ΑΕΙ: 150.000 φοιτητές επιστρέφουν στις σχολές τους μετά το Πάσχα – Πιθανή παράταση εξαμήνου έως 31 Ιουλίου

 

Εκατό πενήντα χιλιάδες φοιτητές επιστρέφουν μετά το Πάσχα και με τη διαδικασία των self tests στα διά ζώσης πρακτικά και εργαστηριακά μαθήματα και με σοβαρό το ενδεχόμενο παράτασης του εξαμήνου μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», πρόκειται για φοιτητές που βρίσκονται στο τελευταίο έτος σπουδών. Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, ορίστηκε για τη Δευτέρα 10 Μαΐου η ημερομηνία της μερικής επανεκκίνησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της επιστροφής στη διά ζώσης εκπαίδευσης και μόνο για τα πρακτικά μαθήματα για τους φοιτητές του τέταρτου, πέμπτου και έκτου έτους σπουδών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας, Άγγελο Συρίγο, ο αριθμός των φοιτητών που υπολογίζεται να επιστρέψει στα διά ζώσης κλινικά και πρακτικά μαθήματα υπολογίζεται σε 150.000 και η διαδικασία επιστροφής θα γίνει «είτε έχοντας κάνει το εμβόλιο για τους φοιτητές της Ιατρικής είτε με αυτοδιαγνωστικά τεστ».

Πρώτα η διά ζώσης πρακτική άσκηση φοιτητών

Αρχικά θα ξεκινήσει η διά ζώσης πρακτική άσκηση φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω σε όλα τα τμήματα και σχολές σε προγράμματα σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου και στη συνέχεια μετά τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το δημοσίευμα που έγινε στη «ΜτΚ» στις 30 Απριλίου-1 Μαΐου, με φυσική παρουσία θα γίνονται οι κλινικές ασκήσεις φοιτητών των σχολών ιατρικής που βρίσκονται στο πέμπτο και έκτος έτος και στο έτος του πτυχίου, καθώς και των εργαστηριακών ασκήσεων φοιτητών όλων των τμημάτων και των σχολών που βρίσκονται στο τελευταίο έτος.

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, πρόκειται για «κλινικά μαθήματα της Ιατρικής Σχολής καθώς και πρακτικά μαθήματα σχολών όπως ΤΕΦΑΑ, μουσικών σπουδών, εργαστηριακών μαθημάτων ζωγραφικής, γλυπτικής, και άλλων μαθημάτων της Σχολής Καλών Τεχνών». Στις περιπτώσεις αυτές εμπίπτουν και φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται από κάθε ΑΕΙ χωριστά.

Οι κανόνες επιστροφής

Η επιστροφή των φοιτητών των παραπάνω περιπτώσεων, που μόνο στο ΑΠΘ υπολογίζονται σε 10.000, θα γίνει με τη διαδικασία των αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests), όπως πραγματοποιήθηκε και για τα Λύκεια, και θα υλοποιηθεί μετά το Πάσχα για το σύνολο της σχολικής εκπαιδευτικής κοινότητας που θα επιστρέψει στα θρανία.

Οι δηλώσεις του κ. Συρίγου για επιστροφή τους με δύο τρόπους, τον εμβολιασμό και τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, αρχικά δημιούργησαν σύγχυση, καθώς το χρονικό περιθώριο για να πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί δεν επαρκεί, με τη διαδικασία των self tests να οριστικοποιείται για το σύνολο των φοιτητών, αλλά και των μελών ΔΕΠ που θα επιστρέψουν στη διά ζώσης εκπαίδευση.

Δηλαδή, θα ακολουθηθεί η μέθοδος του διπλού εβδομαδιαίου τεστ για τον κορωνοϊό σε όλες τις περιπτώσεις. Μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση, θα προχωρήσει η διαδικασία προκειμένου τις επόμενες εβδομάδες να μπορούν οι φοιτητές και οι καθηγητές να προμηθευτούν δωρεάν τα self tests που θα απαιτείται για την επιστροφή τους στα πανεπιστήμια.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας δίνει τη δυνατότητα παράτασης των εργαστηριακών και κλινικών μαθημάτων μέχρι τις 31 Ιουλίου, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα, όπου απαιτείται, επιπλέον χρόνου, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα μαθήματα του εξαμήνου.

Έντονη η ανησυχία στα περιφερειακά τμήματα

Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων τέθηκε και το ζήτημα της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που όπως κατηγορηματικά έχει δηλώσει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα εφαρμοστεί από τη φετινή χρονιά και στις Πανελλαδικές τον ερχόμενο Ιούνιο. Οι πρυτάνεις ζητούν την ελαχιστοποίηση των μετεγγραφών όλων των κατηγοριών προκειμένου να υπάρξει ισορροπία μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών τμημάτων.

Το πρόβλημα που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν περιφερειακά τμήματα των ΑΕΙ είχε εκφράσει στη «ΜτΚ» και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) Θεόδωρος Θεοδουλίδης, ο οποίος επισημαίνει τους σοβαρούς κινδύνους της εφαρμογής του νέου μέτρου για πολλά περιφερειακά τμήματα, εστιάζοντας στην αβεβαιότητα που δημιουργείται σε δέκα τμήματα του ΠΔΜ.

«Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας η ανησυχία είναι έντονη, καθώς με βάση τα περυσινά στοιχεία φαίνεται πως επηρεάζεται σημαντικά ο αριθμός των εισακτέων σε 10 από τα 22 τμήματα. Άρα, υπάρχει ορατός κίνδυνος συρρίκνωσης σε αριθμό φοιτητών και μακροπρόθεσμα σε αριθμό τμημάτων», τονίζει ο κ. Θεοδουλίδης για την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Οι πρυτάνεις ζητούν το μέτρο να μην εφαρμοστεί από τη φετινή χρονιά, με την υπουργό Παιδείας να ανακοινώνει την ενίσχυση των περιφερειακών πανεπιστημίων, με τη μεταφορά προς αυτά επιπλέον φοιτητών, αλλά και πρόσθετων μέτρων που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, μαζί με τον αριθμό των εισακτέων ανά τμήμα και Πανεπιστήμιο, στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.