Εκκλησιαστική απονομή τιμής και σεβασμού στη μάνα στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού – Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα



Πραγματοποιήθηκε (16-5-2021, Κυριακή των Μυροφόρων) στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού, μετά τη Θεία Λειτουργία, (τηρουμένου του υγειονομικού πρωτόκολλου για τη δημόσια υγεία) λιτή λειτουργική εκδήλωση με θέμα: “ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΣΤΗ ΜΑΝΑ”.

Εδέσματα (τσουρεκάκια) είχαν τοποθετηθεί σε κανίστρι μαζί με την εικόνα της Αγίας Οικογένειας, στην οποία εικονίζονται: ο Μνήστωρ Ιωσήφ, η Παρθένος Μαρία και ο Χριστός.

Ο π. Κωνσταντίνος διάβασε “ΕΥΧΗ Ευχαριστήριο προς την Υπεραγίαν Θεοτόκον” από το “ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ ΕΥΧΟΛΟΓΙΟΝ”, του μακαριστού πρώτου Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Τιμοθέου Ματθαιάκη, του από Μαρωνίας, (έκδοσις Δ’, Αθήναι 2000, σελ. 395).

Η μάνα ευλογείται από την Παναγία και προσλαμβάνει τη χάρη της. Η (συν)χωρητικότητά της είναι μεγαλειώδης και σχετίζεται με αυτήν της Παναγίας, η οποία έγινε ‘’η χώρα του αχωρήτου’’, όπως ψάλλει η Εκκλησία: ‘’Ο αχώρητος παντί, πώς εχωρήθη εν γαστρί; Ο εν κόλποις του Πατρός, πώς εν αγκάλαις της μητρός;’’.

Μετέφερε στις μάνες (όλων των Ενοριών της Α.Π.Β.) την ευχή και την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου.

Μοίρασε στις μάνες και σε όλο το εκκλησίασμα μαζί με το αντίδωρο τα ευλογημένα εδέσματα-τσουρεκάκια.

Αποδίδουμε στη μάνα απεριόριστη τιμή, σεβασμό και αγάπη. Η τιμή προς το πρόσωπό της, περνάει και συναντά το πρόσωπο της Παναγίας, που είναι η ‘’κλίμαξ η επουράνιος δι ης κατέβη ο Θεός, και η γέφυρα η μετάγουσα τους εκ γης προς ουρανόν’’. Ο σεβασμός στην Παναγία έχει ως προϋπόθεση και βάση το σεβασμό στη μάνα.

Της μάνας, όλοι (οφείλουμε να) της είμαστε ευγνώμονες εσαεί.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.