Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις ζημιές από παγετό σε δεντροκαλλιέργειες στους Δήμους Βελβεντού και Σερβίων



ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: Ζημιές από παγετό σε δεντροκαλλιέργειες στους Δήμους Βελβεντού και Σερβίων της ΠΕ Κοζάνης 

Σημαντικές ζημιές στην αγροτική παραγωγή προκάλεσε ο παγετός που χτύπησε την ΠΕ Κοζάνης και ειδικότερα τις περιοχές του Δήμου Βελβεντού και του Δήμου Σερβίων. Πιο συγκεκριμένα  από το Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα υπήρξαν στην ευρύτερη περιοχή τρεις παγετοί οι οποίοι χτύπησαν όλων των ειδών τις καλλιέργειες. Ο τελευταίος παγετός (9-10/4) έδωσε τη χαριστική βολή στο σύνολο σχεδόν των δεντροκαλλιεργειών όπως ροδακινιές, βερικοκιές, αχλαδιές, κερασιές κλπ που βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας. Επιπλέον ζημιά προκλήθηκε και σε δέντρα ελιάς,  που σε κάποιες περιπτώσεις τα πάγωσε εντελώς.

Οι βιοπαλαιστές δενδροκαλλιεργητές είδαν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι, να μένουν χωρίς παραγωγή και εισόδημα, ενώ επιπλέον έχουν επωμιστεί πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα και τις φροντίδες στα πληγέντα χωράφια. Τη στιγμή μάλιστα που ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας της διαχρονικά εφαρμοζόμενης, στο πλαίσιο της ΚΑΠ, κυβερνητικής πολιτικής (αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τους, φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους, υπέρογκα ασφάλιστρα, διαρκής κίνδυνος κατάσχεσης – πλειστηριασμού των περιουσιών τους). 

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής του Βελβεντού και Σερβίων;
  • Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ τουλάχιστο μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.
  • Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί ο παγετός και το χαλάζι.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.