Σήμερα κρεμάται στον Σταυρό – Γράφει ο Ανδρέας Τσιφτσιάν



Σήμερα κρεμάται στον Σταυρό
Αυτός που στερέωσε την γη στην θάλασσα…
Αυτός που έντυσε τον ουρανό με σύννεφα…
Με καρφιά καρφώθηκε ο Νυμφίος της Εκκλησίας…
Με λόγχη τρυπήθηκε ο Υιός της Παρθένου…

Ένα κέντημα πραγματολογικών και οντολογικών αναφορών χωρίς να χάνεται η αυθόρμητη ροή και συνοχή του κειμένου.

Καταφατικές και αποφατικές (αφαιρετικές) προτάσεις που σπάνια συναντά κανείς με αυτή την απότομη εναλλαγή στην παγκόσμια ποίηση.

Ψευδή πορφύρα περιτίθεται (πραγματολογική αναφορά)
Ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις (οντολογική αναφορά)

Εναλλαγή του φυσικού και μεταφυσικού, στίχο παρά στίχο.

Αν δεν είχαν δεχτεί οι Έλληνες την τότε νέα θρησκεία, δεν υπήρχε περίπτωση να διαδοθεί σε όλον τον κόσμο. Αυτό όχι μόνο διότι εξαπλώθηκε δια της ελληνικής γλώσσας, αλλά λόγω κυρίως της πνευματικής ηγεμονίας που ήταν διάχυτη και σε κείμενα σαν τα παραπάνω, εντυπωσιάζοντας τους λόγιους Ανατολής και Δύσης.

Οι Έλληνες πάντρεψαν την οντολογία του μεταφυσικού με την πραγματολογία του εγκόσμιου με τρόπο που δεν ήταν μέχρι τότε γνωστός στον παγανιστικό κόσμο. Ήταν ο κρίκος που έλειπε στους «ψαγμένους» της εποχής.

Πώς στερεώνεται λοιπόν η γη στην θάλασσα!

Το κείμενο καταδεικνύει μια ποιητική ωριμότητα. Λες και προϋπήρχε ως τρόπος φιλοσοφίας, λες και ήταν έτοιμο στο μυαλό και απλά περίμεναν την αφορμή για να το γράψουν.

Την Μεγάλη Εβδομάδα θαυμάζουμε την λιτότητα της βυζαντινής μελωδίας. Αυτή η απλότητα είναι αρκετή για να δημιουργήσει αυτό το μοναδικό αίσθημα ήρεμης τρικυμίας. Η απλότητα της απαράμιλλης τέχνης.

Η δωρικότητα και μονοφωνία της βυζαντινής μουσικής είναι που προκαλεί αυτό το ανυπέρβλητο μυστικιστικό τράνταγμα και νηνεμία ψυχής ταυτόχρονα!

Σαν επιστύλιο που βαστάει την ζωοφόρο του ρωμαίικου.
Σαν θρόισμα που την ταξιδεύει ο ελληνικός αγέρας στους αιώνες με άρωμα πασχαλιάς, νυχτολούλουδου, βασιλικού και μύρου.

Ιδού ο Νυμφίος που νυμφεύτηκε την Εκκλησία Του.
Μήπως… δεν είναι και αυτό Δημοκρατία;

Ιδού ο Ένας και Δημοκράτης Θεός ανάμεσα σε «τόσους» δικτάτορες άλλους.

Κάποτε με ρώτησε κάποιος, γιατί είμαι χριστιανός και, του απάντησα γι αυτόν, λίγο αναπάντεχα:

Μα γιατί πιστεύω στην Δημοκρατία!

Καλή Ανάσταση

Ανδρέας Τσιφτσιάν

4 σχόλια στο άρθρο “Σήμερα κρεμάται στον Σταυρό – Γράφει ο Ανδρέας Τσιφτσιάν

  1. Πνευματική ηγεμονία είχε η ελληνική σκέψη πριν επιβληθεί ο χριστιανισμός.Μετά,χαιρέτα μου τον πλάτανο με τα ψηλά κλωνάρια.Σκοταδισμός,δεισιδαιμονία και παράλυση του πνεύματος.

  2. Το πιο Ισχυρό πρόσωπο στην Ιστορία όλου του κόσμου ήταν ο Χριστός.
    Αυτός δεν είχε δούλους και παρόλα αυτά τον καλούσαν Κύριο. Δεν είχε κανέναν τίτλο σπουδών και ωστόσο τον αποκαλούσαν Διδάσκαλο.
    Δεν είχε φάρμακα αλλά τον καλούσαν Γιατρό ψυχών και σωμάτων.
    Δεν είχε στρατό κι όμως οι βασιλιάδες τον φοβόντουσαν.
    Δεν νίκησε ποτέ στρατιωτικές μάχες και παρόλα αυτά κατέκτησε τον κόσμο.
    Δεν διέπραξε κάποιο έγκλημα κι όμως σταυρώθηκε.
    Ετάφη και παρόλα αυτά ζει. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !!

  3. Αλοιμονο σ αυτους που,το υδώρ το ζών( κυριακη της Σαμαρειτιδος),το Ζωντανο Νερο το λασπώνουν για να διαιωνιζουν την υποκρισια τους,την ματαιοδοξια τους,την κενοδοξια τους,χωρις “κένωση του Χρστού”
    Το εβραικό ιερατείο μετα την σταύρωση του Χριστου μ ε τ α κ ο μ ι σ ε ,επαψε να υπαρχει στο ισραηλ και σκορπιστηκε σ ανατολη και δυση ,εγινε καθεστως,καθεστηκυία ταξη να ελεγχει τους χριστιανους και να διαιωνιζεται μεσω των υποκριτων το
    ” Επικινδυνοι ανθρωποι,που εχουν αλλο στη καρδια και αλλο στα χειλη.Καιροσκοποι …….(!) Στους θρησκευτικους κυκλους κανουν τον θ ε ο σ ε β ο υ μ ε ν ο.Στους φιλομονάχους,τον φιλομόναχο.Καπηλοι της θρησκειας.Οι κρυβοντες τον πραγματικο τους εσωτερικο κοσμο,για να εξαπατησουν τους αφελειςΟι κίβδηλοι τυποι,που εξωτερικα κανουν τον ευσεβη,εσωτερικα ομως ειναι ξενοι προς τον θεο”Μητροπ.Πειραιως Καλλινικου,η Εβδομαφα των παθων,Δ’ εκδ,1983!!!
    Ο Χριστος δεν σταυρωθηκε ουτε απ τους ψαραδες,τους γεωργους,τους βοσκους,τους απλους ανθρωπους,αλλα απο το Ιερατειο του Αννα και Καιαφα,μεταλλαξεις και κλωνοι αυτων δεν υπαρχουν σημερα στον κρανιου τοπο,στον ταφο του χριστου,μαζι του το μεταλλαγμενο ιερατειο,μετεφερε και τον κρανιου τοπο και τον ταφο του χριστου….και ο νοών νοείτω…
    Καλή Ανάσταση!
    Κένωση= ταπείνωση!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.