Έσκασε η «βόμβα» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Ανακοινώθηκε από 12 μεγάλες ομάδες η Ευρωπαϊκή Super League



Η «βόμβα» των μεγάλων κλαμπ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου «έσκασε»: Ανακοινώθηκε η δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League με 12 ομάδες να αποτελούν τα ιδρυτικά της μέλη.

Παρά τις προειδοποιήσεις της UEFA μερικές ώρες νωρίτερα για κυρώσεις και αποκλεισμούς σε συλλόγους και παίκτες, οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Μίλαν και Ιντερ ανακοίνωσαν ότι δημιουργούν δική τους Λίγκα, κόντρα στο Champions League και πλέον αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις από την UEFA εντός της ημέρας.

Η μορφή που θα έχει η ευρωπαϊκή Super League

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν των 12 συλλόγων, η διοργάνωση θα λαμβάνει χώρα μεσοβδόμαδα, χώρια από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις στα εγχώρια πρωταθλήματα, για τα οποία ωστόσο οι σύλλογοι απειλούνται με αποκλεισμό.

«12 από τα ηγετικά clubs της Ευρώπης συναντήθηκαν και συμφώνησαν στην καθιέρωση μίας νέας διοργάνωσης, η οποία θα λαμβάνει χώρα στο μέσο της εβδομάδας, της Super League και η οποία θα κυβερνάται από τα ιδρυτικά μέλη της.

Μαν. Γιουνάιτεντ, Μαν. Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Μίλαν και Ιντερ είναι τα ιδρυτικά μέλη και αναμένονται ακόμα τρεις σύλλογοι να προστεθούν σε αυτά τα μέλη, με τη διοργάνωση να ξεκινάει το συντομότερο δυνατό» αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση, με τα ιδρυτικά μέλη να περιμένουν στο τηλέφωνο FIFA και UEFA για να συζητήσουν για το τι θα ακολουθήσει από δω και στο εξής.

Το δεδομένο είναι πως οι σύλλογοι είναι αποφασισμένοι να σνομπάρουν το Champions League ποντάροντας σε μία πιο δυνατή διοργάνωση.

Αυτή θα διεξάγεται ως εξής:

– 20 συμμετέχουσες ομάδες μαζί με τα 15 ιδρυτικά μέλη και μηχανισμό πρόκρισης για πέντε ακόμη ομάδες κάθε χρόνο, με βάση τα επιτεύγματα την προηγούμενη χρονιά.
– Μεσοβδόμαδα ματς με όλες τις συμμετέχουσες ομάδες να συνεχίζουν να παίζουν στα αντίστοιχα εθνικά πρωταθλήματα, σεβόμενοι το εγχώριο καλεντάρι που είναι και η καρδιά του παιχνιδιού.
– Ξεκίνημα τον Αύγουστο, με τις 20 ομάδες να χωρίζονται σε δύο γκρουπ των 10, για να παίξουν εντός κι εκτός έδρας ματς. Οι τρεις πρώτοι κάθε ομίλου προκρίνονται αυτόματα για τα προημιτελικά. Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 4η και 5η θέση θα παίξουν σε playoffs δύο ματς για τις εναπομείνασες θέσεις των προημιτελικών.
– Τα νοκ-άουτ θα συνεχιστούν μέχρι τον τελικό του Μαΐου, ο οποίος θα είναι μονό ματς και θα διεξαχθεί σε ουδέτερο έδαφος.

To συντομότερο δυνατό θα ακολουθήσει και η αντίστοιχη για τις γυναικείες ομάδες των συλλόγων, με γνώμονα την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος.

Να τονιστεί ότι η διοργάνωση θα παρέχει σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική αύξηση και στήριξη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, μέσω μακρόχρονης δέσμευσης για πληρωμές χωρίς όριο, που θα αυξάνονται σε συνάρτηση με τα έσοδα.

Πρόεδρος της Super League o Πέρεθ

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, πρόεδρος της Ρεάλ και πρώτος πρόεδρος της Super League, ανέφερε: «Θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο σε κάθε επίπεδο και θα το πάμε στο σημείο που αξίζει στον πλανήτη. Το ποδόσφαιρο είναι το μόνο παγκόσμιο άθλημα, με περισσότερους από 4.000.000.000 οπαδούς και ευθύνη μας ως μεγάλοι σύλλογοι είναι να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες τους».

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ λοιπόν θα είναι ο πρόεδρος και αντιπρόεδροι οι Αντρέα Ανιέλι της Γιουβέντους, Τζόελ Γκλέιζερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Αξίζει να τονιστεί πως εκτός από την UEFA που απειλεί με νομικά μέτρα, η υπόθεση έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Μπόρις Τζόνσον έχουν τοποθετηθεί δημόσια, εκφράζοντας την αντίθεσή τους με την δημιουργία της Super League.

Αντίθετη και η FIFA

Αντίθετη με την δημιουργία της λίγκας είναι και η FIFA που με ανακοίνωσή της τονίζει:

«Κατόπιν πολλών αιτημάτων από ΜΜΕ και όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές, η FIFA επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ότι στέκεται άτεγκτη υπέρ της αλληλεγγύης στο ποδόσφαιρο και του μοντέλου αναλογικού διαμοιρασμού που μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου ως άθλημα, ειδικά σε παγκόσμιο επίπεδο, εφόσον η ανάπτυξη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου είναι η βασική αποστολή της FIFA.

Κατά την άποψή μας και σύμφωνα με τα καταστατικά μας, κάθε ποδοσφαιρική διοργάνωση, είτε εθνική, τοπική ή παγκόσμια, πρέπει πάντα να αντανακλά τις βασικές αρχές της αλληλεγγύης, της ανοιχτής συμμετοχής, της ακεραιότητας, της αναλογικής οικονομικής ενίσχυσης. Επιπλέον, οι διοικητικοί φορείς του ποδοσφαίρου θα πρέπει να χρησιμοποιούν όλα τα νόμιμα, αθλητικά και διπλωματικά μέσα για να διασφαλίσουν ότι αυτά θα τηρηθούν. Με αυτό το υπόβαθρο, η FIFA μπορεί μόνο να εκφράσει την απόρριψη μιας “κλειστής ευρωπαϊκής αποσχιστικής λίγκας”, εκτός της δομής του διεθνούς ποδοσφαίρου, που δεν σέβεται τις προαναφερθείσες αρχές.

Η FIFA πάντα στέκεται υπέρ της ενότητας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές των έντονων συζητήσεων σε ήρεμο, εποικοδομητικό και ισορροπημένο διάλογο, για το καλό το παιχνιδιού και στο πνεύμα της αλληλεγγύης και του ευ αγωνίζεσθαι. Η FIFA φυσικά θα κάνει οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να συνεισφέρει σε έναν εναρμονισμένο δρόμο προς τα εμπρός για το γενικό συμφέρον του ποδοσφαίρου».

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.