Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού το Σάββατο 15 Μαΐου – Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πού αναμένονται τα φαινόμενα



Μία πρόσκαιρη και επιλεκτική καιρική μεταβολή αναμένεται να λάβει χώρα στην περιοχή μας κατά την διάρκεια του Σαββάτου, καθώς όπως σας είχαμε αναφέρει και στην τελευταία εκτίμηση, αναμένουμε την έλευση μίας ατμοσφαιρικής διαταραχής από τα δυτικά, η οποία θα περάσει πάνω από την χώρα μας, επηρεάζοντας κυρίως τις δυτικές, τις κεντρικές και τις βόρειες περιοχές. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της αλλαγής, θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες που αρχικά θα επηρεάσουν τις δυτικές – βορειοδυτικές περιοχές και οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν ανατολικότερα, αλλά και η υποχώρηση της θερμοκρασίας ιδιαίτερα στην δυτική – βορειοδυτική Ελλάδα.

Μέσα στην νύχτα και κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών, ο καιρός σε γενικές γραμμές θα είναι αρκετά καλός στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας και ιδιαίτερα στα πιο ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα και τα νησιά του Αιγαίου όπου θα επικρατήσει ξαστεριά. Κάπως περισσότερες αναμένεται να είναι οι νεφώσεις στην δυτική Ελλάδα, οι οποίες μέχρι το ξημέρωμα θα επεκταθούν στα περισσότερα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα. Αργά το ξημέρωμα ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση στα βορειοδυτικά και θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται βροχές οι οποίες αρχικά θα επηρεάσουν το βόρειο Ιόνιο και μέχρι το πρωί την Ήπειρο. Μέσα στις πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο τα φαινόμενα να παρουσιάσουν τοπικά σημάδια υψηλής ραγδαιότητας.

Στην συνέχεια και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, το μέτωπο της κακοκαιρίας θα κινηθεί ανατολικότερα και ελαφρώς νοτιότερα, επηρεάζοντας έτσι τα τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας (με έμφαση τα δυτικότερα τμήματα του γεωγραφικού διαμερίσματος), των νησιών του κεντρικού Ιονίου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και ενδεχομένως τις Σποράδες, τις βορειότερες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της βορειοδυτικής Πελ/νησου. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές αναμένεται επίσης πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού με βροχές μέτριας έως αξιόλογης γενικά έντασης, ενώ υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο εκδήλωσης παροδικής καταιγίδας κυρίως για την Θεσσαλία και την κεντρική και δυτική Μακεδονία. Τα φαινόμενα έως το απόγευμα αναμένεται να φτάσουν έως την Θράκη και τα νησιά του θρακικού, έχοντας πάντως πιο τοπικό χαρακτήρα.

Την ίδια ώρα ο καιρός στο βόρειο Ιόνιο θα αρχίσει να καθίσταται πιο άστατος καθώς θα υπάρχουν περίοδοι όπου τα φαινόμενα θα σταματούν και ο Ήλιος θα κάνει την εμφάνισή του, κατά διαστήματα όμως θα κλείνει ο καιρός και θα εκδηλώνονται μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες. Παράλληλα στην Ήπειρο θα συνεχιστούν οι βροχές και οι καταιγίδες οι οποίες τοπικά θα είναι ισχυρές, ενώ στα περισσότερα τμήματα του Αιγαίου θα υπάρχει μόνο αραιή συννεφιά και αρκετή ηλιοφάνεια.

Από κει και ύστερα η ατμοσφαιρική διαταραχή θα έχει κινηθεί αρκετά ανατολικότερα και έτσι μέσα στο βράδυ ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα, καθώς τα φαινόμενα θα έχουν την τάση να σταματούν και οι νεφώσεις σιγά σιγά να αραιώνουν. Κάποιες πρόσκαιρες βροχές είναι πιθανό να διατηρηθούν τοπικά σε ανατολική Μακεδονία, Θράκη και νησιά θρακικού, ωστόσο και εδώ αυτές θα σταματήσουν με την αλλαγή της ημέρας.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας από το hellasmeteo.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.