από σταχυολογημένα αντικείμενα, εικόνες και παραστάσεις της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης που έχουν σχέση με ασθένειες και πρακτικές θεραπείας, τις οποίες θα βρουν στην θα βρουν στην ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής (www.mouseioaianis.gr) και στο σχετικό microsite nososkaitherapeiastonxrono.wordpress.com όπου επίσης μπορούν οι ενδιαφερόμενοι δάσκαλοι, καθηγητές, γονείς και μαθητές να βρουν περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία υποβολής των συμμετοχών τους.

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί τη συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης
στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που έχει ως θέμα για το 2021: «Το μέλλον των Μουσείων.
Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση».

Δείτε το σχετικό βίντεο για τη συγκεκριμένη δράση:

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.