Λαϊκή Συσπείρωση Κοζάνης: Οι αντιπαραθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορούν να κρύψουν την στρατηγική συμφωνία των παρατάξεων



Οι τελευταίες εξελίξεις με τις αντιπαραθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης (ανεξαρτοποιήσεις, διαφωνίες κτλ) επιβεβαιώνουν τη θέση μας ότι η «δίκαιη» μετάβαση δεν αφορά τα συμφέροντα του λαού αλλά το πως δίκαια θα γίνει η μοιρασιά μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων. Μια αντιπαράθεση που ντύνεται με το μανδύα της ενεργειακής «δημοκρατίας», της ομαλής μετάβασης κτλ. Όλες οι παρατάξεις και οι μεμονωμένοι πλέον δημοτικοί σύμβουλοι, συμφωνούν με την στρατηγική της απελευθέρωσης, της εμπορευματοποίησης του κλάδου της ενέργειας που σε αυτή τη φάση υλοποιείται μέσω της απολιγνιτοποίησης διαφωνώντας στον χρόνο και το είδος των επενδύσεων που θα υλοποιηθούν.

Αυτό αποδεικνύει και η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης στην οποία εκφράστηκε η συμφωνία όλων των παρατάξεων σε στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου όπως οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε έργα που αφορούν βασικές λαϊκές ανάγκες. Ο λαός της περιοχής έχει ανάλογη εμπειρία από το «πρότυπο» ΣΔΙΤ της ΔΙΑΔΥΜΑ για την διαχείριση απορριμμάτων που καλείτε να την πληρώσει αδρά μέσω της φορολογίας κεντρικής και τοπικής.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε ένα μεγάλο πρόγραμμα ΣΔΙΤ το επόμενο διάστημα που αγγίζει τα 100εκατ.ευρώ και περιλαμβάνει βιοκληματικό πάρκο, Κέντρο Διάδοσης Τεχνολογίας, Κτήριο γειτονιάς, ενεργειακή κατασκήνωση, ζωντανό εργαστήριο κυκλικής οικονομίας, αθλητικές εγκαταστάσεις και σχολικά κτήρια. Οι πανηγυρισμοί της δημοτικής αρχής κρύβουν επιμελώς πως τα έργα αυτά θα πληρωθούν πολλαπλά από το λαό, ενώ αποτελεί ένα ακόμα βήμα στο μύχιο πόθο του μεγάλου κεφαλαίου, να αποκτήσει ιδιοκτησία σε δημόσιες δομές όπως της Παιδείας, της αξιοποίησης δημόσιων χώρων (πάρκα, πλατείες κλπ) σε βάρος των αναγκών των παιδιών μας και του λαού. Ανάλογη εμπειρία όπου έχουν εφαρμοστεί ανάλογα σχέδια δείχνει ότι το κόστος κατασκευής είναι μεγαλύτερο από διαγωνισμό του δημοσίου. Ο ιδιώτης που θα τα κατασκευάσει έχει τον ολοκληρωτικό έλεγχο για την αξιοποίηση τους. Επίσης το κόστος λειτουργίας των σχολείων με ΣΔΙΤ, λόγω των προδιαγραφών τους, είναι πολλαπλάσιο αυτού των συμβατικών σχολείων. Τις υπέρογκες δαπάνες λειτουργίας την ίδια στιγμή που μειώνεται η χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές, τις πληρώνουν οι κατά τόπους Δήμοι αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη.

Σε αυτήν την εξέλιξη όλες οι παρατάξεις και οι «ανεξάρτητοι» συμφώνησαν μιας και είναι διακηρυγμένη η συμφωνία τους με τα ΣΔΙΤ.

Επίσης η συμφωνία τους εκφράστηκε και στο 5ο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε την πραγματοποίηση εκδήλωσης υπό την αιγίδα της Δήμου Κοζάνης με θέμα τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και 40 χρόνια από την είσοδο στην Ε.Ε με διοργανωτές το ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν και των Ελεύθερων Νέων. Το συγκεκριμένο ίδρυμα αποτελεί παρακλάδι του κόμματος των φιλελευθέρων της Γερμανίας. Στην ατζέντα του φιγουράρουν μεταξύ άλλων θέσεις όπως η συρρίκνωση του δημοσίου, η κατάργηση της μονιμότητας και η προώθηση των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Δεν μας κάνει εντύπωση η συμφωνία όλων των παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων (εκτός ενός) στο να διοργανωθεί υπό την αιγίδα του Δήμου η συγκεκριμένη εκδήλωση μιας και στα πλαίσια της απολιγνιτοποίησης έχουν εκφραστεί υπέρ των ΕΟΖ που εξασφαλίζουν προνόμια (φοροελαφρύνσεις, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις )στους ομίλους και τους εξασφαλίζουν φθηνό εργατικό δυναμικό.

Η στάση τους αυτή δείχνει ότι ανεξάρτητα από τις διαφοροποιήσεις με αφορμή τις επενδύσεις στα φωτοβολταικά συμφωνούν στην στρατηγική του κεφαλαίου για εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, για φθηνή εργατική δύναμη.

Καλούμε το λαό της Κοζάνης να βγάλει τα συμπεράσματα του, να οργανώσει τον αγώνα του για ενέργεια κοινωνικό αγαθό, ελεύθερη πρόσβαση σε πάρκα και πλατείες, για σχολεία που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες χωρίς να αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.