Αποστολή του Euronews στην Καστοριά: Η εκτροφή μινκ και το μέλλον της γούνας στην εποχή της COVID-19



Η πανδημία προκάλεσε προβλήματα και στους εκτροφείς μινκ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Δανία ανακοίνωσε την θανάτωση δεκαεπτά εκατομμυρίων ζώων για να αποτρέψει την εξάπλωση της COVID-19. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε η Ολλανδία και η Ισπανία.

Όμως στη δυτική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα στην Καστοριά η εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν περίπου 80 φάρμες, ενώ εκτρέφονται ενάμιση εκατομμύριο ζώα. Από την πρώτη στιγμή, οι εκτροφείς έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού.

«Η ευαισθησία των ζώων απέναντι στην COVID-19 ήταν κάτι που μας προβλημάτισε. Φυσικά ανησυχήσαμε, όμως λάβαμε μέτρα. Οι εργαζόμενοι φορούν μάσκες και πλένουν συχνά τα χέρια τους. Ποτέ δύο άτομα δεν δουλεύουν στον ίδιο χώρο. Κάναμε τα πάντα για να κρατήσουμε μακριά την COVID-19. Προστατεύουμε τα ζώα και εμάς. Όλοι οι εργαζόμενοι, όλοι οι εργάτες έχουν εμβολιαστεί» δήλωσε στο euronews η Νικόλ Μπάουντιν, ιδιοκτήτρια φάρμας στην Οινόη, περίπου μίση ώρα από την Καστοριά.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, υγειονομικές αρχές και εκτροφείς ένωσαν τις δυνάμεις τους. Η άμεση λήψη αυστηρών μέτρων οδήγησε σε μικρό αριθμό κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, κρούσματα έχουν σημειωθεί στο 63% των εκτροφών στην Ολλανδία. Ακολουθεί η Δανία με 18%, η Σουηδία με 16% και στην τελευταία θέση η Ελλάδα με 15%.

Στη δυτική Μακεδονία τα ζώα που νοσούν απομονώνονται και τίθενται σε αυστηρή υγειονομική επιτήρηση. Η κτηνίατρος Ζωή Θώμου είναι υπεύθυνη για πολλές από τις φάρμες της περιοχής.

«Εάν εντοπίσουμε ζώα θετικά στον ιό, αμέσως τίθεται σε ισχύ το πρωτόκολλο καραντίνας. Πλέον, δεν σκοτώνουμε ζώα. Γνωρίζουμε πως το άρρωστο ζώο μπορεί να αναπτύξει ανοσία και το υποστηρίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συνήθως μετά από λίγο καιρό, ο ιός δεν είναι πια εκεί. Εμείς προσπαθούμε τα άρρωστα ζώα να μην μεταδώσουν τον ιό στα υγιή» υποστηρίζει η κτηνίατρος Ζωή Θώμου.

Η εκτροφή μινκ και η γουνοποιία πρωταγωνιστούν στην οικονομική ζωή της δυτικής Μακεδονίας. Τις τελευταίες δεκαετίες ο κλάδος έχει δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Εκτιμάται πως περίπου το 60% του ντόπιου πληθυσμού απασχολείται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την γούνα. Άλλωστε η περιοχή έχει μεγάλη παράδοση που ξεκινά από τους Βυζαντινούς χρόνους.

Σε ετήσια βάση, το βυρσοδεψείο του Άκη Τσούκα επεξεργάζεται περίπου ένα εκατομμύριο δέρματα. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας εξηγεί στο euronews πως η γούνα στηρίζει καθοριστικά την τοπική οικονομία.

«Ο τομέας απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους. Υπάρχει το τμήμα της εκτροφής, ενώ στη συνέχεια υπάρχει ο τομέας μεταποίησης που παράγει έτοιμα ρούχα. Στην περιοχή υπάρχουν πάνω από 2.000 εταιρείες. Κάποιες είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν και μεγαλύτερες εταιρείες» υποστηρίζει ο Άκης Τσούκας και προσθέτει, «Εμείς πιστεύουμε πως το προϊόν είναι απολύτως οικολογικό και φιλικό προς το περιβάλλον. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να φοράει μια γούνα και νομίζω πως σύντομα όλοι θα καταλάβουν πως δεν κάνουμε τίποτα κακό».

Σε κανονικές συνθήκες, στην επιχείρηση κατασκευής και πώλησης γούνας «Μαντζιάρης» εργάζονται περίπου 500 άνθρωποι. Τα γούνινα παλτό σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από εξειδικευμένους τεχνίτες. Χιλιάδες γούνες προορίζονται για τις αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας, του Μονακό και της Ελβετίας. Πριν την πανδημία, οι εξαγωγές γούνας έφερναν στην Ελλάδα περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Σε πολλές χώρες, λόγω των ψυχρών συνθηκών που έχουν, υπάρχει πραγματική ανάγκη για γούνες. Η Σιβηρία είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα. Οι γούνες δεν μπορούν να αντικατασταθούν με οποιοδήποτε άλλο υλικό ή με άλλα ρούχα. Είναι κάτι μοναδικό, προσφέρουν ζεστασιά και στυλ» δήλωσε στο euronews ο πωλητής Δημήτρης Κωστόπουλος.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.